Gündem 500 milyon tweet 250 milyar beğeni

500 milyon tweet 250 milyar beğeni

22.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İnsanlara duygularını 140 karaktere sığdırmayı öğreten Twitter 10’uncu yaş gününü kutladı. Twitter’ın önemli anlarını anlatan bir video paylaşan şirket, tüm ofislerinde kutlamalar düzenledi

500 milyon tweet 250 milyar beğeni

Günümüzde 300 milyondan fazla kullanıcısıyla dünyanın en aktif sosyal medya platformlarından biri olan Twitter, dün 10’uncu yaşını kutladı. İnsanlara duygu ve düşüncelerini 140 karaktere sığdırmayı öğreten mikroblog sitesi, 21 Mart 2006 yılında Amerikalı girişimci Jack Dorsey tarafından hayata geçirildi. 2016 itibariyle sosyal paylaşım ağında, günde atılan tweet sayısı 500 milyonu geçerken, paylaşımlar 250 milyar ‘beğeni’ alıyor. Dün son 10 yılın dünya çapında önemli anlarını anlatan bir video paylaşan şirket, Sidney’den San Francisco’ya tüm ofislerinde yaş günü kutlamaları düzenledi. 2006’da kurucusu Dorsey’in ilk tweetiyle başladığı 10 yıllık sosyal medya serüveni, ilk kez 25 Nisan 2011’de Türkçe olarak kullanılabilir hale geldi.

Haberin Devamı

500 milyon tweet 250 milyar beğeni

Toplumsal olaylardan, siyaset dünyasına, spordan, magazine geniş bir yelpazeyi içinde bulunduran Twitter, hayatımıza yeni tabirler ve kısaltmalar da getirdi. Bunlardan en önemlisi kuşkusuz ‘hashtag’ (etiket). Tek bir tıkla bir konu hakkında tüm kullanıcıların attığı tweetleri görmek için kullanılan hashtag, ilk kez ABD’li oyuncu Chris Messina tarafından 2007 yılının ağustos ayında ortaya atıldı.

Toplumun nabzını ölçüyor
O günden bugüne Twitter, küresel olaylarda toplumun nabzını ölçmek için kullanılan bir ölçek durumuna geldi. Dünyayı sarsan Paris saldırısı ‘#JeSuisCharlie’, mülteci krizi ‘#RefugeesWelcome’ ve kadın erkek eşitliğini savunan HeForShe kampanyası ise ‘#HeForShe’ etiketiyle akıllara kazındı.

Haberin Devamı

‘Vatandaş gazeteciliği’ doğdu
Twitter’ın sağladığı imkânlardan biri de dünyadaki herkesin düşüncelerini, yaşadıklarını yazarak paylaşabilmesi. Bu durum yaşanan olayların bildiriliş şeklini değiştirirken ‘vatandaş gazeteciliği’ gibi bir kavramın doğmasına neden oldu. İnsanlar, artık gazete, televizyon gibi yayın organlarından koparak Twitter aracılığıyla fikir ve görüşlerini paylaşmaya, eleştirilerde bulunmaya başladı. Twitter sayesinde sayılar kelimelerin yerini doldurur oldu. Bir insanın profili o kişi hakkında ciddi ipuçları içerirken, takipçi sayısı, beğeni sayısı ve yaptığı paylaşımlar, kişinin popüleritesini artırdı.

500 milyon tweet 250 milyar beğeni

Sayılarla Twitter

- En çok takip edilen kullanıcı: Katy Perry - 84.8 milyon takipçi
- En çok ‘retweet’ edilen paylaşım: Ellen DeGeneres’in Oscar töreninde ünlü isimlerle birlikte çektiği seflie, 3.3 milyon kullanıcıya ulaşarak, retweet rekorunu elinde tutuyor.
- En çok tweet atan kullanıcı: @VENETHIS adlı kullanıcı, toplamda 37 milyon 771 bin tweetle rekor kırdı.
- En çok ‘mention’ alan kişi: 950 milyon ‘mention’la ABD’li şarkıcı Justin Bieber
- En çok etiketlenen şehir: Sao Paulo / Brezilya
- En kısa zamanda en çok ‘retweet’ alan olay: ABD’li aktör Leonardo Di Caprio’nun Oscar kazandığı an dakikada 440 bin tweet atıldı.
- En kısa zamanda en çok tweet atılan olay: Brezilya’da oynanan 2014 Dünya Kupası, dakika başı en çok tweet atılan olay oldu.
- En çok kullanılan ‘hashtag’: #ff Friday Follow. Bu kısaltma takip ettiğiniz kişilerin sizi de takip etmesi için sadece cuma günleri yapılıyor. Bugüne kadar 539 milyon kez kullanıldı.
- İlk kez 1 milyon takipçi sınırını geçen kullanıcı:
Ashton Kutcher
- En çabuk 1 milyon kişiye ulaşan kullanıcı: Caityln Jenner