Siyaset AB’den Ankara’ya önemli ziyaret

AB’den Ankara’ya önemli ziyaret

21.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn 6 Temmuz’da Türkiye’ye geliyor. Hahn, ziyaretinde Türkiye’nin AB açısından öneminin altının çizecek

AB’den Ankara’ya önemli ziyaret

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn; Türkiye ile AB arasında gerilen ilişkilerin normalleşmesi için başlatılan süreç çerçevesinde 6 Temmuz’da Ankara’ya önemli bir ziyarette bulunacak. Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından ortaya çıkan tablo ve süreç içinde giderek olumsuz bir nitelik kazandı. Avrupa Parlamentosu’nun geçen aralık ayında, OHAL uygulamaları nedeniyle Türkiye’nin AB ile yürüttüğü üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulması kararı ile ilişkilerde tansiyon daha da yükseldi. 16 Nisan referandumu öncesinde yaşanan gerilimler ise bu tansiyonu daha bir üst noktaya sıçrattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Mayıs’ta Brüksel’e NATO toplantısı nedeniyle yaptığı ziyaret sırasında AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Jean Claude Juncker ile görüştü. Görüşmelerde, Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden canlandırılması ve 2016 Mart ayında imzalanan sığınmacı anlaşmasının uygulanması konuları üzerinde duruldu. Erdoğan’ın, Brüksel temaslarının ardından ilişkiler, yeniden ivme kazanarak normalleşme eğilimi içine girdi.

25 Mayıs’ın devamı

AB kaynakları, Erdoğan ile Juncker arasında geçmişe dayalı bir diyaloğun olduğunu belirterek, ikisi arasındaki görüşmenin ilişkilerin ilerlemesi için yeniden adım atılması kararı alınmasındaki önemine dikkat çekti. Bu temasın ardından 13 Haziran’da Brüksel’de direktörler seviyesinde siyasi diyalog toplantısı yapıldı. Bu sürecin devamı olarak AB’den Temmuz ayında Türkiye’ye üst düzey ziyaret yapılacak.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, 6 Temmuz’da Türkiye’ye gelecek. AB Türkiye Delegasyonu’ndan yapılan açıklamada, Hahn’ın, Türkiye ile 25 Mayıs’ta başlayan ve daha sonra süren görüşmelerin devamı niteliğinde bir ziyaret gerçekleştireceği belirtildi. Açıklamada, Hahn’ın ziyaretinde Türkiye’nin AB açısından öneminin altının çizileceği ifade edildi. Hahn, daha önce Eylül 2016’da Türkiye’yi ziyaret etmişti.

Haberin Devamı


Yazarlar