Dünya Ağabey Hariri’den iktidar sinyali

Ağabey Hariri’den iktidar sinyali

16.11.2017 - 09:48 | Son Güncellenme:

Suudi Arabistan’ın alıkoyduğu iddia edilen Lübnan Başbakanı Saad Hariri’ye yakın kaynakların iddiası, ağabeyi Baha Hariri’nin yeni yaptığı açıklamalarla güçlendi. Riyad’ın “Kardeşim Saad’ın istifa kararını destekliyorum” diyen Baha Hariri’yi başbakan olarak görmek istediği iddia ediliyor. Saad Hariri’ye yakın bir kaynak, Lübnan Başbakanı’nın 48 saat içinde Riyad’dan Paris’e gideceğini, daha sonra da Beyrut’a geçerek resmen istifa edeceğini söyledi.

Ağabey Hariri’den iktidar sinyali

51 yaşındaki Baha Hariri, 47 yaşındaki kardeşi Saad Hariri’nin 4 Kasım’da Suudi Arabistan’da istifasını açıklamasının ardından sessizliğini bozdu. Amerikan AP haber ajansına yazılı açıklama yapan Baha Hariri, “İran’ın Lübnan’daki vekili Hizbullah’ın artan talepleri ve eylemleri karşısında istifa eden kardeşim Saad’ın kararını destekliyorum. Yalnızca İran gibi habis bir dış aktör ve onun vekili Hizbullah, kontrol etmeye çalıştıkları Lübnan’ın dengesini bozabilir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Baha Hariri, açıklamasında Suudi Arabistan’a “on yıllar boyu verdiği destekten dolayı” teşekkür etti.

Şu anki Kral Selman ile Baha Hariri'nin 2005'teki fotoğrafını servis eden AP, Hariri’ye ulaşarak başka sorular da sormak istedi ancak kendisi şimdilik daha fazla konuşmayacağını söyledi.

İstifa konuşmasında, "Hizbullah ve İran'ın bölgeyi istikrarsızlaştırdığını" belirten Saad Hariri, "kendisine yönelik suikast olabileceği endişesi taşıdığını" kaydetmişti. İlk bakışta ağabey Hariri’nin açıklaması, kardeşine destek niteliğinde gözükse de; Suudi Arabistan’ın Saad’ı alıkoyarak yerine Baha’yı getirmeye çalıştığı iddiası ve iki kardeşin ilişkisi suları bulandırıyor.

Ağabey Hariri’den iktidar sinyali

Lübnan’dan Suudi Arabistan’a sert tepki!

Haberin Devamı

İddiaya göre, Riyad, başbakan olmak için Sünni olmanın zorunlu olduğu Lübnan’da Saad Hariri’nin kardeşi Baha’yı iktidarda görmek istiyor. Hariri’nin Müstakbel Hareketi’nden olan Lübnan İçişleri Bakanı Nohad Mahnuk, bu iddiaya sert tepki göstererek “Biz koyun sürüsü ya da mal değiliz” demişti.

2005’te babaları Refik Hariri’nin Beyrut’ta suikastle öldürülmesinin ardından, aynı zamanda Suudi Arabistan vatandaşı olan ve bu ülkede önemli malvarlığı olan Hariri ailesi, ağabey Baha yerine kardeş Saad’ı siyasi temsilci olarak belirlemişti. Aile şirketinden ayrılarak kendi şirketini kuran Baha ile kardeşi Saad arasındaki ilişkinin gergin olduğu belirtiliyor.

Saad Hariri yaptığı açıklamalara rağmen henüz ülkesine dönmedi. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn da Suudi Arabistan'ı Hariri'yi ev hapsinde tutmakla suçlayarak istifayı kabul etmedi. Suudi Arabistan ise alıkoyma iddialarını reddederek Hariri'nin kendi özgür iradesiyle Riyad'da bulunduğunu savunuyor.

Ağabey Hariri’den iktidar sinyali

Fransa: Hariri Paris'e gelecek

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suudi Arabistan'da bulunan Lübnan Başbakanı Saad Hariri ve ailesini Fransa'ya davet etti ancak bu davetin bir siyasi sürgün teklifi olmadığını söyledi.

Almanya ziyareti sırasında konuşan Macron, Hariri'nin birkaç günlüğüne Fransa'ya gideceğini söyledi.

Son olarak Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da, Macron'un teklifini kabul eden Hariri'nin yakında Fransa'ya geleceğini resmi ziyaret için gittiği Suudi Arabistan'dabildirdi.

Haberin Devamı

Macron hem Hariri ile hem de Suudi Arabistan veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile telefon görüşmeleri yapmıştı. Macron'un açıklamaları öncesinde Fransa Dışişleri Bakanı Yves le Drian da Suudi Arabistan'a giderek temaslarda bulunmuştu.

Saad Hariri’ye yakın bir kaynak, Lübnan Başbakanı’nın 48 saat içinde Riyad’dan Paris’e gideceğini, daha sonra da Beyrut’a geçerek resmen istifa edeceğini söyledi.

Rusya devreye giriyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Lübnan Dışişleri Bakanı Gebran Bassil'le yarın Moskova'da bir araya gelecek.

Lübnan, İran ile Suudi Arabistan arasında kaldı

Lübnan, son dönemde Hizbullah'ın Yemen ve Suriye savaşındaki artan rolü nedeniyle İran ile Suudi Arabistan arasında kaldı.

Hizbullah ve diğer Şii gruplar, İran yanlısı politikalara destek verirken, buna karşılık Başbakan Hariri ve diğer Sünni partiler ise Suudi Arabistan eksenli bir siyaseti öne çıkarıyordu.

Haberin Devamı

Saad Hariri kimdir?

Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri (47), 2005 yılında suikast sonucu hayatını kaybeden Lübnan'ın eski Başbakanı Sünni siyasetçi Refik Hariri'nin oğlu.

Lübnan halkının önemli bir kısmı ve başta Fransa olmak üzere bir çok Batılı ülke ve İsrail, Hariri cinayetinden Suriye rejimini sorumlu tutmuştu.

Babasının ölümünden sonra Müstakbel Hareketi'nin başına geçen Saad Hariri, 2009-2011 yılları arasında da başbakan olarak görev yaptı.

Hariri, siyasi kariyerinin yanı sıra babasından kalan inşaat, telekomünikasyon ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren şirketleriyle Lübnan'ın önde gelen iş adamları arasında yer alıyor.

Lübnan'da iki buçuk yıllık krizden sonra 31 Ekim 2016'da Cumhurbaşkanı seçilen Mişel Avn, yeni hükümeti kurma görevini 3 Kasım 2016'da eski Başbakan ve Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri'ye vermişti. Siyasi gruplar arasında sağlanan uzlaşıdan sonra Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri başbakanlığında kurulan yeni hükümet, 18 Aralık 2016'da, Cumhurbaşkanı Mişel Avn tarafından onaylanmıştı. Hariri'nin kurduğu ve Hristiyan Ketaib Partisi dışında tüm grupların yer aldığı hükümet 28 Aralık 2016'da güvenoyu almıştı.

Haberin Devamı