Dünya AB’den Johnson’a müzakere çıkışı

AB’den Johnson’a müzakere çıkışı

27.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Johnson’ın anlaşmayı yeniden müzakere edeceği yönündeki söylemi AB kanadında tepkiyle karşılandı. AB, anlaşmanın alternatifsiz olduğunu, tekrar müzakere edilmeyeceğini belirtti

AB’den Johnson’a  müzakere çıkışı

İngiltere’nin yeni Başbakanı Boris Johnson’ın ülkesinin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasıyla (Brexit) ilgili sözlerine yanıt gecikmedi. Johnson’ın ilk görev gününde verdiği Brexit mesajlarına AB tepki gösterdi. Johnson, eski Başbakan Theresa May’in vardığı anlaşmayı tekrar müzakere edeceği yönünde açıklamalarda bulunmuştu. Konuyla ilgili konuşan AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, mevcut Brexit ayrılık anlaşmasının en iyisi olduğunu ve alternatifi bulunmadığını bildirdi. AB Komisyonu’nun Juncker ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson arasında yapılan telefon görüşmesi ile ilgili yayınladığı bildiriye göre, Juncker, görüşmede Johnson’ı yeni görevi dolayısıyla tebrik etti ve iş birliği vurgusu yaptı. Juncker, Johnson’a AB’nin mevcut ayrılık anlaşmasının mümkün olan en iyi ve tek anlaşma olduğunu ancak siyasi deklarasyonun dili konusunda müzakere yürütülebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

‘Kabul edilemez’

AB Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier ise, Johnson’ın anlaşmayı tekrar müzakereye açma isteğinin “kabul edilemez” olduğunu söyledi. Birlik üyesi temsilcilere elektronik posta gönderen Barnier, İngiltere Başbakanı’nın bu konuda kullandığı “savaşçı” dilin anlaşmasızlığı işaret ettiğini belirterek, 27 ülkenin prensiplerine bağlı kalarak dayanışmayı sürdürmesi gerektiği mesajını verdi. Almanya ve Fransa’dan da anlaşmanın yeniden müzakere edilmeyeceği yönünde benzer mesajlar geldi.

Johnson, önceki gün Avam Kamarası’nda hükümetin Brexit konusunda izleyeceği yol haritasını açıklamıştı. Eski Başbakan Theresa May’in, AB ile vardığı Brexit anlaşmasındaki Kuzey İrlanda sınırına ilişkin tedbir maddesinin kaldırılması gerektiğini vurgulayan Johnson, Kuzey İrlanda sınırıyla ilgili alternatif çözümler üzerinde anlaşılması gerektiğini söylemişti. Johnson’ın bu açıklamaları muhalefet tarafından gerçekçi bulunmamış ve tepki gösterilmişti. Johnson, anlaşma olsun veya olmasın 31 Ekim’de Brexit’in gerçekleşeceğini açıklamıştı.