Dünya ABD-Rusya’nın ‘bildik’ krizi sürüyor!

ABD-Rusya’nın ‘bildik’ krizi sürüyor!

02.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD ile Rusya arasında “diplomatlar” ve “diplomatik tesisler” üzerinden başlayan karşılıklı atışma sürüyor. Amerika, bu kez de Rusya’dan bir konsolosluk ve iki konsolosluk tesisinin kapatılmasını isterken, Rusya da “Yanıtsız bırakmayız” dedi

ABD-Rusya’nın ‘bildik’ krizi sürüyor

ABD ile Rusya arasında, eski başkan Barack Obama döneminde başlayan ve “diplomatlar” ile “diplomatik tesisler” üzerinden yürüyen kriz, yeni hamlelerle devam ediyor. Son olarak ABD, Rusya’nın San Francisco Konsolosluğu ile Washington ve New York’taki iki konsolosluk tesisini kapatmasını istemesi, krizin yeniden gergin hale gelmesine neden oldu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Washignton’ın bu kararının “yanıtsız bırakılmayacağını” açıkladı.
Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, yaptığı açıklamada “Kapatılma işlemleri 2 Eylül’e kadar sona erdirilmeli. Rusya’nın bu yıl başında aldığı talihsiz karara yanıt olarak, biz de kararlı ve ölçülü bir yanıt verdik. İlişkilerdeki sürekli düşüşü durdurmak ve daha iyi ilişkiler için ileri adımlar atmak istiyoruz. Bunu gerçekleştirmek için fırsatlara bakıyoruz. Ancak bunu hakkaniyet içinde gerçekleştirmek istiyoruz” dedi. Amerikan Senatosu’nun Rusya’ya yeni yaptırımlar öngören yasa tasarısını kabul etmesi sonrasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinde görev yapan Amerikalı diplomatik ve teknik personel sayısının 1 Eylül’e kadar 455’e düşürülmesini talep etmişti. Aralık 2016’da, eski başkan Obama’nın görevi bırakmasından birkaç hafta önce ABD, 35 Rus diplomatı sınır dışı etmişti.
Ticari temsilcilik
Amerikan yönetiminden üst düzey bir yetkili, Rusya’dan kapatılması istenen Washington ve New York’taki konsolosluk tesislerinin ticari temsilcilikler olduğunu belirtti. Yetkilinin kaydettiğine göre San Francisco’da başkonsolosluk ve resmi malikane bulunurken, Washington ve New York’ta ise çeşitli müesseseleri barındıran birçok bina bulunuyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, karara ilişkin yaptığı açıklamada, “Moskova, ABD’nin notasını yanıtsız bırakmayacak” dedi. Lavrov, “ABD’nin (Rusya’nın San Francisco’daki konsolosluğunu ve Washington ile New York’taki iki ek binasını kapatma kararıyla ilgili) notasını yeni alabildik. Analizini yaptıktan sonra tepkimizi vereceğiz” diye konuştu. Lavrov ayrıca, bu son adımın, ABD Başkanı Trump’ın Rusya’yla ilişkileri normalleştirmek yönündeki seçim öncesi vaatlerini gerçekleştirmesine izin vermeyen kişilerce atıldığını da savundu.
ABD’yle kavga etmenin peşinde olmadıklarını, Amerikan halkına karşı her zaman dostça yaklaştıklarını vurgulayan Lavrov, “Şimdi de çıkarlarımıza uygun olan noktalarda onlarla yapıcı bir diyalog kurmak istiyoruz. Aramızdaki siyasal atmosferin normalleşmesini istiyoruz. Fakat bildiğiniz gibi, tango yapmak için iki kişi gerekir. Bana göreyse, Amerikalı partnerlerimiz bireysel bir break dans yapıyor” ifadelerini kullandı.

ABD-Rusya’nın ‘bildik’ krizi sürüyor


ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile Rus mevkidaşı Lavrov’un bu ay New York’ta düzenlenecek BM Genel Kurul toplantılarında bu krizi masaya yatırmaları bekleniyor.

Yazarlar