Gündem 330 akademisyene ihraç tartışma yarattı

330 akademisyene ihraç tartışma yarattı

09.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında önceki gece yayımlanan yeni KHK ile toplam 4 bin 464 kişi kamu görevinden atıldı. KHK ile binlerce kamu görevlisinin yanı sıra 330 akademisyen de üniversitelerden ihraç edildi.

330 akademisyene  ihraç tartışma yarattı

330 akademisyenle birlikte, üniversitelerden ihraç edilen akademisyen sayısı ise 4 bin 808’e yükseldi. Son KHK ile en uzun “ihraç listesi” 72 akademisyenle Ankara Üniversitesi’nin olurken, Ankara Üniversitesi’ni 28 akademisyenle Anadolu Üniversitesi, 27 akademisyenle Yıldız Teknik Üniversitesi ve 23 akademisyenle Marmara Üniversitesi takip etti. İhraç edilen isimlerin çoğunluğunu muhalif kimlikleri ile tanınan öğretim üyelerinin oluşturması dikkati çekti. Önceki akşam ihraç edilen isimlerin yarısı Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza atan isimlerle, Eğitim-Sen üyesi isimlerden oluştu.
Ankara Üniversitesi’nden ihraç edilen isimlerin çoğu, Ak Parti Siyaset Okulu’nda ders verdiği ve Ensar Vakfı toplantılarına katıldığı gerekçesiyle Rektör Erkan İbiş’e yönelik eleştirileri ile gündeme gelmişti. Hakkında soruşturmalar bulunan öğretim üyeleriyle ilgili sürecin bitmesi beklenmeden KHK ile görevinden atılması tartışma yarattı.
Ders verecek kalmadı
Ankara Üniversitesi’nden çok sayıda akademisyenin ihraç edilmesinin ardından birçok fakültede neredeyse ders verecek öğretim üyesi kalmadı. İkinci dönem dersleri başlamadan yapılan ihraçların ardından, Mülkiye, İLEF ve DTCF en yoğun akademisyenin ihraç edildiği fakülteler oldu. Son ihraçların ardından İLEF’ten ihraç edilen öğretim üyesi sayısı 24’e yükseldi. Eğitimin durma noktasına geldiği bölümde sadece oyunculuk ana sanat dalında üç ve yazarlık dalında bir akademisyen kaldı.
İhraç listelerinin, kurulan, “ihbar mekanizması” aracılığıyla üniversite yönetimlerince, “ihbarlar, sosyal medya paylaşımları, mail yazışmaları” üzerinden oluşturulduğu, hazırlanan listelerin rektörlerce yapıldığı ve İçişleri Bakanlığı’na da gönderildiği öğrenildi.
Aytaç da var
Yeni KHK ile FETÖ üyeliği gerekçesiyle meslekten atılan emniyet mensubu 242 kişinin de rütbesi ve emeklilik hakları alındı.
Bu listede şu an firari olan Önder Aytaç ile Emrullah (Emre) Uslu da bulunuyor. İki isme bugüne kadar bu işlemin yapılmamaması ise şaşkınlık yarattı.

17 göreve iade geldi

KHK ile ayrıca Yargıtay’dan 10, Yüksek Seçim Kurulu’ndan 10, Sermaye Piyasasi Kurulu’ndan bir, TOKİ’den iki, TRT’den 80, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden iki, AB Bakanlığı’ndan üç, Dışişleri Bakanlığı’ndan 48, Ekonomi Bakanlığı’ndan 15, İçişleri Bakanlığı’ndan 49, Emniyet Genel Müdrürlüğü’nden 417, Jandarma Genel Komutanlığı’ndan 893, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan 3, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 16, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 2 bin 585 kamu görevlisi ihraç edildi. KHK kapsamında; daha önceki KHK’lar ile kamu görevinden çıkarılan 17 kişi ise görevlerine iade edildi. Bu kapsamda; Emniyet Genel Müdürlüğü’nden iki, İçişleri Bakanlığı’ndan bir, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bir, MEB’den dokuz ve Sağlık Bakanlığı’ndan dört kişi görevlerine döndü.