Siyaset ABD’den skandal vize kararı

ABD’den skandal vize kararı

09.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Ankara Büyükelçiliği, Türkiye’deki  tüm diplomatik misyonlardaki vize hizmetlerini süresiz askıya alındığını açıkladı. Karar bugün itibarıyla geçerli olacak daha önce alınan vizeleri etkilemeyecek

ABD’den skandal vize kararı

ABD Ankara Büyükelçiliği, NATO müttefiki olan Türkiye’deki tüm diplomatik misyonlardaki vize hizmetlerini süresiz askıya alındığını açıkladı. Karar bugün itibarıyla geçerli olacak daha önce alınan vizeleri etkilemeyecek. ABD Başkonsolosluk çalışanının tutuklanmasının ardından alınan kararı resmi Twitter hesabından açıklayan Büyükelçilik, şu ifadeleri kullandı: “Son zamanlarda yaşanan olaylar, ABD Hükümeti’ni, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin ABD Misyonu’nun tesisleri ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. Söz konusu değerlendirme sürecinde, Büyükelçiliğimiz ve Konsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirgemek amacıyla, şu andan itibaren geçerli olmak üzere, Türkiye’deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır.”

Haberin Devamı

ABD’nin halihazırda vize başvurusunu durdurduğu ülkeler olan Suriye, Irak, İran, Libya, Somali, Sudan ve Yemen’in arasına Türkiye de eklenmiş oldu.

Tutuklama tartışması

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen FETÖ’ye ilişkin soruşturma kapsamında, 17-25 Aralık 2013 öncesi meslekten ihraç edilen firari eski savcı Zekeriya Öz ve FETÖ şüphelisi eski polis müdürleriyle de irtibatlı olduğu tespit edilen ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, casusluk ve Türkiye hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlarından tutuklanmıştı.

Topuz’un tutuklanmasının ardından, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği yaptığı açıklamada, “Amerikan hükümeti, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli bir yerel çalışanın 4 Ekim tarihinde tutuklanmasından ve Türk hükümeti kaynakları tarafından sızdırılan ve görünüşe göre bu çalışanın hukuka dayalı bir mahkeme yerine medyada yargılanmasının amaçlanmasından büyük bir rahatsızlık duymaktadır. Biz bu iddiaların tamamen temelsiz olduğuna inanmaktayız. Çalışanlarımıza yönelik temelsiz ve kaynağı belirsiz iddialar, bizim uzun dönemli ortaklığımızı baltalamakta ve bu ortaklığın değerini azaltmaktadır” ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

ABD’den skandal vize kararı

‘Kayıtlı personel değil’

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, tutuklanan ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Topuz’un başkonsolosluğun resmi personeli olmadığını bildirmişti.

Müftüoğlu, açıklamaya ilişkin olarak sorulan bir soruya “25 Eylül 2017 tarihinde terörle bağlantılı suçlardan gözaltına alınan ve bilahare tutuklanan sözkonusu kişi ABD Konsolosluğu’nun resmi listesinde kayıtlı personeli olmadığı gibi, herhangi bir diplomatik veya konsüler bağışıklık sahibi de değildir” şeklinde yanıt vermişti.

Afganistan’ın başkenti Kabil’e ataması onaylanan ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass Türkiye’deki görev süresi dolmadan önce İstanbul’da bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada Topuz’un tutuklanmasından duyulan rahatsızlığı dile getirmişti.

Göçmen olmayan vize hizmetleri neler?

- Diplomatik ve Resmi Vizeler
- İş, Turizm, Tıbbi Tedavi
- ABD’den Transit Geçiş
- Mürettebat Vizesi
- Tüccar / Yatırımcı Vizesi
- Akademik Eğitim veya Dil Öğrencisi/Mesleki veya Akademik Olmayan Eğitim Vizeleri
- Değişim Programı
- Geçici İşçi /Çalışma veya Staj Vizesi
- Basın Mensubu ve Gazeteciler

Haberin Devamı

ABD’den skandal vize kararı

Türkiye’den jet yanıt

ABD kararının ardından Türkiye Washington Büyükelçiliği aynı şartları öne sürerek ABD vatandaşlarına uygulanan vize ve e-vize başvurularının askıya alındığını bildirdi.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin duyurusunun ardından Türkiye de Washington Büyükelçiliği aracılığıyla ABD vatandaşlarının vize ve e-vize başvurularını askıya aldığını duyurdu. Büyükelçilik tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Son zamanlarda yaşanan olaylar, Türk Hükümeti’ni, ABD Hükümeti’nin Türk misyonlarının tesislerinin ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. Sözkonusu değerlendirme sürecinde, ABD’deki Büyükelçiliğimize ve Başkonsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirgemek amacıyla, şu andan itibaren geçerli olmak üzere, ABD’deki tüm misyonlarımızdaki ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemleri askıya alınmıştır. Sözkonusu uygulama etiket vizenin yanısıra e-Vize ve sınırda bandrol vize uygulamalarını da kapsamaktadır.” Açıklamadaki “ABD vatandaşı” vurgusu dikkat çekti.,