Dünya Almanya: ‘İstikrarlı Türkiye’den yanayız’

Almanya: ‘İstikrarlı Türkiye’den yanayız’

21.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

SPD lideri Nahles’in Türkiye’ye yardım önerisi Almanya’da tartışılmaya devam ediyor. Şansölye Merkel, “Türkiye’nin şimdilik özel bir Alman ekonomik yardımına ihtiyacı yok” ifadesini kullandı.

Almanya: ‘İstikrarlı Türkiye’den yanayız’

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri Andrea Nahles’in, Alman hükümetinin, ekonomik sıkıntı içindeki Türkiye’ye mali yardımda bulunması yönündeki önerisinin yarattığı yankı sürüyor. Türkiye’nin ekonomik durumunu değerlendiren ve konuyla ilgili partisinin milletvekillerine bir açıklama yapan Almanya Şansölyesi Angela Merkel, “Türkiye’nin şimdilik özel bir Alman ekonomik yardımına ihtiyacı yok” ifadesini kulllandı. Alman hükümeti sözcüsü Steffen Seibert de, Berlin’de dün yaptığı açıklamada koalisyon ortağı SPD’nin Genel Başkanı Andrea Nahles’in Alman hükümetinin Türkiye’ye mali yardımda bulunması önerisine yanıt verdi.

Haberin Devamı

Seibert, Türkiye’ye Almanya’dan bir yardımın “şu an için gündemde olmadığını” ifade etti. Buna karşın Alman hükümetinin ilkesel olarak ekonomik açıdan istikrarlı bir Türkiye’den yana olduğunu vurgulayan Seibert, geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in yaptığı telefon görüşmesine dikkat çekti. Seibert, telefon görüşmesinde Erdoğan’ın eylül ayı sonunda Almanya’ya gerçekleştireceği ziyaret öncesi, 21 Eylül’de, her iki ülkenin maliye ve ekonomi bakanlarının hazırlık amacıyla bir araya gelmelerinin kararlaştırıldığını belirtti. Nahles, “Funke Mediengruppe” gazetesinde yayımlanan röportajında da, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile siyasi anlaşmazlıklara rağmen öyle bir durumun oluşması halinde Almanya’nın Türkiye’ye yardım etmesi gerekir” demişti.

Haberin Devamı

‘Herşey yapılmalı’

Öte yandan eski dışişleri bakanı ve SPD’nin eski lideri Sigmar Gabriel, “Türkiye’nin Batı’da tutulması için her şeyin yapılması” gerektiğini söyledi. Tartışmalara katılan Gabriel, Türkiye’deki krizin güvenlik politikası açısından Almanya ve Avrupa için risk oluşturduğu uyarısında bulundu.

Gabriel, ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’yi ekonomik istikrarsızlığa sürekleyen tutumuna Almanya ve Avrupa’nın destek vermediğine dair Türkiye’ye açık bir işaret verilmesi gerektiğini vurguladı. “Deutsche Welle”nin aktardığına göre, Gabriel, “Bence ABD, NATO müttefikleri arasında yapılmayacak bir şey yapıyor: Yaptırım uygulayarak zaten ekonomik açıdan zor durumda olan ülkeyi uçuruma doğru itiyor” şeklinde konuştu.