Ege Rafta kalmadı

Rafta kalmadı

20.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Çalışmalarıyla sanayiye katkı yapan Ege Üniversitesi geliştirdiği ‘Kumaş Dalama Ölçüm Cihazı’nın fikri haklarını bir firmaya devretti

Rafta kalmadı

Ege Üniversitesi (EÜ) Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma Uygulama Merkezi (TEKAUM) Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Gamze Süpüren Mengüç ve ekibinin TÜBİTAK 1001 projesi kapsamında geliştirdiği, ciltteki sinir uçlarını etkileyen kumaşların batma kuvvetini ölçen ‘Kumaş Dalama Ölçüm Cihazı’nın fikri hakları, Pro-Ser firmasına devredildi. İmza töreninde konuşan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Protokol, üniversite sanayi işbirliği açısından büyük önem taşıyor. Bizim istediğimiz tam da bu, blimsel çalışmalar raflarda kalmamalı, katma değeri yüksek ürünlere dönüşmeli” dedi. Çalışma hakkında bilgi veren Doç. Dr. Mengüç ise, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

Fuarlarda tanıtım

“70 farklı kumaşı 40 kişiye sorarak onlardan dalama hissine yönelik 1 ile 5 arasında değer vermelerini istedik. Sonra bu 70 kumaşı geliştirdiğimiz üç farklı cihazda binlerce test yaparak inceledik, yönteme yönelik bir başlık ve ölçüm optimizasyonu sağladık. Tırnak adını verdiğimiz parçalarla bu kuvveti ölçmeyi başardık. Sübjektif bir verinin objektif olarak ölçülmesiyle ilgili yapılan en başarılı korelasyon çalışmalarından birisini gerçekleştirdik. Firmanın da bu sürece önemli katkıları oldu” dedi.
Cihazın, Türk tekstil sektörü açısından önemli bir inovasyon niteliği taşıdığını ve sektörün uluslararası alandaki rekabet gücünü artırması anlamında önemli katkılar sağlama potansiyeli taşıdığına dikkat çeken firma sahibi Cengiz Yılmaztürk, “İlk önce Türkiye pazarına sunacağımız cihazımızın, fuarlarda tanıtımını yapacağız. Ardından da dünyaya tanıtacağız” ifadelerini kullandı.