Dünya ABD’nin Suriye planı ne?

ABD’nin Suriye planı ne?

18.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Wall Street Journal, Trump’ın Suriye’nin kuzeydoğusundaki ABD askerlerinin yerine bölge ülkelerinden askerlerin konuşlanması için temas yürüttüğünü yazdı. Suudi Arabistan’dan ise konuyla ilgili olarak “geniş çaplı bir koalisyon kapsamında Suriye’ye asker göndermeye hazırız” mesajı geldi

ABD’nin Suriye planı ne

Suriye’nin Doğu Guta bölgesinde gerçekleştitiği iddia edilen kimyasal saldırının ardından gelen ABD operasyonu, Başkan Donald Trump ve kabinesinin Suriye’nin geleceğiyle ilgili planları konusunda soru işaretleri yarattı. Daha önce Suriye’den hızlı bir şekilde çıkmak isteyen Trump’ın, operasyon sonrası kararını değiştirdiği iddia edilmiş, bu iddialar Beyaz Saray tarafından yalanlanmıştı. ABD’nin saygın gazetesi Wall Street Journal (WSJ) Suriye’den çekilmek isteyen ABD Başkanı Donald Trump’ın, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Amerikan askerlerinin yerine Mısır ve Körfez Arap krallıklarının askerlerinin konuşlanması için temaslar yürüttüğünü yazdı.

Haberin Devamı

Adı açıklanmayan ABD’li yetkililere dayandırılan habere göre Trump’ın yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, kısa süre önce Mısır İstihbarat Servisi Başkan Vekili Abbas Kamil ile bir telefon görüşmesi yaptı. Bolton, Suriye’ye Arap gücü planına Mısır’ın katkıda bulunmak isteyip istemediğini araştırdı. Bolton-Kamil görüşmesi öncesinde de Washington Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’dan Suriye’nin kuzeydoğusunun yeniden inşasının finansmanı için milyarlarca dolar kanalize etmelerini istedi. Trump yönetimi sözkonusu Körfez krallıklarından bölgeye asker göndermelerini de talep etti.

Haberlerin ardından Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr, ‘teklif gelirse geniş çaplı bir koalisyon kapsamında Suriye’ye asker göndermeye hazır olduklarını’ açıkladı. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders da, geçtiğimiz gün bu konuda açıklamalarda bulunmuş, “Bölgesel müttefiklerimiz ve ortaklarımızdan bölgenin güvenliği için hem askeri hem de finansal açıdan daha fazla sorumluluk almalarını bekliyoruz” ifadesini kullanmıştı. Buna karşın ABD basınında bu planın uygulanmasının zor olduğu şeklinde yorumlar yapıldı. Trump ABD askerini Suriye’den çekmek isterken, Trump yönetiminden kilit isimler buna Suriye’deki Rusya ve İran etkisini artıracağı gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Haberin Devamı

ABD’nin Suriye planı ne

‘Esad değil’

Öte yandan BBC’ye konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ‘Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ülkeyi birleştirebilecek kişi olduğunu hiçbir zaman söylemediklerini’ belirttiği öğrenildi. “Rusya, 7 yıldır süren krize rağmen, Esad’ın Suriyelileri birleştirebilecek, yaraları sarabilecek ve ülkeyi gerçek anlamda yönetebilecek kişi olduğunu gerçekten düşünüyor mu?” sorusuna cevap veren Lavrov, “Biz hiçbir zaman böyle bir şey demedik” yanıtını verdi ve Suriye’nin geleceğine bizzat Suriyelilerin karar vermesi gerektiğini vurguladı.

Lavrov ABD ile çatışma eşiğine geldiklerini düşünmediğini söylerken, “Ancak bu durumun bizi sivillere karşı kimyasal silah kullanmakla suçlayan Batılı meslektaşlarımız tarafından son derece pervasızca oluşturulmuş bir durum olduğundan eminim” dedi. Lavrov, ABD’nin Suriye’ye yeni saldırı düzenleme olasılığını da değerlendirdirirken, bu yönde açıklamaların muhalifleri çatışmaları sürdürmeye teşvik ettiğini kaydetti.

Haberin Devamı

OPCW HEYETİNE İZİN ÇIKTI

Duma’da gerçekleştirildiği iddia edilen kimyasal saldırının izlerini sürmek için bölgede bulunan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) temsilcilerinin bugün sahaya girmeleri bekleniyor. Rusya’dan yapılan açıklamaya göre, Suriye’ye Cumartesi günü varan fakat o günden beri Duma’ya girmelerine izin verilmeyen heyetin erişimine bugün izin verilecek. Suriye ve Rusya, bölgede herhangi bir saldırı gerçekleşmediğini savunuyor. Suriye muhalefeti ve aktivistler Rusya’nın kasabadaki varlığını eleştiriyor ve kimyasal silah kullanıldığına dair delillerin yok edildiğini öne sürüyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Rusya’nın delillere müdahale ettiği iddialarını reddetti.