|
 |
|
|
Sosyal devlet ve asgari ücret
Bu hafta dikkati çeken gelişmelerden biri de 2007 yılında geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesiydi. Bu yıl 531 YTL olan brüt asgari ücret 2007'nin ocak ve temmuz aylarında yapılacak ayarlamalarla ortalama yüzde 8.1 artacak. Bu artış önümüzdeki yıl hedeflenen enflasyonun üstünde olmasına rağmen karar çalışanları memnun etmedi.
Bunun bir nedeni önümüzdeki yıl için öngörülen yüzde dörtlük enflasyon hedefinin yeterince inandırıcı olmaması. İkinci neden ise, 2004 yılında bir sıçrama yapan asgari ücretin sabit fiyatlarla son iki yıldır yerinde sayması.
Buna karşılık dolar cinsinden asgari ücret 2002-2006 yılları arasında hızla artarak 2002 yılındaki seviyesinin iki katını aşmış. Türkiye dış ticaretini serbestleştirmiş bir ülke. Bu nedenle dolar cinsinden ücretlerdeki bu artış bizi ithal mallar karşısında rekabet edemez duruma düşürüyor. Bu durumda asgari ücretteki yeni artış, YTL cinsinden oldukça sınırlı kalsa da, işverenleri de memnun etmemiş görünüyor.
Alarm zilleri çalıyor
Aslında bu rekabet baskısını TÜİK tarafından bu hafta yayımlanan gelir dağılımı verilerinde yer alan, 2005 yılında ekonomide elde edilen gelirlerdeki artışlara bakıldığında da görmek mümkün. Müteşebbis gelirlerindeki düşük artış üretim cephesinde alarm zillerinin çaldığını gösteriyor.
| Ekonomide elde edilen gelir türlerinde artış (2005, %) | | TOPLAM | 16.5 | | Maaş, ücret | 17.9 | | Yevmiye | 11.9 | | Müteşebbis | 5.5 | | Gayrimenkul | 28.2 | | Menkul kıymet | 43.8 | | Transfer | 26.7 | |
Hükümetin uluslararası sermaye hareketlerini seyretme yaklaşımının neden olduğu, TL'nin aşırı değerlenmesi, bu gelişmenin arkasındaki temel neden. Bu rakamlar, hükümetin, dolarla ifade etmeyi tercih ettiği gelirlere bakarak sık sık ilan ettiği ekonomideki başarısının da ne kadar gerçek dışı olduğunu ve neden geniş kitlelerin yüksek büyümeye rağmen durumundan memnun olmadığını ortaya koyuyor. Üreten kesimin TL cinsinden gelirleri yerinde sayarken, dolar cinsinden gelirleri artıyor. Oysa insanlar bu ülkede harcamalarını dolarla değil, TL ile yapıyor.
Aşırı kur baskısı
Sosyal devlet olmanın araçlarından biri olan asgari ücret politikası, aşırı kur baskısı altında, bu özelliğini yitiriyor. Tam tersine kayıtdışılığı ve işsizliği teşvik eden bir politika haline geliyor.
Diğer taraftan, hızlı sermaye girişleri hem dolarla borçlanmanın maliyetini düşürüyor, hem de gayrimenkul ve şirketlerin fiyatlarını şişiriyor. Buna bağlı olarak gayrimenkul ve menkul kıymet gelirleri çok hızlı artıyor. Türkiye'de artık üreten değil, serveti olan kesimler veya dolarını dışarıdan getirip içeride menkul kıymet alıp satıp dışarı çıkan yabancı sermaye kazanıyor. Bu kesimler, durumun sürdürülebilir olmadığını görseler de, bu oyunun içinde sıkışmış durumdalar. Oyunun kurallarının değişmesinden müthiş endişe ediyorlar.
Üretimi, istihdamı ve sosyal barışı tehdit eden bu durumun böyle gitmeyeceği açık. Ancak hükümetin mevcut politikalarda ısrarı ve oyun içinde sıkışan kesimlerin desteği bir yumuşak iniş olasılığını giderek azaltıyor.
foztrak@yahoo.com
|
|
|


 | Taha AKYOL | | YÖK kavgası KANUNA göre, dekanlar seçimle belirlenmiyor. ... | |  | Çetin ALTAN | | Lokum gibi bir çalkantı dönemine doğru... 2006'ın takviminde kala kala son 3 yaprak kal... | |  | Melih AŞIK | | Petrol Ofisi... Sabah gazetesi geçen cumartesiden bu yana he... | |  | Fikret BİLA | | YÖK'e göre 'dayatma' var YÖK'ün, Ankara Tıp Fakültesi dekanlığına, eği... | |  | Hasan CEMAL | | Hukuka yazık! Rahmetli Uğur Mumcu, takdir ettiği ve sevdiği... | |  | Güneri CIVAOĞLU | | Bu da geçer Türk siyasetinde önemli dönemeçler, medya üze... | |  | Abbas GÜÇLÜ | | Demirel: Herkes cumhurbaşkanı olamaz 9. Cumhurbaşkanı Demirel, arkasında parlament... | |  | Hurşit GÜNEŞ | | 2006'ya veda ederken... 2006 yılından aklımızda neler kaldı? Ekonomi ... | |  | Sami KOHEN | | Hareketli, sıkıntılı, zor bir yıl Sona ermek üzere bulunan 2006 yılı, Türkiye'n... | |  | Faik ÖZTRAK | | Sosyal devlet ve asgari ücret Bu hafta dikkati çeken gelişmelerden biri de ... | |  | Hasan PULUR | | "Evet, demokrasi yoktu ama..." (2) "CUMHURİYET demokrasiyle kurulmadı; iyi ki ku... | |  | Derya SAZAK | | 13 oy 2007'nin ilk yarısını cumhurbaşkanlığı seçimi... | |  | Meral TAMER | | TÜİK'ten umut yok, "Sağlıklı Şehir" olalım Dünya Sağlık Örgütü DSÖ'nün, sağlık konusunu ... | |  | Ece TEMELKURAN | | Muinar "Sana bahşedilmiş olan çok sarsıcısı ise eğer... | |  | Güngör URAS | | F-16'ları başkalarına yaptırıyoruz, başkalarına baktırıyoruz Savunma Sanayii İcra Kurulu, 12 Aralık'ta ABD... | |  |  | M. Ali BİRAND | | Erdoğan ve Baykal'ın performansları Cumhurbaşkanlığı seçimi, istesek de istemesek... | |
|
|