Siyaset Güvenli Bölge için çalışmalar başladı

Güvenli Bölge için çalışmalar başladı

24.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Türk heyeti ile ABD’den gelen heyet, Suriye’nin kuzeyinde oluşturulması planlanan ‘Güvenli Bölge’ye yönelik çalışmalara başladı. MSB’de gerçekleşen görüşmede ‘Güvenli Bölge’nin sınırları, bölge kontrolünün kimde olacağı ve güvenliğin nasıl sağlanacağına ilişkin konular ele alındı.

Güvenli Bölge için çalışmalar başladı

 

Türk ve ABD’li askeri yetkililer arasında, Suriye’nin kuzeyinde, “Güvenli Bölge”nin oluşturulmasına yönelik çalışmalar Milli Savunma Bakanlığı’nda (MSB) başlandı. Görüşmede, Güvenli Bölge’nin sınırları, bölge kontrolünün kimde olacağı ve güvenliğin nasıl sağlanacağına dair konular masaya yatırıldı.

Haberin Devamı

Suriye sınırında terör koridoruna izin vermeyeceğini vurgulayan Ankara, Suriye’nin kuzeyinde Güvenli Bölge’nin oluşturulması için çalışmalarına hız verdi. Bu kapsamda Güvenli Bölge’nin tesis edilmesi için, Ankara’ya gelen ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ve beraberindeki heyetin görüşmeleri devam ediyor.

Görüşmeler sürecek

MSB’den dün yapılan açıklamada, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey arasındaki görüşmede mutabık kalındığı üzere, iki ülkenin askeri yetkilileri arasında, Suriye’nin kuzeyinde koordineli bir şekilde tesis edilmesi planlanan, “Güvenli Bölge”ye yönelik çalışmanın, MSB’de icra edildiği belirtildi. Açıklamada, Türk ve ABD’li askeri yetkililerin arasında gerçekleşen görüşmelerin, önümüzdeki günlerde devam etmesinin planlandığı bildirildi. Görüşmede, Güvenli Bölge’nin sınırları, bölge kontrolünün kimde olacağı ve güvenliğin nasıl sağlanacağı masaya yatırıldı. Önceki gün Dışişleri Bakanlığı’ndaki çalışma grubuna katılan Jeffrey ve beraberindeki heyet, MSB’ye geçerek, Akar tarafından kabul edilmişti. Görüşmenin ardından MSB’den yapılan açıklamada, Fırat’ın doğusunda Güvenli Bölge tesisi ile DAEŞ’le mücadele başta olmak üzere Suriye’de son dönemde yaşanan gelişmelerin ele alındığı kaydedilmişti. Görüşmede, Akar tarafından; Fırat’ın doğusunda Türkiye ve ABD’nin koordineli bir şekilde birlikte Güvenli Bölge tesisi ve PKK/YPG terör örgütü unsurlarının Güvenli Bölgeden çıkarılması gerektiği vurgulandı. Güvenli bölgedeki terör örgütünün mevzii ve tahkimatlarının imha edilmesi gerektiğini belirten Akar, ağır silahların toplanması ve yerinden edilen Suriyelilerin evlerine dönmeleri için gerekli şartların oluşturulmasına dikkati çekti.

Haberin Devamı

Akar ile Jeffrey, görüşmede; her iki ülkenin askeri yetkilileri arasında Güvenli Bölge konusunda bir çalışma gerçekleştirilmesini kararlaştırmıştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı bir televizyon programında ABD’li heyetin yeni bir öneriyle geldiğini, Türkiye’nin ise şartlarını gerekli şartları ileteceğini kaydetmişti.

Haberin Devamı

Trump senatörlerle görüştü

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye ve S-400 konusunu görüşmek üzere Cumhuriyetçi senatörlerle Beyaz Saray’da bir araya geldi. Toplantıya 45 senatörün katıldığı belirtilirken, Trump geçen hafta, “Türkiye’ye yaptırım düşünmüyorum” demişti.

Yazarlar