Gündem 60 yılda 1.5 Marmara Denizi’ni kaybettik

60 yılda 1.5 Marmara Denizi’ni kaybettik

03.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünya Sulak Alan Günü’nde açıklama yapan Doğa Derneği, son 60 yılda kaybedilen sulak alanın Marmara Denizi’nin 1.5 katına ulaştığını duyurdu. Dernek, Anadolu’ya özgü kuş türlerinin de yok olduğuna dikkat çekti

60 yılda 1.5 Marmara Denizi’ni kaybettik

Sulak Alan Günü, tüm dünyada 2 Şubat’ta kutlanırken Türkiye kaybettiği su kaynakları ile bu günü buruk hatırladı. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından uygulanan sulama ve baraj projelerinin Türkiye’de ki sulak alanların kurumasının ilk nedeni olduğunu söyleyen Doğa Derneği Başkanı Dicle Tuba Kılıç, yapımı planlanan baraj projelerinde değişiklik yapılmasının gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Sulak Alanları Koruma Yönetmeliği’nin defalarca değiştirilerek zayıflatıldığını belirten Kılıç; “Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından hazırlanan bilimsel araştırmaya göre Türkiye, tatlı su balıklarının ve su kuşlarının en hızlı yok olduğu ülke. Türkiye’de üreyen nesli küresel ölçekte tehlike altındaki 5 su kuşunun 4’ü hızla azalıyor. Nesli tükenen dikkuyruk adlı ördek yılda yüzde 69, yaz ördeğinin ise yüzde 90’dan çok azaldığı görülüyor. Yale Üniversitesi, nesli tükenen canlılara yönelik hiçbir önlem alınmaması nedeniyle Türkiye’nin doğa koruma açısından 180 ülke arasında 177. sırada olduğunu açıklamıştı” dedi.

Anadolu kuşları

Son 60 yılda 2 milyon hektar, yaklaşık bir buçuk Marmara Denizi büyüklüğünde sulak alanın kaybedildiğini belirten Doğa Derneği Başkanı Dicle Tuba Kılıçşu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

“1990’ların ikinci yarısında Türkiye’de sulak alanların korunması konusunda önemli adımlar atıldı. Sulak Alanları Koruma Yönetmeliği yayınlanarak pek çok alanın koruma sınırları çizildi, bölge halkı ile ortak çalışmalar yapıldı, yeni koruma alanları ilan edildi. Ama son beş yılda alınan önlemler sulak alanlara yönelik tehditlerin çok gerisinde kaldı. Sulak alanların ne yönde geliştiğini bize şüphesiz ki en iyi orada yaşayan canlılar anlatıyor. Sulak alanlara bağımlı hangi canlı grubuna bakarsanız bakın sayısının büyük hızla azaldığını görüyoruz. Pek çok türün nesli tümüyle tükenme noktasına geldi. Bunlar arasında turnalar gibi kültürümüzde önemli yeri olan kuşlardan, sadece Anadolu’ya özgü balıklara ve dikkuyruk gibi nesli tehlikedeki ördek türlerine kadar pek çok canlı yer alıyor. Bu canlılar sadece kendilerinin değil, topyekûn Anadolu’daki yaşam kalitesinin bir göstergesi. Sulak alanlar günü, tam da bunu anlatmak için 2 Şubat’ta tüm dünyada kutlanıyor.”

Yazarlar