Gündem 60 bin göçmen sınırdan geçti

60 bin göçmen sınırdan geçti

21.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sınırda incelemelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiye’ye alınan Suriyeli sayısının 60 bini aştığını söyledi...

60 bin göçmen sınırdan geçti

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile birlikte Suriye sınırında incelemelerde bulunmak üzere Şanlıurfa’ya geldi. GAP Havaalanına indikten sonra helikopter ile Suriyeli sığınmacıların geçiş yaptıktan sonra ilk durağı olan Suruç ilçesine gelen Kurtulmuş, Ala ve Eker, Suriyelilerin yerleştirildiği Yatılı Bölge Okulu’na geçti. Burada kalan Suriyeli sığınmacılar ile görüşen ve AFAD yetkililerinden bilgiler alan Kurtulmuş daha sonra okul bahçesinde toplanan kalabalığa hitap etti.
Şu ana kadar sınırı geçen Suriyeli sayısının 60 bini aştığını ifade eden Kurtulmuş özetle şunları söyledi:

‘Elimizi uzatmalıyız’
“IŞİD güçlerinin yaklaşmasıyla sınırın karşı tarafında birikmiş olan Kobanili kardeşlerimizin can güvenliğini sağlamak bakımından onların hızla içeriye alınması kabul edilmesi süreci başladı. Sınırdan geçen göçmen kardeşlerimiz bugün (dün) itibarıyla 60 bini aşmıştır. Girenler kayıt altına alınmaya çalışılıyor, kontrollü bir şekilde sınırdan alınıyorlar. Göç dalgasına ilişkin ilgili birimlerimizce en iyi senaryodan en kötü göç senaryosuna kadar hepsine hazırlıklı olduk. Bu çerçevede 100 bini aşkın bir göçmen kitlesinin buraya gelmesi olasılığı dahi masadaydı. Biz, bize yardım çığlığı atarak elini uzatan herkese karşı elimizi uzatmak, evimizi açmak durumundayız.”

‘1 milyonu aştı’
Türkiye sınırları içerisinde 1 milyon 250 binin üzerinde Suriyeli göçmen olduğunu da dile getiren Kurtulmuş, “Bu bölgede yüz binlerce insan göçmen durumuna düştü. Biz üzerimize düşeni yapıyoruz ama esas beklediğimiz hiçbir kardeşimizin göçmen durumuna düşmemesidir” diye konuştu.