Siyaset Ak Parti’de değişiklik temmuzda start alacak!

Ak Parti’de değişiklik temmuzda start alacak!

25.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Genel Başkan ve Cumhurbaşkanı Recep aTayyip Erdoğan’ın, “metal yorgunluğu var” dediği Ak Parti teşkilatlarında değişim süreci Temmuz’da başlıyor.

Ak Parti’de değişiklik  temmuzda start alacak

Parti kurmaylarının Milliyet’e aktardığı bilgiye göre, Erdoğan’ın genel başkanlığa seçildiği olağanüstü kongre süreci nedeniyle ötelenen olağan kongre süreci 4 Temmuz itibarıyla başlatılacak. Bu çerçevede Temmuz ayı içinde öncelikle mahalle ve köyler ile nüfusu 5 binin altında olan beldelerde, ilçe kongrelerine katılacak 400 delegenin belirlenmesi için parti üyelerinin katılımıyla seçimler gerçekleştirilecek. Ardından ilçe kongreleri gerçekleştirilecek.
Erdoğan’ın Genel Başkan seçildiği son olağanüstü kongrede yapılan tüzük değişikliği ile MYK esnetme yetkisi verilen üç dönem kuralının tavizsiz uygulanması halinde, Türkiye genelinde yaklaşık 40 ilçe başkanı tüzük sınırlaması nedeniyle kongrelerde yeniden aday olamayacak. İlçe kongrelerinin ardından ise en geç Eylül itibariyle il kongrelerinin başlatılması bekleniyor. İl kongreleri takvimi ise Erdoğan ve parti yönetiminin olağan büyük kongre tarihi konusunda verecekleri karara göre şekillenecek.
Ak Parti son olağan kongresini 12 Eylül 2015’te gerçekleştirdi. Mevzuat uyarınca partilerin en az 2, en çok de 3 yıl arayla olağan kongrelerini yapması gerekiyor. Buna göre Ak Parti 13 Eylül 2017’den itibaren istediği tarihte olağan büyük kongresini yapabilecek. Olağan kongre için son tarih ise 12 Eylül 2018 olacak. Başbakan Binali Yıldırım, Genel Başkanlığı döneminde olağan kongre için 2018 sonbaharına işaret etti. Ancak parti kulislerinde, Erdoğan’ın 2019 çalışmalarına yenilenmiş bir parti yönetimi ve kabine ile süratle başlama arzusu nedeniyle büyük kongre tarihinin öne çekilebileceği konuşuluyor.

Erdoğan katılacak

Parti kurmayları Erdoğan’ın programının imkan tanıması halinde büyükşehirlerdeki il kongrelerinin tamamına katılmayı planladığını belirtirken, Başbakan Yıldırım’ın da diğer il kongreleri ve bazı büyük ilçe kongrelerine katılabileceğini bildirdiler.

Yazarlar