Adile Özdağ

Adile Özdağ

eczadile@hotmail.com

Tüm Yazıları

Sevgili Okurlar;
Mevsim geçişinde olup sonbaharı yaşadığımız bu günlerde hem bağışıklığımızı kuvvetlendirip hastalıklardan korunmak hem de günlük yaşamımızın yoğun temposunu yakalatacak enerji ihtiyacımızı karşılamak için multivitamin desteklerini kullanmak yardımcı olabiliyor.
Vücudumuzdaki birçok fonksiyonun en iyi şekilde yerine getirilmesi için karbonhidrat, protein, yağ, A, B, C, D vitamini, magnezyum, demir ve çinkoya kadar her şeye günlük ve belli miktarda ihtiyaç duyarız. Keşke tüm bu ihtiyaçlarımızı beslenme şeklimizle karşılayabilsek. Fakat beslenme ihtiyacımız artarken, maalesef tükettiklerimizin besin değerleri de o derece azalmış durumda.
Bugün üretilen besinlerin vitamin ve mineral içerikleri geçmişte üretilen besinlere oranla ortalama %80 daha az. Bir de üstelik kalan besin değerlerini de, pişirme, dondurma, konserveleme ile kaybediyoruz. Yani dedemizin yediği mandalinadan aynı miktarda vitamini almak için bizim 7 tane yememiz gerekiyor.

Haberin Devamı

KIŞA GİRERKEN MULTİVİTAMİNLER

Özellikle;
• Mevsim geçişlerinde,
• Günlük temponun arttığı dönemlerde,
• Yetersiz beslenilen zamanlarda
• Yoğun çalışma dönemlerinde
• Egzersiz programı uygularken

Vitamin, mineral ve antioksidan desteği almak yardımcı olabiliyor. Özellikle içeriğinde krom mineralini içerenleri tercih edebilirsiniz.
Multivitaminlerde karşılaştığımız en büyük sorun; bu kadar farklı vitamin ve minerali aynı tablet içinde almanın birbirlerinin emilimlerini ve etkisini engellemesiydi. Yeni bir teknolojiyle bu problemde çözülmüş gözüküyor. Kendi içlerinde gruplandırılıp, farklı zamanlarda ve sürelerde salınım yapan katmanlı tabletlerle vitamin ve mineraller arasındaki negatif etkileşim engelleniyor. Her vitamin ve mineral sırası geldiğinde ve emiliminin en yüksek olduğu sindirim bölgesinde salınarak maksimum fayda sağlanmış oluyor. Bu katmanlı tabletteki gruplandırmayla, hızlı enerji yükselten vitamin ve mineraller önce kullanılıp, daha sonra salınan vitaminlerle de enerjinin gün boyu devamlılığı sağlanıyor.
Spor yaparken veya anlık ve yüksek enerji ihtiyacımızın olduğu zamanlarda ise kreatin, L-arjinin, Beta-alanin gibi amioasitlerle zenginleştirilmiş olan multivitamin desteklerini tercih edebiliriz. Özellikle günlük 3 g kreatin aminoasidi almak kısa süreli, yüksek yoğunluklu egzersizlerin ardı ardına yapılmasında fiziksel performansı önemli ölçüde arttırıyor.

KIŞA GİRERKEN MULTİVİTAMİNLER

Haberin Devamı

3 SORU 3 CEVAP
• Multivitamin desteklerini her gün kullanabilir miyim?
Multivitamin ve mineral içerikli besin destekleri günlük vitamin ihtiyacını karşılayacak şekilde formüle edilmişlerdir. İhtiyacın arttığı dönemlerde kullanılabileceği gibi gerektiğinde her gün düzenli olarak kullanılabilmektedir.
• Multivitamin kullanmak kilo aldırır mı?
Vitamin destekleri kalori içermez. Yani multivitamin içeren destekler sanılanın aksine kilo aldırmaz. Eğer vitamin eksikliğine bağlı bir iştah kaybı varsa yeniden sağlıklı hale gelmesini sağlar.
• Multivitaminler cilt üzerinde fayda sağlar mı?
İçerisinde özellikle resveratrol, koenzim Q10 gibi güçlü antioksidanlar bulunan multivitamin destekleri hem gün boyu enerji sağlarken hem de antioksidan özelliklerinden dolayı daha iyi bir cilt görünümü sağlayabilmekte.

Haberin Devamı

GELECEKTEN HABER VAR!
Akıllı Telefonlar Gelecekte Virüs ve Bakterileri Tespit Edebilecek
Araştırmacılar yeni bir biosensör geliştirdiler. Oluşturulan bu biosensör, akıllı telefonlara entegre edilerek, gıda maddelerinin üzerinde bulunan virüs, bakteri, toksin, protein ve hatta alerjen maddeleri bile tespit edebilecek.

Felçli Hastalar İçin Düşünce Okuyabilen 'Beyin Stent'i
Araştırmacılar, felçli hastaların yalnızca düşüncelerini kullanarak biyonik bir dış iskeleti hareket ettirebilecekleri beyin implantı geliştirdiler.

KIŞA GİRERKEN MULTİVİTAMİNLER

ÇOK KONUŞULAN KROM

Krom, vücudumuzda özellikle insülin metabolizmasında etkili olan, karbonhidrat, yağ, protein sentezinde ise hayati öneme sahip olan bir mineral. Kan şekerinin sabit düzeyde kalmasını sağlayarak diyabet hastalarında da faydalı olabiliyor. Eksikliğinde kan şekerindeki ani dalgalanmalardan dolayı iştah metabolizması bozulabiliyor. Diyetle birlikte kullanıldığı gibi, içerisinde krom bulunan multivitamin ve mineral destekleri ise enerji metabolizmasında yardımcı olabiliyor.