Eğitim 2015 DGS giriş yeri ve belgesi yayımlandı

2015 DGS giriş yeri ve belgesi yayımlandı

21.07.2015 - 09:42 | Son Güncellenme:

DGS sınav giriş belgelerinin açıklanmasıyla, sınav giriş yerleri belli oldu. 26 Temmuz'da gerçekleştirilecek sınav öncesinde DGS sınav giriş belgelerinin erişime açılmasıyla, DGS sınav giriş yerleri belirlendi.

2015 DGS giriş yeri ve belgesi yayımlandı

DGS sınavına girmeyi bekleyen adaylar dikkat! ÖSYM tarafından 26 Temmuz 2015'de yapılacak Dikey Geçiş Sınavı'nın (2015-DGS) giriş belgeleri adayların erişimine açıldı. DGS sınav giriş belgelerinin yayımlanmasıyla adaylar sınava girecekleri yer bilgisini öğrenme fırsatına erişti. Öte yandan DGS sınav giriş belgesinin adaylara gönderilmeyeceği ve adayların, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren DGS sınava giriş belgesini, T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden edinecekleri öğrenildi.

2015 DGS GİRİŞ YERİ SORGULAMA EKRANI

DGS sınav giriş belgesinde, adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı bulunacak. Belge üzerinde adayın fotoğrafının bulunması zorunlu olacak. Adayların yazıcıdan belgelerinin dökümünü edinirken, belge üzerindeki fotoğraflarının görünür olmasına özen göstermesi gerekiyor.

Adayların DGS'ye girebilmeleri için sınava giriş belgesinin yanı sıra fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları zorunlu olacak. Nüfus hüviyet cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C. kimlik numarası, soğuk damga veya güncel fotoğrafı bulunmayan adayların, kimlik belgesi nedeniyle sınavda bir hak kaybı yaşamamaları ve mağdur olmamaları için sınav kurallarına uygun kimlik belgelerini edinerek sınava girmeleri gerekiyor. Meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programları mezunlarının lisans öğrenimine geçişleri için düzenlenen DGS, 26 Temmuz 2015 Pazar günü saat 09.30'da yapılacak.

KİMLER DGS’YE GİREBİLİR?

DGS’ye bir yüksekokul programını o yıl bitirecek öğrenciler (Son sınıfta veya beklemeli olup o yıl içinde okulu bitirme olasılığı kuvvetli olanlar) ve son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar başvurabilirler. Yani Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’ye girebilmek için staj yapmış olmak zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak DGS’yi kazanmış bir adayın 4 yıllık bir lisans programına kayıt yaptırabilmesi için stajını yapmış olması zorunludur. Not ortalaması zorunluluğu bulunmamaktadır. DGS başvuru şartları aşağıda ayrıca belirtilmiştir.

DGS BAŞVURU ŞARTLARI

Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS’ye başvurabilirler.

Gerek merkezi yerleştirme gerekse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları, kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezi sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa DGS’ye girmek zorundadırlar. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş de bu kılavuzdaki esaslara göre merkezi olarak yapılır.

Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı (TCS) sonuçlarına göre ülkemizdeki meslek yüksekokullarına yerleştirilen adaylardan dikey geçiş yapmak isteyenler 2011-DGS’ye girerler, ancak bu adaylar 2011-DGS Kılavuzunda yer alan kontenjanlardan yararlanamazlar. Dikey geçiş yapmak istediklerini Yükseköğretim Kuruluna bildiren adayların yerleştirilme istekleri, yerleştirildikleri ön lisans programını 2 yılda tamamlamış olmaları, mezuniyet not ortalamalarının en az % 60 ve DGS puanlarının tercih ettikleri lisans programına, ilgili yılda DGS sonucuna göre en düşük puanla yerleşen adayın puanından en fazla 50 puan altında olması şartıyla, Yükseköğretim Kurulu tarafından değerlendirilir.

Açık öğretim ve meslek yüksekokullarının ön lisans programlarından mezun olanlardan kendi alanlarındaki açıköğretim lisans programlarına devam etmek isteyenlerin bu sınava girmeleri gerekmemektedir. Bu durumdaki adaylar kendi alanlarındaki açık öğretim lisans programlarına doğrudan kayıt hakkına sahiptirler. Bu konudaki başvuruların ilgili yükseköğretim kurumuna yapılması gerekmektedir. Geçiş yapılabilecek programlara ilişkin ayrıntılı bilgiler Üniversitenin internet adresinden edinilmelidir.

Açık öğretim dahil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS’ye başvuramazlar.

DGS PUAN HESAPLAMA

DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ağırlıklı ön lisans başarı puanlarının (AÖBP) belli kat sayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilir. Aşağıda DGS puan hesaplaması için kullanabileceğiniz formülü basit olarak verdik. Bu sayede DGS puanı nasıl hesaplanır kolayca öğrenebilirsiniz.

Dgs Sözel: 87.747 + (Sözel net x 1.681) + (Sayısal Net x 0.315) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
Dgs Sayısal: 105.536 + (Sözel Net x 0.336) + (Sayısal Net x 1.575) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
Dgs Ea: 96.642 + (Sözel Net x 1.009) + (Sayısal Net x 0.945) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı: Bölümünü iyi dereceyle bitirenler 80, orta sıralarda bitirenler 65, son sıralarda bitirenler 50 olarak girebilir.

Yazarlar