Advertorial Yeni nesil ortodontik tedaviler
Sponsorlu

Yeni nesil ortodontik tedaviler

24.08.2023 - 14:48 | Son Güncellenme:

ImpOrth Smile Studio kurucusu Ortodonti Uzmanı Dr. Sezai Erginbaş, “Ortodonti alanındaki dijital gelişmeler sayesinde tedavi süreleri daha öngörülebilir oldu” dedi ve şeffaf plak tedavisiyle ilgili bilgiler paylaştı.

Yeni nesil ortodontik tedaviler

Başlıca ortodontik tedavi yöntemleri nelerdir?

Ortodontik tedavilerin başında sabit ortodontik tedaviler ve hareketli apareylerle yapılan ortodontik tedaviler gelir. 

Şeffaf plak tedavileri nedir?

Diş çapraşıklığı ve çene ile ilişkili bozukluğu olan hastalarda takıp çıkarılabilen şeffaf plakların kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. Dışardan neredeyse hiç görünmeyen bu şeffaf plaklar kişiye özel üretilir ve bu plaklarla dişler planlı bir şekilde hareket ettirilir.

Bu tedavi hastanın sosyal hayatını etkilemez, her yaş grubuna uygulanır.

Yeni nesil ortodontik tedaviler

Şeffaf plak tedavisinde ilk muayenede neler yapıyorsunuz?

İlk olarak dijital tarayıcılar ile hastanın ağız içi ölçüleri alınır. Daha sonra ağız içi ve ağız dışı fotoğrafları çekilir. Dijital tarayıcı kullanılarak tedavi sonu görseli hazırlanır. Demo model üzerinde hastaya şeffaf plakları nasıl takıp çıkaracağı ve ataşman denilen diş hareket materyallerinin nasıl kullanılacağı gösterilir. 

Şeffaf plak tedavilerinin tamamlanma süresi ne kadar, kontrol periyotları hangi sıklıklarla oluyor?

Tedavi süresi vakanın zorluğu ve uygulanacak tedavi planına göre değişebiliyor. Burada tedavi sürecinde kaç plak kullanılacağı belirlendiği için hastaya daha net ortalama bir süre verilebiliyor. Hastalar genellikle 6 haftada bir veya 3 ayda bir kontrol ediliyor. 

Şeffaf plak tedavisi süresince hastalar özellikle nelere dikkat etmelidir?

Bu tedavide şeffaf plakların 20 saate yakın dişlere takılı olması gerekiyor. Ancak hasta yemek yerken plaklarını çıkarabiliyor, bazı sıvı gıdaların tüketiminde ise plakları çıkarma zorunluluğu bulunmuyor. 

Yeni nesil ortodontik tedaviler

Şeffaf plak tedavilerinde erken dönem tedavi nedir, bu dönemde neler yapılıyor?

Erken dönem tedaviler çocuklarda süt dişlerinin ve daimi dişlerin beraber olduğu karışık dişlenme dönemini kapsamaktadır. Bu dönemde hastalarda dar çene arklarını genişletebiliyor hatta erken süt dişi düşmesine bağlı yer kayıplarının tekrar kazanılması sağlanabiliyor. 

Çocuklarda süt dişler varken şeffaf plak tedavisi yapılır mı?

Şeffaf plak tedavileri her yaş grubu için yapılabilmektedir. Çocuklar için özel olarak üretilmiş plaklarla tedaviyi yapabilmek için ise bir çenede en az 6 tane daimi dişin çıkmış olması gerekmektedir. 

Diş protezi, kaplama, dolgu veya eksik dişleri olan hastalarda şeffaf plak tedavisi uygulanabiliyor mu?

Tabii ki bu hastalarda da şeffaf plak tedavileri uygulanabiliyor. 

Şeffaf plak tedavisi tamamlandıktan sonra koruma amaçlı olarak nasıl bir yol izlenmektedir?

Şeffaf plak tedavisi bittikten sonra hastanın bitim ölçüsü alınıp kendisine özel takıp çıkarılabilen koruyucu plaklar verilmektedir. Bazı durumlarda dişlerin arkasına retainer adı verilen sabit tel de takılabilmektedir. 

Şeffaf plak tedavisi sona erdiğinde dişlerin üzerinde leke kalır mı?

Tedavi sonrası yapılan hassas temizlik ve polisaj işlemi ile dişler üzerinde genellikle herhangi bir iz veya leke kalmamaktadır.

Yeni nesil ortodontik tedaviler

Hastalarınızda ağız içi ölçüyü nasıl alıyorsunuz?

Özel olarak üretilmiş dijital ağız içi tarayıcılarla ölçü işlemi yapılmaktadır. 

Sizin için ortodonti alanındaki en büyük dijitalleşme nedir?

Ortodonti alanındaki en büyük dijitalleşme ağız içi tarayıcılardır diyebilirim. Dijitalleşmedeki bu gelişmeler sayesinde tedavi sürecinin daha net bir şekilde öngörülebilir olması ve süreçlerin hızlanması ortodonti için oldukça büyük bir ilerlemedir.

İlandır