Dünya Şam rejimine İdlib uyarısı

Şam rejimine İdlib uyarısı

08.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Esad rejiminin, destekçileriyle birlikte “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi” sınırları içerisindeki saldırıları sürerken, BM ve Fransa’dan uyarı geldi. Guterres, saldırıların alarm verici olduğunu söylerken, Fransa da endişelerini aktardı

Şam rejimine İdlib uyarısı

Suriye’de Esad rejimi, İran destekli yabancı terörist gruplar ve Rusya’nın “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi” sınırları içerisindeki sivil yerleşimlere saldırıları sürüyor. ÖDünkü saldırılarda 11 sivilin hayatını kaybettiği belirtilirken, Birleşmiş Milletler (BM) ve Fransa’dan saldırılar konusunda uyarı açıklamaları geldi.

Haberin Devamı

Esad rejimi birlikleri ve İran destekli yabancı terörist gruplardan oluşan güçler ile Rusya, Hama’nın kuzey ve batı kırsalının yanı sıra Latamne, Kefer Zita ve Kifrenbude ilçeleri, Şehrenaz, Eş Şiria, Ez Zekat, Der Sünbül ve Es Sirmani köyleri, İdlib’in güneydoğu ve güneybatısında Kifrenbil ilçesi, Kinsafra beldesi, El Habit, Um En Neyir, Has, Ras El Ayn, El Knidde, Ureynibe, Şinan, Merc ez Zuhur, Marrethırma, El Bara, Martemater ve Abidin köylerine, Halep’in batı kırsalına hava ve kara saldırıları düzenledi. Dün bu saldırılarda 11 kişi hayatını kaybederken, önceki geceden bu yana ölenlerin sayısı da 19’a çıktı. Son 6 gündeyse ölü sayısı 82’yi buldu.

Saldırılara maruz kalan bölgelerde yaşayan siviller, göç etmeyi sürdürüyor. Çok sayıda sivil, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinin karşısındaki Atme, Deyr Hassan Kah ve Kefer Lusin kamplarına sığınıyor.

Haberin Devamı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İdlib sınırları içerisinde yüzlerce ölüme, yaralanmaya ve 150 binden fazla kişinin yerinden edilmesine neden olan hava saldırılarının “alarm verici” olduğunu belirtti. BM Genel Sekreterliği Sözcülüğü’nden yapılan açıklamada, Guterres’in, “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi”nde rejim ve destekçileri, muhalif gruplar ve Heyet Tahrir Şam’ın da dahil olduğu artan çatışmaları endişeyle takip ettiği ifade edildi. 5 Mayıs’taki hava saldırılarında 3 hastanenin, 30 Nisan’dan beri ise 9 okulun vurulduğu ve birçok okulun kapandığı belirtilen açıklamada, Guterres’in, İdlib’teki hava saldırılarını “alarm verici” olarak nitelediği kaydedildi.

Tüm tarafların uluslararası insani hukuka saygı duymasını, sivilleri korumasını ve ramazan ayında gerginliği azaltılmasını isteyen Guterres, Astana garantörleri Rusya, Türkiye ve İran’a ateşkes anlaşmasının uygulanmasını sağlamaları çağrısında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Şam rejiminin saldırıları konusunda benzer kaygıları dile getirirken, BM destekli siyasi bir çözümün gerekliliğine dikkat çekti. Macron, Twitter hesabından paylaştığı değerlendirmesinde Suriye ve özellikle İdlib’te saldırıların yoğunlaşmasının endişe verici olduğunu belirterek, “Rejim ve müttefikleri tarafından hastanelerin de dahil olduğu hedeflere gerçekleştirilen saldırılarda onlarca kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Hayati tehlike

BM, Suriye’de Esad rejimi ve destekçilerinin, 29 Nisan’dan bu yana saldırılarını yoğunlaştırdığı Hama’nın kuzeyi ve İdlib’in güneyinde yüz binlerce sivilin hayatının tehlikede olduğu uyarısında bulundu. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü Ravina Shamdasani, “Güvenilir haberler, hükümet (rejim) ve müttefik kuvvetlerinin, ‘Gerginliği Azaltma Bölgesi’ içindeki İdlib’in güney kırsalı ve Hama’nın kuzey kırsalında saldırılarını yoğunlaştırdığını gösteriyor” dedi. Shamdasani, rejim ve destekçilerinin saldırılarına Heyet Tahrir Şam tarafından karşılık verebileceğine, bunun da bölgedeki şiddeti ve yerinden edilmeleri daha da körükleyebileceğine işaret etti. iddetin en çok sivilleri vurduğunun altını çizen Shamdasani, yaşamını yitiren sivillerin çoğunun kadın ve çocuklardan oluştuğuna dikkati çekti, özellikle okul ve hastane gibi sivil unsurlara yönelik saldırıların ciddi hasarlara yol açtığı bilgisini paylaştı.