Siyaset 2019’da Erdoğan’ı destekleyeceğiz

2019’da Erdoğan’ı destekleyeceğiz

09.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

MHP lideri, Yenikapı ruhuyla hareket ederek 2019’daki Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’ı destekleyeceklerini açıkladı. Bahçeli, seçim ittifakı konusunda şu ana kadar Erdoğan’la bir görüşmesi olmadığını, talep gelmesi halinde görüşeceğini kaydetti

2019’da Erdoğan’ı  destekleyeceğiz

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 2019’daki Cumhurbaşkanlığı seçiminde MHP’nin Cumhurbaşkanı adayı göstermeyeceğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceğini açıkladı.
Bahçeli, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle basın toplantısında özetle şöyle konuştu:
İTTİFAKI GÖRÜŞÜRÜZ: (Ak Parti-MHP ittifakı) Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Bey’le ittifak konusunda ve siyasetin geleceği konusunda herhangi bir görüşmemiz olmamıştır. İleriki günlerde bir görüşme talebi olduğu takdirde görüşülür. Olmadığı takdirde biz görüşlerimizi tekrarlayarak yükleneceğimiz sorumluluğu yerine getirme gayreti içinde olabiliriz.
İTTİFAK YASAL OLMALI: 1991’de RP, MHP ve Islahatçı Demokrasi Partisi (IDP) bir araya gelerek bir ittifak oluşturmuşlardır. Bu ittifak, yasal olarak oluşamamıştır. Bu ittifak 62 vekil ile Meclis’te temsil edilmiştir. RP adıyla girildiği için seçim sonuçları RP adına yazılmıştır. Hazine yardımından da mahrum kalmışlardır. Bu tecrübeyi yaşayan biri olarak MHP ile bir ittifak olayı söz konusu olacaksa bu yasal olmalıdır. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin uygulamaya geçeceği süreç içinde uyum yasalarında seçim ve siyasi partiler gibi kanunlar olacaksa ittifak yapma imkanına yönelik maddelerin konulması gerekmektedir.
YÜZDE 10 BARAJI AĞIR: Yüzde 10 barajı ağır bir barajdır. Bu ifadeyi kullandığımız zaman televizyonda daimi personel halinde gelmiş yorumcular, ‘MHP barajı aşamama endişesine sahiptir. Onun için yüzde 10 ağır’ demektedirler. Sanki 15 günlük parti barajı aşıyor ama MHP aşamayacak gibi ters bir yorum içerisine giriyor. Bu haksızlıktır. MHP’nin baraj diye bir sorunu yoktur.
YÜZDE 12 OLSUN: (Baraj öneriniz nedir?) Her tür tartışmadan sıyrılmak için yüzde 12 olsun. (Gülerek) Ne söylemiş olsam tartışacaksınız, MHP’yi yerden yere vuracaksınız, o anlaşılıyor. Yüzde 12 olura baraj, ‘yürüyün hedef yüzde 12’ demek şansını yakalarız.
BARAJ AŞMA MESELEMİZ YOK: MHP’nin barajı aşma, aşamama gibi bir meselesi yoktur. Sadece bizimle alakalı değil, Türkiye’de barajın getirmiş olduğu, her partiye sıkıntı var. Bazı ittifakların normal olması isteniyorsa o zaman ittifak yapılabilir diyoruz, kaygılarımızı dile getiriyoruz. Kendinin oyunun ne olduğu belli değil, bu belli olsun, bunda bir kötülük var mı? Arkadaşlarımız diyecek ki şu kadar oy aldım. Türkiye’de partiler Hazine’den yardım alıyor. Aldığı yardım da alınan oy oranına yaklaşmışsa o da Hazine’den yardım alsın. Holdinglere el açan bir parti olmasın. MHP bugüne kadar holdinglere el açmayan tek partidir. MHP pazarlanamaz bir partidir. Yüzde 5, 3 gibi bir Hazine yardımı oranı talebimiz yok.
İTTİFAKLA TEMSİLDE ADALET: Meclis’te bir ittifakın nasıl yapılabileceğine dair yasal ve ahlaki durumunu ortaya koyalım. A partisi seçime girecek, B partisi seçime girecek, C partisi seçime girecek. Diğer partilerden de varsa alfabe 29, istediğinizi koyabilirsiniz. A partisi seçime girecekse, MHP, C partisini ittifak olarak takdim ediyor. A ve B partisi bir tarafta, bir tarafta da C ittifakı var. C ittifakının altında ittifakı oluşturan hangi parti var ise. Bahçeli olarak sandığa gittiğimde önce MHP’ye oyumu vereceğim, sonra da C ittifakına oyumu vereceğim. İki partinin aldığı oylar belli olacak ama ikisi ile beraber ittifakın oyu da belli olacak. Bu temsilde adalete bir kapı açmak demektir.
KABİNE TALEBİMİZ YOK: Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildiği anda MHP, hükümetin içerisinde biz şu kadar bakan isteriz gibi bir ahlak dışı davranışın içinde olamaz. Seçilecek olan kişi yürütmeyi kendisi kurar, nasıl kuracaksa kendisinin bileceği iştir. Kendisine destek verdik diye ortaklık şeklinde, koalisyona devam edermiş gibi bir anlayışla sağdan soldan sapmaları kabul etmez. Cumhurbaşkanı’ndan da bunu kabul etmemesini isterim. MHP’nin hükümetin oluşması sırasında bir talebi olmaz.
ADAY GÖSTERMEYECEĞİZ: Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi 3 Kasım 2019’daki seçimlerle uygulamaya geçecektir. Böyle bir süreci gölgelemek, ayrımlarla her türlü kaosu davet etmek doğru bir şey değildir. Anayasayı değiştirip yeni sisteme geçmeye katkı sağlayanlar, siyasi şartlar değişti, ben şunu düşünüyorum deme şansına sahip değildir. MHP, Cumhurbaşkanlığı adayı göstermeyecektir. Anayasada beraber hareket ettiğimiz parti ile beraber sonuç almak Türkiye’nin hayrına olacağı inancındayız. Herhangi bir sebeple Erdoğan aday olmaktan vazgeçerse, başka türlü gerekçeler ortaya konulursa kendisinin bileceği iştir. 7 Ağustos’ta başlatılan ruha MHP sadıktır. Yenikapı meselesini de iyi anlamak lazımdır.
ERDOĞAN’I DESTEKLERİZ: Türkiye’nin geleceğini dikkate alarak, dirliğini, birliğini göz önüne alarak, kaosçu faaliyetlerini de göz önüne alarak, yeni sürecin başlaması tarihi 3 Kasım 2019 olacaksa o zaman MHP, Cumhurbaşkanlığı seçimi veya milletvekilliği seçiminde bu yönü ile hareket edecektir. Düşüncemiz Cumhur ittifakıdır. Bu partileri ilgilendiren bir konudur. Büyük bir birlik, yani anayasa değişikliğindeki birlik devam etmesi gözüküyorsa o zaman Cumhurbaşkanlığı’nın ittifakı da bu olur. Artık o 5 televizyoncu bugün akşam bir kaç programa başlıyorlar. Acaba Bahçeli ne dedi? Erdoğan kabul eder mi, etmez mi? Bunlara benim aklım ermez. Benim aklım Türkiye’dir. MHP’nin Cumhurbaşkanı adayı yoktur, MHP Genel Başkanı aday olmayacaktır. MHP olursa ittifakla, olmazsa kendi partisi olarak milletvekilliği seçimine girer. Cumhurbaşkanı seçiminde Erdoğan’ı destekleme kararı alır.

YEREL SEÇİMDE İTTİFAK YOK:

(Yerel seçimde ittifaklık olacak mı?) Hayatın bundan sonra her alanında olacaktır anlamı taşımaz. İttifak olur ama ittihada doğru gidecek bir durum söz konusu hiçbir zaman olmaz. Aslı yok yaylasında şu kadar sürüm var demenin manası yok. Bundan sonra bu konuyu tartışmaya gerek yok.

‘Onlar da ittifak yapsınlar’

2019’da Erdoğan’ı  destekleyeceğiz


BEŞ BENZEMEZLER: CHP, İP, HDP bunlarla birlikte onlar bir ittifak yapsınlar. Beş benzemez bir araya geliyorsa bunları bir kağıda bağlamak lazım. İttifaklaşma cepheleşmeyi de kutuplaşmayı da önler. Zaten çatışma olmaz. Onun için yasal zemine çekmekte yarar var.
İYİ PARTİ SEPET: MHP üzerinde büyük oyunlar var. Geçmişte oldu, şimdi olmakta ve gelecekte de olacak. Eğer birileri MHP ile uğraşmaktan vazgeçerse biliniz ki MHP misyon vizyonunu kaybetmiş sıradan parti haline gelmiştir. MHP, dualı bir partidir. Bu partiyle kim uğraşıyorsa iki yakası bir araya gelmez. Bazen iyilik yapar, İYİ Parti diye parti kurar bu sepetin içine hepsini koydurur, bir hanımefendinin koluna takar güle güle der. İyiler onların olsun, alası bizim olsun.

‘Sayın Gül dolduruşa gelmemeli’

Sayın Abdullah Gül Bey, AK Parti içinde özel ve önemli yeri olan bir şahsiyettir. Erdoğan ve parti kurucuları ile önemli çalışmaları olmuştur. Cumhurbaşkanı olmuştur. Bugünkü konjonktürde herhangi bir engelleyici yanlışı yaşamamasında fayda var. Adayım diye ortaya çıkması izah edilebilecek bir durum değildir. Sağın solun dolduruşuna gelmemesi lazım.

‘Erken seçim doğru değil’

Erken seçim doğru değil. İran karışıyor, Suriye, Irak... Türkiye normal sürece geçinceye kadar onu gölgeleyecek bir yola sapmak doğru değildir. Bazı partiler tekrar parlamenter sisteme döneceğim diyor. 400 vekile sahip olursan döneceksin. 400 vekile sahip olursan Cumhurbaşkanı sen ol, sistemi niye zehirliyorsun? Biraz sabırlı olalım. Bundan sonra bu konuyu tartışmaya açan kimse, bu kadar net ifadeye göre bu tartışmayı taşıyorsa hayatı boyunca soru işareti taşır.

‘Kaç mahkum smokin giyer?’

(Tek tik elbise düzenlemesi) Tek tip elbise zaman zaman gündeme getirilir. Cezaevi şartlarına göre bazıları farklı bazıları farklı hareketlerde bulunuyor. Bunlar hükümet ile ilgiler arasında verilecek karara bağlı. Tek tip herhalde bazı davetiyelerde olur ya üzerinde yazar: siyah smokin giyin gelin. Mahkumların alayının da smokin giyip gelecek hali yok herhalde.

‘Karıştırıcı Amerika’dır’

MHP, terörle kesintisiz mücadelenin gerçekleştirilmesi için bugünkü siyasi iktidara tam destek vermektedir. Terörün kökü kazınmalıdır. Bu PKK terörü için geçerli olduğu kadar FETÖ terörü olarak da geçerlidir. ABD, dost ve müttefik olarak Türkiye ile birlikte değerlendirmeler yapmayı tercih ediyorsa, 15 Temmuz felaketini anlayıp, görüp Pensilvanya’yı Türkiye’ye göndermeli. Amerika’nın takip ettiği yol bunun haricinde, bu davranışlarla fazla bir huzur bulacağına da ihtimal vermiyorum. Suriye’yi, İran’ı, FETÖ’yü, terörü karıştıran Amerika.

‘Silahlı çatışma arzuları var’

(Akşener’in silahlanma iddiasına yanıt) Türkiye’nin üç musluğu var. Beka meselesi kavramı içinde biri; PKK ve FETÖ terörü, ikincisi mutlak suretle uzlaşıcı sorunların çözümü noktasına gitmektir. Kaosa, krize sokacak yaklaşımlardan uzak kalınmalı. Bu kargaşa yaşandığı taktirde Türkiye için iyi olmaz. Bazıları ileri götürüyor, Türkiye’de silahlı çatışmayı arzulayanlar var.
KHK TARTIŞMASI: (Son KHK’daki tartışılan 121. madde) 15 Temmuz’da karşı direniş ile bunu durduranlardan hesap sordurabilecek bir konuma gelebileceklerini görmezlikten gelip bu sözü söyleyenler 4 Nisan 2012’deki paşalar davasını bir hatırlasın da. Kurun ayrı ayrı parti. Meclis’te temsil edin. Niye CHP’nin içine giriyorsunuz, sekiz militan vekille ortalığı karıştırıyorsunuz?
HEAVY METAL UYARISI: Ülkücülerin sokakta olmamaları gerekir. Bu kesin bir talimattır. Bunun burnu dik olursa bozkurt, şöyle olursa heavy metalci olur. Ülkücü kadro bu işin içinde olmayacaktır. Sokağa dökmek isteyen hiçbir unsur uyumaz. 24 saat Türkiye uyanık kalmak mecburiyetindedir. Sokağa iltifat etmemek lazım.