Gündem 7 bin 669 emniyet mensubuna ihraç

7 bin 669 emniyet mensubuna ihraç

02.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gece yarısı yayımlanan  672 sayılı KHK ile terör örgütleriyle irtibatı olan, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve kamu kurumlarındaki çok  sayıda kişi, kamudaki görevlerinden çıkarıldı

7 bin 669 emniyet mensubuna ihraç

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında dün gece yarısı 3 yeni KHK daha yayımlandı. KHK’lardaki önemli düzenlemeler özetle şöyle:

Haberin Devamı

- KHK ile daha önceki KHK’larda yer verilen bazı özel öğretim kurumları listeden çıkartıldı.

- Çok sayıda hakim ve savcının ihraç edilmesinin etkisiyle daha önce hakim ve savcılıktan ayrılanlara geri dönme hakkı tanındı.

- Yurtdışında öğrenim görüp FETÖ mensubu olduğu tespit edilen 158 öğrencinin öğrencilik, ilişkileri kesildi.

- Daha önce uyuşturucu operasyonlarından ikramiyeye hak kazananların FETÖ
ile bağlantısı tespit edilenler açısından ikramiyeleri
iptal edildi.

- Görevden uzaklaştırılanların görevlerine öğrenim durumlarına göre dönmelerine olanak tanındı. Ancak bulundukları yöneticilik görevi dışında bir yere atanabilecekleri usulü getirildi.

- Pasaportu iptal edilenlerin eşlerinin pasaportlarının da iptaline olanak sağlandı.

Haberin Devamı

- OHAL süresince iflas ertelemesi kararı verilemeyeceği düzenlendi.

- OHAL ilanından sonra tedbir kararı verilemeyeceği düzenlemesi yapıldı.

- Kayyum atanan şirketlere yönelik verilen tedbir kararlarının otomatik olarak kaldırılması düzenlendi.

- Belediye başkanlarının vekilinin ya da meclis üyesinin terör örgütlerine yardım ve yataklık sebebiyle görevinden uzaklaştırılması halinde yerlerine atama yapılmasına olanak sağlandı.

- Belediye ve bağlı idarelerde hizmetlerin aksatılmasını, terörle veya şiddet olaylarıyla mücadeleyi olumsuz etkilediği valilik tarafından belirlenmesi halinde bu hizmetleri valiliğin yaptırması düzenlendi. Valilere belediyenin araçlarına el koyması yetkisi tanındı.

- Sorumluluğu tespit edilen belediye personelinin vali tarafından uzaklaştırılması durumunda göreve ancak yine valinin atayabileceği düzenlendi.

- Terör örgütlerini veya Milli Güvenlik Kurulu’nca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan TBMM Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve kamu kurumlarındaki çok sayıda isim açığa alındı. 7 bin 669 emniyet mensubu ihraç edildi. 323 Jandarma personeli de KHK kapsamında ihraç edildi.

Haberin Devamı

- Kalkınmada öncelikli illerde KPSS’ye girmeden özel öğretim kurumlarında çalışmaya başlayan öğretmenlerin,
boş sözleşmeli öğretmen
pozisyonlarına atanabilmleri düzenlendi.

- Adli Tıp Kurumu bünyesinde Adli Bilişim Dairesi kuruldu. Bu daire, yargının talep ettiği veri toplama işlemi ve depolama işlemlerini yapacak.

- Maliye Bakanlığı’nın tahsis ettiği özel arazilerde cezaevi yapılması için olanak sağlandı.

- Mahkemelerin şirketlere atanan kayyumların görevlerine son vererek bu şirketlerin TMSF’ye devredilmesi sağlandı. Gerekirse TMSF’nin kayyum ataması kararlaştırıldı.

- Korucuların görev alanının gerektiğinde köy sınırları dışına çıkartılabileceği, korucuların farklı iller arasında görevlendirilebileceği düzenlendi. Bu koruculara ek tazminat verilmesi kararlaştırıldı.

- Valilere kamuya açık alanlarda can ve mal güvenliği ile trafiğin düzenlenmesi için sistem kurma yetkisi
tanındı.

- Jandarma Genel Komutanlığı emrine atanacak akademide eğitim görmüş subay ve astsubayların yeterlilik sınavına girmesi düzenlendi.

Haberin Devamı

- İnsansız hava araçları alanların, kimlik bilgilerinin Sivil Havacılık’ta saklanması kararlaştırıldı. Bu araçların,
belirlenen yerlerde uçurulabileceği düzenlendi.

- Coğrafi veri merkezi kuruldu.

- Büyükşehir ve il belediyelerinde İçişleri Bakanı, diğer belediyelerde ise vali tarafından belediye başkanı, başkanvekili ve belediye meclis üyesi ataması yapılacak. Belediye başkanlarıyla ilgili düzenleme Meclis’ten geçememişti.

5 bin 806 kamu çalışanının görevine son

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan toplam 5 bin 806 kişinin görevine son verildi.
TBMM (41), Sayıştay (84), Danıştay (83), Başbakanlık Merkez Teşkilatı (302), Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (62), Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu (5), BDDK’da Kurul üyesi Haluk Tözüm dahil 116, Basın Yayın Enformasyon (11), Diyanet İşleri Başkanlığı (1519), Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı (67), RTÜK (29), SPK’da Kurul Üyesi Murat Koç dahil 30, TMSF (12), TOKİ (12), TİKA (10), Türkiye Kalkınma Bankası (14), TRT (312), Vakıflar Genel Müdürlüğü (26), Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları (3), Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (439), Avrupa Birliği Bakanlığı (12), Bilim ve Sanayi Teknoloji Bakanlığı (62), Türk Patent Enstitüsü (13), KOSGEB (71), TÜBİTAK (167), TSE (13), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (39), Devlet Personel Başkanlığı (11), SGK (605), Türkiye İş Kurumu (130), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (90), İller Bankası (42), Tapu Kadastro (120), Dışişleri Bakanlığı (215), Ekonomi Bakanlığı (39), Enerji Bakanlığı (40), BOTAŞ (25), EÜAŞ (109), EPDK (57), Eti Maden (51), MTA (37), Atom Enerjisi Kurumu (20), EİAŞ (159), TKİ (54), Türkiye Petrolleri (61).