Gündem ‘250 çalışanın görev yeri değiştirildi’

‘250 çalışanın görev yeri değiştirildi’

19.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildikten sonra Başbakanlık’tan, Cumhurbaşkanlığı’na bağlanan Devlet Arşivleri’nde çalışanların görev yerlerinin değiştirilmesiyle ilgili tartışmalar sürüyor.

‘250 çalışanın görev yeri değiştirildi’

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Osman Eksert, arşivde çalışan 250 kişinin görev yerlerinin değiştirilerek Tapu Kadastro, SGK ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na atandıklarını söyledi. Başka kurumlara atanan 250 personelin, Türk tarihine ışık tutan belgeleri okuma, tasnif etme ve korunmasını sağlamak konularında uzmanlaşmış personel olduğunu vurgulayan Eksert, yapılan atamalar sonrası kurumda belge okuyabilecek personel sayısının yarıya indiğini, tarihin aydınlatılması ve gelecek nesillere aktarılmasının imkansız hale getirildiğini iddia etti.

Haberin Devamı

‘Kriter liyakat değil’

Osmanlıca belge okuma becerisi olmayan kişilerin Devlet Arşivleri’nde göreve getirildiğini kaydeden Eksert şöyle konuştu: “250 personelin yerine yapılacak atamalarda kriter, liyakat ve ehliyet olmamıştır. Özellikle Osmanlıca belge okuma becerisine sahip olmayan kişilerin Devlet Arşivleri Başkanlığı’nda göreve getirilmesi, başka bir skandal olmuştur. Yapılacak işle hiçbir ilgisi olmayan kişilerin kuruma atanması yetmezmiş gibi, yetişmelerini sağlayacak uzman personelin de farklı kurumlara gönderilmesi büyük bir vahamettir. Devlet Arşivleri çalışanları bugüne kadar işlerini titizlikle yaparak, 1987 yılından bu yana depolarda bekletilen 45 milyon evrakın tasnif işlemlerini yapmış, okumuş, dijital ortama aktarmış, ihtiyaç duyan herkese sunmuş ve evrakların korunmasını sağlamıştır. Okunmayı bekleyen milyonlarca evrak vardır. Ancak, yanlış karar ile bu evrakları okuyacak çalışan kalmamıştır. Devlet Arşivleri Başkanlığı çalışanları tayin edildikleri kurumlar ile ikinci şok yaşamıştır. Yaptıkları işlerle ilgisi olmayan, Tapu Kadastro, Diyanet ve SGK gibi kurumlara atanan arşiv çalışanları, yapılan atamaları sürgün olarak değerlendirmektedir. Türk Büro-Sen olarak, Devlet Arşivleri çalışanlarının yaşadığı bu haksız atamalarla mağdur olmalarına asla müsaade etmeyeceğiz.”