Gündem Ajanlık faaliyetlerine karşı Meclis personeli eğitilecek

Ajanlık faaliyetlerine karşı Meclis personeli eğitilecek

08.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çağlayan Adliyesi’nde bir savcının ölümüyle sonuçlanan olaylar bütün kamu kurumlarını güvenlik önlemleri bakımından harekete geçirirken, TBMM de Güvenlik Yönetmeliği’ni yeniledi.

Ajanlık faaliyetlerine karşı Meclis personeli eğitilecek

TBMM’nin bugüne kadar gün ışığına çıkmamış, “Gizli Güvenlik Yönetmeliği”ne Milliyet ulaştı. Yapılan değişiklikler ve bugüne kadar yapılan uygulamaları da içeren yönetmelikteki düzenlemeler özetle şöyle:

ÇELİK KOZMİK ODA: Gizli ve çok gizli evraklar zemini duvarları ve tavanı en az 15 santimetre kalınlığında, pencereleri 10 santimetreden daha dar genişliğinde takviyeli demir parmaklıklarla kapalı üç kombineli kilide sahip çelik kapılı, yangına, depreme dayanıklı özel odalarda, yine çelik kasa, masa ve dolaplarda saklanıyor. Kozmik odadaki çelik kasalara yeşil yuvarlak zemin üzerine kırmızı yazılı “Y” ibaresi yapıştırılacak.

GİZLİ YER: Gizlilik dereceli mesaj, doküman, rapor, araç gereç ve tesisler ile korunmaması halinde iç ve dış menfaatlerin zarar görebileceği materyallerin muhafaza edildiği güvenlik tedbiri alınmış olan her türlü dolap, kasa, oda ve sınırlandırılmış bölge.

İŞTEN ATILACAK: Geçici personel ile sözleşmeli personelden güvenlik ve arşiv soruşturması olumsuz çıkanların işine TBMM Başkanı tarafından son verilecek.

RANDEVULU SİSTEM: TBMM’de tüm gün randevu kubul sistemi uygulanacak. Ziyaretçilerin milletvekilleriyle görüşmeleri çalışma odalarında yapılacak. Ziyaretçiler, kulislere ve Genel Kurul Salonu’na giremeyecek. TBMM içinde gruplar rehberle gezebilecek.

Haberin Devamı

SİLAHLA DOLAŞILMAYACAK: TBMM yerleşkesi ve kullanımındaki binalara, silahla girmek yasak olacak. Bakanlar veya koruma verilen milletvekilleri Meclis’te değilse korumaları silahla Meclis’e giremeyecek.

ÇELENK VE ÇİÇEK ALINMAYACAK: TBMM’de cenaze töreni ve diğer tüm etkinlikler için gönderilen çelenk ve çiçekler yerleşke içine alınmayacak.

EYLEMCİLER ALINMAYACAK: Satıcılar dilenciler, akıl hastaları, alkol ve uyuşturucu madde etkisinde olanlar, TBMM’de önceden eylem yapmalarından dolayı haklarında tutanak düzenlenenler ile devlet büyüklerine karşı önceden eylem yapmış olanlar Meclis’e alınmayacak.

YÖRESEL KIYAFETE VEKİL KEFALETİ: Folklorik, yöresel, forma veya mesleki kıyafetli olarak gelen ziyaretçiler ve heyetler, milletvekilinin yazılı talebi üzerine İdare Amiri’nin onayı ile TBMM’ye alınacak.

Haberin Devamı

TİCARİ TAKSİYLE GİREMEYECEK: Ticari taksiler, milletvekilleri, TBMM personeli, hasta ve özürlüler dışında getirdikleri kişileri giriş kapısında bırakacak.

VEKİLE İKİ GİRİŞ KARTI: Daha önce üç olan milletvekili araç giriş kartı ikiye düşürülecek. Bu kartlar milletvekili araç içerisende iken geçerli olacak.

9 BİN ÖZEL KART 6 BİNE DÜŞECEK: 9 bin civarında olan özel giriş kartları 6 bine düşecek. Sadece TBMM’de grubu bulunan partilerin il başkanları ile il belediye başkanlarına özel giriş kartı verilecek. Ziyaretçiler gideceklerin binalara göre farklı renk ve adlarda giriş kartı alacak.

ÇAKMAK, CEP TELEFONU, PARA TOPLANACAK: Genel Kurul’u dinleyecek ziyaretçilerin üzerinde bulunan cep telefonu, el feneri, çakmak, madeni para, anahtarlık, metal eşya ve benzeri şeyler emanete alınacak.

TELEKULAK ÖNLEMİ: Telefon şebekesi 24 saat teknik elemanlarda kontrol altında bulundurulacak. Yasadışı dinlemeleri önlemek için telefon hat çekimi ve kontroller sırasında odalarda ve civarda bulunan fazla ve işe yaramayan kablolar toplanacak, şüpheli olanlar genel sekreterliğe bildirilecek. Talep gelirse teknik arama yapılacak, hariçten getirilen her türlü malzeme ve eşya teknik kontrolden geçirilerek kullanılacak.

BOMBALI ŞARBONLU PAKET: Milletvekili personele posta veya kargo ile zehirleyici veya patlayıcı maddeleri içeren paket, mektup gibi gönderilenlerin tespiti için özel önlem alınacak. Paket açılmayacak, x-ray cihazında kontrol edilecek.

AJANLARA KARŞI ÖNLEM: Sabotaj, istihbarata karşı koyma ve güvenlik bakımından bütün personel sıralı amirleri tarafından bilinçlendirilecek.