Siyaset ABD heyetinin Gülen mesaisi

ABD heyetinin Gülen mesaisi

24.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’den gelen dört kişilik heyetin Adalet Bakanlığı’ndaki çalışmaları başladı. FETÖ soruşturmasını yürüten başsavcı vekili Necip Cem İşçimen de konuk heyete Gülen’in 15 Temmuz darbe girişiminin talimatını veren kişi olduğunu belgeleriyle sundu

ABD heyetinin  Gülen mesaisi

Türkiye’nin Fethullah Gülen’in ABD’den iadesine ilişkin talepleriyle ilgili incelemede bulunmak üzere Ankara’ya gelen ABD heyeti dün çalışmalarına başladı. Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü yetkilileriyle ABD’li heyetin bir araya geldiği görüşmelere, FETÖ soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Necip Cem İşçimen de katılıyor. ABD heyetiyle, 15 Temmuz darbe teşebbüsünden şimdiye kadar elde edilen ifade ve deliller paylaşılıyor. ABD ilk defa bir iade talebine ilişkin Türkiye’ye heyet gönderdi. İki gün sürecek görüşmeler kapsamında bakanlık bürokratlarınca heyete, Gülen’le ilgili gönderilen iade dosyalarına ilişkin bilgiler sunulacak. Adalet Bakanlığı yetkilileri 15 Temmuz darbe teşebbüsünün Fethullah Gülen’in emir ve komutası altında gerçekleştirildiğine ilişkin önemli delilleri de ABD’li muhataplarıyla paylaşacak.

Dört dosya gitti

Adalet Bakanlığı’nca Gülen’in iadesine ilişkin dört ayrı dosya ABD’ye gönderildi. İngilizce ve Türkçe yazılan talepnamelerin toplam sayfası 6 bin 382’yi buldu. Bu kapsamda Türkçe ve İngilizce olarak, İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi’nden iki, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ile Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nden birer dosya ABD’ye gönderildi. Bu arada, Adalet Bakanlığı verilerine göre, 2011-2016 arasında ABD, Türkiye’den 5 kişi için iade talebinde bulundu. Adi suç kapsamında bir kişinin iadesi kabul edilirken bir kişiyle ilgili işlemler devam ediyor. Terör suçundan ise üç kişinin iadesi istenirken bir kişi iade edildi, iki kişi ile ilgili iade işlemleri sürüyor.

İade trafiği

FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından hükümet, örgütün elebaşı Gülen’in iadesi için ikâmet ettiği ABD’ye, “acil tutuklama ve iade” talebinde bulunmuştu. Bu gelişmelerin ardından ABD Adalet Bakanlığı, Fetullah Gülen’in iadesine ilişkin Adalet Bakanlığı’na bir mektup göndermişti. ABD Adalet Bakanlığı mektupta, Gülen’in iadesi konusunda yapılacak görüşmeler için Adalet Bakanlığı’ndan bir heyetin ABD’ye gönderilmesini ya da Amerikan Adalet Bakanlığı’ndan bir heyetin Türkiye’ye gelmesini önermişti. Adalet Bakanlığı’nca ABD’ye gönderilen cevap mektubunda, ilk olarak Amerika’dan bir heyetin gelmesi, daha sonra Türkiye’den bir heyetin ABD’de görüşmelerde bulunması teklif edilmişti. Türkiye’nin teklifini kabul eden ABD Adalet Bakanlığı, bir heyeti Türkiye’ye göndereceğini bildirmişti.

Yazarlar