Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim 12 Mayıs 2004 / Çarşamba  
Bugünkü Milliyet Gazetesi      Business      Otomobil      Popüler Kültür      Cumartesi      Pazar      Ege  
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik
Efe oyunu değil takım oyunu

Vali Göksu: Her kafadan ses çıkmasın. Her oda bir yiğit. Artık hep beraber hareket edeceğiz. Öncelikli mesele Kuzey Çevre Yolu, sonra Beydağ Barajı

Yazıişleri Toplantısı


İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, dün Milliyet Ege'nin yazıişleri toplantısına katıldı, turizmden kordonyoluna, spordan güvenliğe görüşlerini ve çalışmaları aktardı. Göksu, İzmir'in yol haritası çizdi, müjdeler verdi. Zaman zaman sözlerini esprilerle süsleyen Göksu, "Her kafadan ses çıkmasın, öncelikli sorunları belirleyelim. Bireysel hareket etmeyelim. Her meslek odası bir yiğit, efe oyunu değil, takım oyunu oynayalım" dedi. Göksu'nun yazıişleri müdürlerimizin sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

Yaklaşık 15 aydır İzmir'de görev yapıyorsunuz. Halkla içiçesiniz. Önce kırsal kesimden başlayalım. Neler yapılıyor?
Bizim valilik olarak hizmetlerimiz daha çok kırsal kesimde yoğunlaşıyor. 628 köye köyümüz var. Bunların kanalizasyon, köy meydanlarının düzenlenmesi, arıtma tesislerinin kurulması, yaşam kalitesinin yükseltilmesine yönelik çok güzel çalışmalar var. Bir yılda 7 zeytinyağı fabrikası kurduk. Bu Türkiye'de bir rekor. Ayrıca süt toplama tesisleri, bal tesisleri inşa ettik.
Çiftiçinin ürünlerinin değerlendirilmesi açısından, bunların üzerinde dikkatle duruyoruz. Bize gelen her talebi değerlendiriyoruz. Şu anda 70'e yakın köye çok sayıda altyapı hizmeti götürdük. Bir ay önce Foça'ya gittik. Foça'nın dört köyü var. Tüm ihtiyaçlarını giderdik.
Kuş cennetini görmeye giderken hüsrana uğuradım. Önümüzde yol gösteren olmasaydı kuş cennetini zor bulurduk. Adı kuş cenneti. Özel İdare'den 450 milyar lira harcadık. Gözetleme evleri, kuleler yaptık. Dev ekranla yaşam alanlarını izleme imkanı sunduk. Akülü araç yolu açtık. Bütün çirkin görüntülerin kaldırılmasını sağladık.
Bozdağ'a gittiğimde hayatımın en büyük hayal kırıklığını yaşadım. Bozdağ gibi bir tesis, sanki gece karar verilmiş gündüz yapılmış. Bozdağ'da 1 yıl içerisinde harcadığımız para 3 trilyon liranın üzerinde. Bu sene sömestr tatilinden, sezonun bitimine kadar 10 bin kişi ziyaret etti. Orada bir otel vardı. Sıfırdan ele alıp yeniledik. Sadece duvarları kaldı.

Ankara ile ilişkiler nasıl?
24 Şubat'ta bütün kurumlara yazı yazdım, talepleri istedim. 2 Mayıs'ta topladım, bizzat Ankara'ya götürdüm. Başbakan'a, bakanlara, miletvekiline elden teslim ettim. Burada toplam 39 sorun tespit ettik. Yarım kalan inşatlar, adliye sarayı, çevre yolu, Narlıdere Hükümet Konağı, İktisat Kongresi gibi... Bunlardan 19'u kısa sürede çözümlendi. Manisa - İzmir yoluna 9 trilyon lira ödenek ayrıldı. Aliağa Hastanesi, Menemen Hastanesi tamamlandı.
Atatürk Araştırma Eğitim Hastanesi'ne, Behçet Uz Çocuk Hastanesi'ne ilaveler yapıldı. Asıl sorun İzmir'de tüm ihtiyaçların giderileceği bir bölge hastanesi inşa etmek..
Öncelikli mesele, Kuzey Çevre Yolu... Tamamlanması için girişimlerimiz sürüyor. Sonra Beydağ Barajı...
Bölgede 24 bin kuyu var. 250 milyon kilovatsaat enerji tüketiyor. Eskiden 50 metreden çıkan su şimdi 150 - 200 metreden çıkıyor.
Dolayısıyla oradaki 24 bin kuyunun gideri çok büyük bir israftır. Bunun üzerinde sıkı bir şekilde duruyoruz. Yarın Ankara'ya gidiyorum. 100 trilyon lira lazım.
Bir Bakanlar Kurulu toplantısının İzmir gündemiyle yapılması için de çalışıyoruz..

Ne Olacak Futbolun Hali

Asiye nasıl kurtulur?
İzmir takım olamadı. Futbol külüplerimizdeki çöküş ortada. İki takımımız 2. Lig A Kategorisi'nden düşmek üzere. Ne diyorsunuz?
Denizli'de yedi yıl valilik yaptım. Sporla da çok yakından ilgilendim. Futbol Federasyonu karşı çıkmasına rağmen, tel örgüleri kaldırdım. İçişleri Bakanı, "Bir olay çıkarsa hesabını senden sorarım" dedi. Çok şükür hiç olay olmadı. Buraya gelir gelmez İzmir külüplerinin yöneticileriyle görüştüm. Birleşme konusunu ele aldık. Ama hepsi tarihsel nedenlerle karşı çıktı. Tek takım kurmak mümkün değil gibi görünüyor. Bu konuda atılacak tek olumlu adım, sponsor bulmak olacaktır. Bunun için de ligin bitmesinin hemen ardından bir toplantı düzenleyeceğim. "Asiye nasıl kurtulur?' diye çözüm yolu arayacağız.

2005 Dünya Üniversite Oyunları'nın altından yüz akıyla çıkabilecek miyiz?
İzmir'in en büyük şansı Dünya Üniversite Oyunları'na ev sahipliği yapacak olmasıdır. Bana göre en önemli konu, Olimpiyat Evleri... Gittim, baktım. Her şey planlandığı gibi takvime uygun şekilde yürüyor. Bir diğer konu da spor salonları... Geçen yıl üç, bu yıl dört spor salonunu tamamladık. Hiç bir Özel İdare iki yıl içinde yedi spor salonu yapmamıştır. Üniversite Oyunları için 33 trilyon lira bütçe ayrıldı. Bir hafta içinde 13 trilyon lira bedelli tenis kortu ihalesi var. 25 trilyon lira da Atatürk Stadı için ayrıldı. Muhteşem bir organizasyon olacağından kuşkum yok.

Cezaevleri Doldu

Hırsızlık meslek oldu
İzmirliler kanunsuzlardan yaka silkiyor. Hırsızlıktan, kapkaçtan çok dertli. Nasıl bir çözüm bulunacak?
Suçun arttığı doğru. Ama Avrupa ülkelerine göre az. İç göç ve ekonomik koşullar bu sonucu doğruyor. Ne yazık ki hırsızlık meslek haline geldi. Buca Cezaevi doldu, yer yok. Caydırıcı olmasına ilişkin Ankara'da çalışmalar sürüyor. Türk Ceza Kanunu'nda yeni düzenlemelere gidiliyor. Alsancak'ın kurtuluşu için de barların, eğlence yerlerinin taşınması gerekiyor. Bunun için Kemeraltı'nda eski ayakkabıcılar sitesi gündeme gelmişti. Konak Belediye Başkanı'yla da görüşmem oldu.

Eğitimde Modeliz

Sınıflar 30'ar kişiye inecek
Eğitimde durum nasıl?
Bu yıl okullara 23 trilyon lira ayrıldı Şu anda 42 okul ihale aşamasında. Bizim hedefimiz var. 2006 yılında İzmir'de derslik başına düşecek öğrenci sayısını 30'a indirmek. Hayırseverler büyük destek sağlıyor. Samimi söylüyorum, Milli Eğitim Bakanı itiraf etti, "İzmir'deki bu güzel görüntüleri gördükten sonra biz bunu niye genelleştirmiyoruz?" dedi. Ondan sonra "Ulusal Eğitime Yüzde 100 Destek" kampanyası açıldı. Hatta Cumhurbaşkanımız, "İzmir'in modelini çok beğendim. Hayırseverlerin resmini, özgeçmişlerin okullara asmak onore edici" dedi. 47 okulun yapımı devam ediyor.

Çeşme'de 12 Ay Turizm

Rusların gözü bizde
Turizm için neler yapılıyor?
Çeşme'de 12 ay turizm hedefledik. 38 otel sıcak su almaya başladı. Sadece yeri uzak olan iki otel kaldı. Green Park Oteller Zinciri'nin sahibi geldi. "Gel beraber bir kür merkezi yapalım" dedi. Alaçatı'da bir yer bulduk. Şirkette, Özel İdare'nin de küçük bir payı olacak. Ruslar şimdi "Allah Allah" diyor. "Nereye gidelim?" diye yer arıyor. Antalya artık doydu. Bunu çok sağlıklı bir şekilde düşünmeliyiz.


EGE
Efe oyunu değil takım oyunu
İki iyi haber
Çocuk Müzesi açılıyor
24Saatege
Hırsızlar boş durmadı
Çalıntı kamyonetle 4 kişilik aileye çarptı
Pişmiş döner üstü taze kıyma sarması
Canlı mankenle tanıtım başarılı oldu
13 plaja daha mavi bayrak verildi
Sendikacılardan sözleşme ziyareti
Limanda barış
ANAP yönetimi doğru yolu buldu
Konak'ta herkes İzmirli olacak
DSP, ara seçime hazır
Dünyaları bağışladılar
Örgüt bana güveniyor
Ayakkabıcı bile dondurma satıyor
Ayaklarda İtalyan hafifliği
Esen Şirketler Topluluğu İstanbul'u fethetti
Çöpler gece toplanacak
Balçova karıştı
Perili Köşk
İZMİR REHBERİ





Ege Ana Sayfa
Ekonomi
Spor
Rehber


Nihat Demirkol
M.Ali Kasalı
Aclan Kavasoğlu
Deniz Sipahi
Fatih Tanfer
© 2004 Milliyet