Siyaset 3 gün bile dayanamadın

3 gün bile dayanamadın

25.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

TÜMSİAD’ın iftarında konuşan Erdoğan, AB üyeliği konusunda “İngiltere ne dedi? ‘3000 yılına kadar Türkiye giremez’ dedi. Şimdi ne oldu? Buyur bakalım, 3 gün bile dayanamadın bak” dedi

3 gün bile  dayanamadın

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tüm Sanayici İş Adamları Derneği’nce (TÜMSİAD) Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde düzenlenen iftara katıldı. İftardaki konuşmasında Erdoğan İngiltere’de yapılan ve Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararıyla sonuçlanan referandum konusunda “Öncelikle demokrasiye, milli iradeye saygıyı esas alan bir siyasi anlayışın mensupları olarak referandum sonuçlarının İngiliz halkı için hayırlı olmasını diliyorum. Tüm dünyayla birlikte biz de referandum sonucunun ‘evet’ olarak çıkmasını bekliyorduk ama sonuç bu şekilde tecelli etti. İngiliz halkının verdiği bu kararı İngiltere ve Avrupa Birliği için yeni bir dönemin başlangıcı olarak görüyorum” diye konuştu.

Kriterleri karşılama konusunda Türkiye ile mukayese edilemeyecek pek çok ülkeyi hızla üyeliğe kabul eden AB’nin Türkiye’yle ilgili çifte standardının artık gizlenemeyecek bir hale geldiğini vurgulayan Erdoğan, “Bize engel üstüne engeller koydular ve 53 yıldır bizi kapılarında beklettiler. Hala bekletiyorlar” dedi. İngiltere Başbakanı David Cameron’u eleştiren Erdoğan, “’İkircikli davranmayın’ dedik, bunlarla bütün müzakerelerde hep şunu söylemişimdir. Alacaksanız, ‘buyurun’ deyin, almayacaksanız ‘boşuna uğraşmayın, almayacağız sizi, bizi de yormayın, siz de yorulmayın’ deyin. Ama hep aldattılar, dürüst davranmadılar. İşte şimdi buyurun İngiltere... Ne dedi? ‘3000 yılına kadar Türkiye giremez’ dedi. Şimdi ne oldu? Hadi buyur bakalım, 3 gün bile dayanamadın bak...” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Avrupa Birliğini önemsedik ve bu yolda bir gayret ortaya koyduk ama hep bizi oyaladınız. Beraber müzakere masasına oturduğumuz kişilerle maalesef bizi ayırt ettiniz. Avrupa’da yükselen ırkçı ve İslamofobik akımlar ile kimse demesin ‘Avrupa İslamofobik değil’. Hayır, işte ben söylüyorum. Şu anda Türkiye’ye yapılan uygulama İslamofobiktir, onun için bizi almakta bunlar gecikiyorlar.”

‘İslamofobik uygulama’
Irkçı ve islamofobik akımların yükselişinin, birliğin üzerine bina edildiği değerlerle ilgili tartışmaları hızlandırdığını belirten Erdoğan, “İşte Amerika. Aynı şey orada. Şu anda adaylardan bir tanesi Müslümanlara vuruyor, vuruşturuyor. Sayın Obama burada Müslümanlardan yana tavır koyuyor, ‘Böyle bir ayırım yapamazsınız’ diyor ama diğer aday, Müslümanların Amerika’da olmasına adamın tahammülü yok. Bir de gelmiş burada bir yerde bir marka koymuşlar onun adına. O markayı aslında binasına koyanlar onu süratle kaldırması lazım. Ben de bir yanlış yaptım oranın açılışını yaptım” ifadelerini kullandı.

‘Rakibimiz değiller’
İngiltere’nin birlikten ayrılma kararının tüm bu endişeleri daha derin bir belirsizliğe dönüştürdüğünü ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu: “AB’nin ekonomik ve demokratik standartlarını kendi vatandaşlarımızın refahı ve huzuru için önemli görüyoruz. Tam üyelik hakkımızın teslim edilmemesine rağmen Avrupa Birliği vizyonunu sürdürmemizin, kriterleri yerine getirmeye devam etmemizin sebebi budur. Ne demiştik, gerekirse Kopenhag Kriterleri’nin adını ‘Ankara Kriterleri’ olarak değiştirir ve yolumuza devam ederiz. Geçmişten farklı olarak bugün sorunun öznesi Türkiye değildir, AB’nin bizatihi kendisidir. Mülteci krizi ve İngiltere’nin ayrılık kararı AB tutumunu ve tutarlılığını sorgulamaya yöneltmelidir. Şayet, Avrupa Birliği bu sorgulamayı samimi olarak yapar ve gereğini süratle yerine getirirse zaten o birliğin içinde Türkiye doğal olarak yerini almış olacaktır. Böyle olmaz da AB tutarsızlıklarını derinleştirerek yoluna devam etmeye kalkarsa kısa sürede yeni ayrılıklarla karşılaşması kaçınılmaz hale gelecektir. Avrupa, bizim rakibimiz değil, birlikte hareket etmeyi arzu ettiğimiz güçlü tarihi ve beşeri münasebetlerimizin bulunduğu bir coğrafyadır.”

Haberin Devamı

Gül’le cenazede bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazeteci yazar Mustafa Karaalioğlu’nun babası Ali Karaalioğlu’nun cenazesine katıldı. Cenaze namazı kılınıp helallik alındıktan sonra Erdoğan ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tabutu birlikte omuzladı. Ali Karaalioğlu’nun cenazesi Çengelköy mezarlığında toprağa verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan cenazenin ardından Mabeyn Köşkü’ne geçti. (İstanbul DHA)