Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim 20 Kasım 2004 / Cumartesi  
Bugünkü Milliyet Gazetesi      Business      Otomobil      Cumartesi      Pazar      Ege      Vitrin  
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik
İzmir'de çocuklara, köylülere 'senfoni'


İzmir Senfoni Orkestrası, 30. yılını kutluyor. Bu orkestra, sadece İzmir'de konser vermiyor. Sadece yabancı bestecilerin eserlerini seslendirmiyor. İzmir'in etrafındaki şehirlerde, köylerde de konserler veriyor. Çocuklara eğitim amacıyla konser veriyor. Konserlerinde Türk bestekarlarının eserlerine yer veriyor. İlkokullara ve anaokullarına giderek çocuklara müzik eğitimi veriyor.
Bu ülkede iyi şeyler de oluyor. Bilemiyoruz. Ama öğrenince seviniyoruz.
Orkestralar hakkında yazdığım yazıda, (1) Orkestralarımızın başka ülkelerde örneği görülen şekilde çocuklara özel konserler düzenlememesinden, (2) Orkestralarımızın çevre şehirlere gidip konser vermemesinden, (3) Türk bestekarların eserlerini seslendirmemesinden yakınmıştım.
İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Müdürü, viyolonsel sanatçısı Hakan Cem, beni aradı. "O sizin sözünü ettiğiniz şeylerin hepsini biz yapıyoruz" dedi. Ve de İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'nın programlarını gönderdi.
1975 yılında Hikmet Şimşek'in çabalarıyla bir oda müziği topluluğu olarak kurulan orkestranın şimdilerde 105 kadrolu sanatçısı var. Orkestra, şimdilerde Türkiye dışında verdiği konserler, eşlik ettiği sanatçılar ve doldurduğu CD'ler ile tanınmış. Ün yapmış. Ödüller almış.
2004 - 2005 konser mevsiminde her ay 6 veya 10 konser veriyor. Bu konser mevsimi repertuvarına 23 yeni eser katıyor. 23 yeni solisti, 8 yeni orkestra şefini müzikseverlerle buluşturuyor.
Bu konser mevsiminde, 16 Türk bestecisinin eserlerine programlarda yer veriyor.
İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'nın çevredeki şehir ve köylerde konser verdiğini duymamıştım. Öğrendiğime göre, bu yıl orkestra Balıkesir, Denizli, Muğla, Aydın gibi iller yanında Urla Bademler köyü, Narlıdere, Bornova, Salihli yörelerinde de konser verecek. Yaz aylarında ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne "GAP Turnesi" adıyla bir turne düzenlenecek.
Gelelim orkestranın çocuklara dönük programlarına. Orkestranın bir "Çocuk Korosu" var. Çocuklara çoksesli müzik eğitimi veriliyor. Çocuklar, okul şarkıları yerine Türk bestecileriyle Beethoven, Mozart, Schubert gibi bestecilerin eserlerini seslendiriyor.
Orkestra, çoksesli müziği çocuklarımıza tanıtmak ve sevdirmek arayışında. "Çocuklara Senfoni" adıyla "açıklamalı eğitim konserleri" veriyor. "Müzik Atölyesi" programı adı verilen bir etkinlik kapsamında anaokulu ve ilkokullara giden orkestra sanatçıları, öğrencilere çoksesli müziği sevdirmeye çalışıyor. Bu programlardan yılda 7 bin öğrencinin yararlandığı belirtiliyor.
Sayın okuyucularım, 5 milyon liralık bilet alanlar, orkestranın konserlerini izleyebiliyor. Öğrenciler için uygulanan programdan ücret alınmıyor. Açık anlatımıyla faturayı devlet ödüyor. Devlet orkestrayı yaşatıyor ama... Önemli olan orkestranın da, devletin desteğini hak etmesi... İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'nın işini iyi yaptığını görmek, insanı mutlu ediyor. Yönetenlerini ve sanatçılarını kutlarım.

guras@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Felluce ve Lidice
FELLUCE, Sünni direnişinin en önemli merkezle...
Çetin ALTAN
Özenilen hayatlar, özendiren hayatlar...
METEOROLOJİ'nin bildirdiğine göre, karla karı...
Fikret BİLA
Ekonomik mutabakat (2)
1 Mart tezkeresinin ekonomik mutabakat ekinin...
Hasan CEMAL
Tuzağa düşmek!
Gecikmiş bir yazı, biliyorum. Ama bazen olayl...
Güneri CIVAOĞLU
Özal ve Erdoğan
AKP hükümeti üç yaşında. Kurulduğu yıl tek ba...
Can DÜNDAR
İskeçe dersleri
İskeçe'nin Şahin köyünde yaşanan "Vurun kahpe...
Abbas GÜÇLÜ
ÖSS başvuruları pazartesi başlıyor ama...
Üniversitelerarası Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS)...
Mehmet Y. YILMAZ
Sanat üzerine 'verimli' bir tartışma!
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaşanan "res...
Meliha OKUR
Irak ve parite
Ünlü yazar Berthrand Russell, "Endüstri Toplu...
Derya SAZAK
CHP'nin krizi
Sosyal demokrasinin ve CHP'nin, 3 Kasım 2002 ...
Tamer HEPER
Haber sizi yanıltmasın (1)
Perşembe günü gazetemizde, Tempo dergisine at...
Yaman TÖRÜNER
Gözden kaçmayan küçük şeyler
Barbara Pachter, iş hayatında gözden kaçırılm...
Güngör URAS
İzmir'de çocuklara, köylülere 'senfoni'
İzmir Senfoni Orkestrası, 30. yılını kutluyor...
M. Ali BİRAND
Dünya kupasını unutalım artık...
Çarşamba gecesine siz ne yaptınız ?

© 2004 Milliyet