Gündem 5 yılda bin 134 kadın katledildi

5 yılda bin 134 kadın katledildi

25.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

kadincinayetleri.org’un verilerine göre, Türkiye’de 5 yılda 1134 kadın öldürüldü. Öldürülen 2 kadından birinin faili ise kocası ya da eski kocası...

5 yılda bin 134 kadın katledildi

kadincinayetleri.org sitesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Türkiye’de 2010-2015 yılları arasındaki kadın cinayetlerini haritalandırdı. Bu verilere göre, Türkiye’de 5 yılda en az 1134 kadın öldürüldü; 2 kadından birinin faili kocası veya eski kocası idi; 141 kadın şiddet veya tehdit karşısında resmi makamlara başvurduğu halde öldürüldü; 234 cinayet devam eden ayrılık veya boşanma sürecinde yaşandı. Haritadan çarpıcı veriler şöyle:

Haberin Devamı

-Türkiye’de 2010-2015 arasını kapsayan dönemde en az 1134 kadın öldürüldü. 608’inin faili kocası veya eski kocası oldu. 161’inin faili erkek arkadaşı veya eski erkek arkadaşı oldu. 213’ünün faili ailedeki erkekler (babası, oğlu, erkek kardeşi, damadı, kayınpederi) veya akrabası oldu.

-5 sene içerisinde sadece 4 ilde kadın cinayeti yaşanmadı. Bu iller Artvin, Bayburt, Bingöl ve Karabük idi. Kadın cinayetinin en fazla yaşandığı iller ise İstanbul, İzmir, Ankara, Adana ve Gaziantep oldu.

-Erkeklerin kadınları öldürmek için öne sürdüğü bahanelerde de çeşitlilik söz konusu. Erkeğin ifadesi temel alınarak oluşturulan bahaneler kategorisinde öne çıkanlar aldatılma şüphesi, barışma isteğinin reddi, kadının ayrılma ya da boşanma isteği ve ‘namus ya da töre’...

Haberin Devamı

-1134 cinayetin 217’sinde kadına yönelik sistematik şiddet, taciz veya tehdit vardı; 141’i şiddet, taciz veya tehdit karşısında kadınların güvenlik amacıyla resmi bir kuruma başvurmasına rağmen yaşandı; 234 cinayet, devam eden bir ayrılık veya boşanma sürecinde işlendi.

-1134 cinayetin 676’sı çiftlerden birine ait veya ortak evde ya da kadın veya erkeğin ailesinin evinde gerçekleşti.

Kadın erkek eşitliği için MEB’e çağrı

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği, kadın erkek eşitliği bilincinin eğitim yoluyla topluma kazandırılması için Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulundu. 24 Kasım 2015 İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB), bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan İKKB Koordinatörü Nazan Moroğlu, 25 Kasım gününün Birleşmiş Milletler tarafından Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ilan edildiğine dikkat çekti. Uzun vadede şiddetsiz bir toplum yaratabilmenin yolunun, kararlı bir devlet politikasından geçtiğine dikkat çeken Moroğlu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredata bu alanda dersler koymasının önemine işaret etti. Moroğlu aynı zamanda, insan hakları, demokrasi gibi derslerin öğrencilere amaca uygun yansıtılabilmesi için; öğretmen yetiştirme okullarında da bu konuda ders konulması gerektiğini söyledi. Moroğlu, bu alandaki önerilerini Milli Eğitim Bakanlığı ile paylaşacaklarını da sözlerine ekledi.