Gündem AİHM’den Dicle için tazminat

AİHM’den Dicle için tazminat

17.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Hatip Dicle ve Selim Sadak’ın mahkumiyetleri nedeniyle 2007 genel seçimlerde bağımsız aday olamamalarıyla ilgili yaptıkları başvuruda Türkiye’yi haksız buldu.

AİHM’den Dicle  için tazminat

AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) suçsuzluk karinesi ile ilgili 6. maddesinin 2. fıkrası ve özgür seçim hakkı ilgili 1. protokolün 3. maddesinin Türkiye tarafından ihlal edildiğine hükmetti. Türkiye, karar gereği Dicle ve Sadak’a kişi başına altışar bin euro tazminat ve 715 euro mahkeme masraflarını ödeyecek.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesince kapatılan Demokrasi Partisi’nin (DEP) iki milletvekili Dicle ve Adak, 1995’te 15 yıl hapis almıştı. AİHM, 2001’de Devlet Güvenlik Mahkemelerinin (DGM) bağımsız olmadığını gerekçe göstererek, Sadak ve Dicle’nin adil yargılanmadığına hükmetmişti. Kararın ardından 2007’de yapılan yeni yargılamada suç sabit görülmüş ancak hapis cezaları yedi yıl altı aya indirilmişti. Yüksek Seçim Kurulu da Sadak ve Dicle’nin mahkumiyetlerini gerekçe göstererek, milletvekili adaylıklarını kabul etmemişti.

Yazarlar