Dünya ABD'den Barzani'ye 'takdir'

ABD'den Barzani'ye 'takdir'

30.10.2017 - 17:10 | Son Güncellenme:

ABD, IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin görevine devam etmeme kararını takdir ettiklerini duyurdu.

ABDden Barzaniye takdir

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin görevine devam etmeme kararını takdir ettiklerini duyurdu.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert'in konuya ilişkin yazılı açıklamasında, IKBY Parlamentosu'nun Başkanlık yetkilerini bölgedeki diğer kurumlara aktarması da takdirle karşılandı.

Açıklamada, "ABD, Mesud Barzani'nin bir dönem daha Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanlığına talip olmama kararını ve IKBY Parlamentosunun başkanlık yetkilerini diğer kurumlara devretmesini takdir etmektedir." ifadesine yer verildi.

Nauert, açıklamasında, "ABD, IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani ile aktif bir şekilde temasa geçmeyi sabırsızlıkla beklemektedir. Güçlü bir IKBY, birleşik ve federal bir Irak'ın uzun vadeli istikrarı ve DEAŞ'ın mağlup edilmesi için vazgeçilmezdir." ifadesini de kullandı. Bakanlık Sözcüsü ayrıca, IKBY'deki tüm siyasi partilere gündemdeki sorunların çözümüne katkıda bulunmaları noktasında çağrı yaptı.

Haberin Devamı

IKBY ile birlikte Irak hükümetine de seslenen ABD, iki tarafa da Irak Anayasası'na uyarak sorunları çözme çağrısında bulundu. Irak Başbakanı Haydar İbadi'nin "DEAŞ'a karşı mücadelede" ve "IKBY ile yeni diyalog başlatmasında" önemli adımlar attığını vurgulayan Nauert, Bağdat ile Erbil arasında işbirliği çağrısı da yaparak, tüm çatışmaların sona ermesini beklediklerini kaydetti.

Ülkesindeki tartışmalı bağımsızlık referandumunun ardından köşeye sıkıştırılan IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin mektubu dün IKBY Meclisi'nde okunmuştu. Barzani, "1 Kasım itibarıyla süresi dolan başkanlık görevime devam etmek istemiyorum. Aynı zamanda başkanlık yasasının değiştirilmesi veya süresinin de uzatılmasını kabul etmiyorum" ifadesini kullanmıştı.

Yazarlar