Gündem Aileler en çok 0-1 yaş ve kız çocuklarını evlat edinmek istiyor

Aileler en çok 0-1 yaş ve kız çocuklarını evlat edinmek istiyor

04.01.2009 - 12:05 | Son Güncellenme:

Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal

Aileler en çok 0-1 yaş ve kız çocuklarını evlat edinmek istiyor

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, SHÇEK koruması altında olan yuva ve yurtlarda bakımı sürdürülen çocuk ve gençlerin pek çoğunun evlat edinilmesine izin vermeyen yakınları bulunduğunu belirtirken ailelerin ise en çok 0-1 yaş grubunda ve kız çocuklarını evlat edinmek istediğini bildirdi. Çubukçu, “Oysa 0-25 yaş aralığında korunmaya muhtaç çocukların bakımını üstlenen kurumumuzda 0-6 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 10’u bile bulmamaktadır" dedi. Evlat edinmek üzere sırada bekleyen çok sayıda aile bulunduğunu belirten Çubukçu, durumu evlat edinilmeye uygun olan çocukların evlat edinmek üzere sırada bekleyen ailelerin yanına yerleştirildiğini söyledi.
Devlet Bakanı Nimet Çubukçu CHP İstanbul Milletvekili Fatma Nur Serter’in evlat edinme ve koruyucu ailelerle ilgili soru önergesini yanıtladı. Evlat edinmenin Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurum kanununun yürürlüğe girdiği 1983 yılından bu yana korunmaya muhtaç çocuklara verilen hizmet modellerinden olduğunu belirten Bakan Çubukçu, Kurumun ilk evlat edinme mevzuatının 1994 yılında yönerge ile düzenlendiğini vurguladı. Kurumun koruması altında olup yuva ve yurtlarda bakımı sürdürülen çocuk ve gençlerinin pek çoğunun kendisi ile ilgilenen ve evlat edinilmesine izin vermeyen yakınları bulunduğunu vurgulayan Bakan Çubukçu şu bilgileri verdi:
“Aileler yoğun bir şekilde 0-1 yaş grubunda, kız ve yasal durumu çözümlenmiş çocuk evlat edinmek istemektedir. Oysa 0-25 yaş aralığında korunmaya muhtaç çocukların bakımını üstlenen Kurumumuzda 0-6 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 10’u bile bulmamaktadır. Üstelik bu yaş grubunda olup da Kurum bakımında kalan çocukların sağlık sorunları ya da çeşitli engelleri bulunmaktadır. Zaten durumu evlat edindirilmeye uygun olan çocuklarımız evlat edinmek üzere sırada bekleyen aileler yanına yerleştirilmektedir. Çünkü evlat edinmek üzere sırada bekleyen çok sayıda ailemiz bulunmaktadır. Bu aileler yıllarca çocuk evlat edinme beklentisiyle yoğrulmaktadırlar."

“KORUYUCU AİLELERE BAKIM ÜCRETİ ÖDENİYOR"
Koruyucu aile uygulaması hakkında da bilgi veren Bakan Çubukçu, evlat edinmeden farklı olarak koruyucu ailelikte çocuk için yaş ve eğitim durumuna göre bakım ücreti ödendiğini, çocuğun sağlık, eğitim, servis, her tür kurs, harçlık, giyim gibi giderlerinin devlet tarafından karşılandığını bildirdi.

“YAŞ ARALIĞI 50 YAŞA KADAR GENİŞ TUTULDU"
Korunmaya muhtaç çocukların en uygun bakım şeklinin aile ortamında olduğu temelinden hareketle koruyucu ailelikteki yaş aralığının 50 yaşa kadar geniş tutulduğunu belirten Çubukçu, akrabalık ya da kurulmuş olumlu bir iletişimin söz konusu olduğu ilişkilerde çocuğun yararı gerektiriyorsa 50 yaşın üzerindekilerin de koruyucu aile olabildiğini söyledi. Çubukçu, “Aile ve çocuk arasında yaş farkının olması ana baba çocuk ilişkisinin kurulmasından öte güzel ve keyifli olan bebeklik, çocukluk dönemi geçtikten sonra çocuğun ergenlik dönemindeki iniş çıkışları, çatışmaları ve bu döneme ait diğer olası zorluklar, ailenin yaşı ile bağlantılı olarak bunlarla baş edememesi, kendisinde yaşa bağlı bazı hastalıkların çıkması ile taraflar arasında ilişkinin bozulmasına ve çocuklarımızın Kuruma geri verilmek istenmesine kadar gidebilmektedir. Bu nedenle öncelikle çocuğun yararına bir değerlendirme yapılarak bu hususun hiç yaşanmaması amaçlanmış ve üst yaş kriteri mevzuat ile belirlenmiştirö dedi.

“EVLAT EDİNDİRİLEMEYENLER KORUYUCU AİLEYE VERİLİYOR"
Çubukçu, koruyucu aile hizmetinin çocuğun bakımının belli bir süre için devlet denetiminde üstlenmesi olduğunu, periyodik izlemeler yapıldığını ve aileye danışmanlık hizmeti verildiğini de belirterek “Koruyucu aile hizmetinden yararlandırılan çocuklarımız evlat edindiremediğimiz genellikle bebek grubunun dışında yer alan çocuklarımızdırö dedi.