Siyaset Ak Parti’den MHP ile koordineli kampanya

Ak Parti’den MHP ile koordineli kampanya

20.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti, Meclis’te ikinci tur oylamaları devam eden anayasa teklifinin son oylamasında da bir sürpriz beklemiyor. Bu nedenle, referanduma ilişkin stratejisini de belirlemeye çalışıyor.

Ak Parti’den MHP ile koordineli kampanya

Konuya ilişkin bazı toplantılar yapılırken önümüzdeki hafta yapılacak il başkanları, belediye başkanları ve diğer toplantılarla kampanya süreci de ele alınacak.

‘Güçlü’ vurgusu

Ak Parti, Cumhurbaşkanı’nın teklifi onaylaması ve referandum tarihinin de YSK tarafından açıklanmasının hemen ardından teşkilatlar ve belediyeler üzerinden sahaya inecek. Ak Parti, hem slogan hem de genel vurgunun yapılacağı ana kampanyayı ise referanduma 45 gün kala yani şubat ortalarında kamuoyuna duyurup resmen başlatacak. Bu süreçte genel merkez tarafından yürütülecek çalışmalarda MHP ile koordinasyon yapılmaya da hazırlanılıyor. MHP’nin nasıl bir kampanya yürüteceğine, hangi illerde miting yapacağına, hangi söylemi oturtacağına da bakacak olan Ak Parti, buna göre kendi kampanyasını da şekillendirecek ve MHP ile koordinasyon içerisinde kampanyaya yön verecek. Konuya ilişkin bilgi veren Ak Parti kaynakları, “Sahaya inerken, MHP’nin ne yapacağına da bakarız. MHP kendi kampanyasını yürütür ancak bir koordinasyon da sağlanır. Mükerrer işler yapılmaz” dedi. Bu süreçte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kampanya takvimiyle de uyum sağlanacak. Başbakan Binali Yıldırım’ın da birçok ile gitmeyi hedeflediği kaydedildi.

Ak Parti kampanyada henüz bir slogan belirlemese de “güçlü Meclis”, “güçlü Cumhurbaşkanı”, “güçlü Türkiye” mesajları verecek. “İstikrarın geleceğine” de vurgu yapacak olan Ak Parti, istikrarın da, “güçlü Meclis” ile sağlanacağını kamuoyuna anlatacak. Ak Parti, “yeni sistem ile Meclis önemini yitiriyor, Cumhurbaşkanının kontrolüne giriyor” endişelerine de cevap verebilmek için özel bir çalışma yapacak. Seçmenin karşısına “istikrar”, “güçlü Türkiye”, “kalkınma”, “refah” gibi “pozitif” mesajlarla çıkacak Ak Parti, “güvenlik”, “terör” gibi mesajları ise daha alt düzeyde verecek.

Ak Parti’de, “Meclis’in güçlendirilmesi”, “Cumhurbaşkanı yetkileri” gibi birçok konuda vatandaşın ikna edilebileceği değerlendiriliyor. Ak Parti’nin bu süreçte en fazla sıkıntı yaşadığı konunun, “tek adam”, “diktatörlük”, “rejim değişiyor” gibi karşı kampanyadaki konular olduğu, bunlara karşı güçlü mesajlar verilmesi gerektiği değerlendiriliyor.

MHP sorusuna yanıt

Başbakan Binali Yıldırım, dün Anayasa değişikliği teklifi oylamaları için geldiği Meclis’te bir gazetecinin; “Meydanlara ne zaman ineceksiniz” sorusuna; “zaten meydanlardayız” karşılığını verdi. “Propaganda ne zaman başlar” sorusuna ise esprili bir yanıt veren Yıldırım, “Kışta kıyamette başka işin yok mu?” dedi. Yıldırım ayrıca, “MHP’li bakanlar konusu var, MHP’den bakan olacak mı?” sorusu üzerine, “Kıskananlar mı var?” ifadesini kullandı. (ANKARA Milliyet)