Siyaset Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a referandum çağrısı yaptı: Getir Anayasa’yı değiştirelim

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a referandum çağrısı yaptı: Getir Anayasa’yı değiştirelim

03.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı’nın tarafsız olması gerektiğini vurgulayarak referandum çağrısı yapan Kılıçdaroğlu, “Devletin en tepesinde bir partinin genel başkanı olmaz. Getir Anayasa’nın bu maddelerini değiştirelim. Tarafsız ol, başımızın üzerinde yerin var” dedi

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a referandum çağrısı yaptı: Getir Anayasa’yı değiştirelim

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM gündemine gelmesi beklenen yargı paketini değerlendirirken, “Getireceğiniz pakette Eren Erdem’in dışarı çıkacağına söz veriyor musunuz? Osman Kavala, Sırrı Süreyya Önder, Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak, Selahattin Demirtaş hangi gerekçe ile içeride?” diye sordu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı’nın tarafsız olması gerektiğini tekrarlayan Kılıçdaroğlu, “Devletin en tepesinde bir partinin genel başkanı olmaz. Getir Anayasa’nın bu maddelerini değiştirelim. Tarafsızlık ilkesi üzerine kuralım bütün kuralları. Tarafsız Cumhurbaşkanı ol, başımızın üzerinde yerin var. Bu milletin talebi tarafsız Cumhurbaşkanı. Eğer benim söylediğime inanmıyorsan referandum yapalım. Soralım vatandaşa, koyalım sandıkları. Ezici çoğunluk, ‘tarafsız olsun’ çıkacak” dedi.

‘Memnun musun?’

Partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, hep birlikte huzurlu ve güzel bir Türkiye’de yaşamak için mücadele ettiklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, Ergenekon davasındaki beraat kararlarını değerlendirdi. CHP lideri, “12 yıllık üretilen yalan en sonunda çöktü. 12 yıl sonra ‘pardon’ diyoruz, ‘bir yanlışlık oldu’ diyoruz. Bu ailelerin çektiği dramın hesabını kim verecek? Bu ülkeyi yönetenlerin özür borcu vardır. Onların önlerinde diz çökerek özür dilemeleri gerekir. Dönemin başbakanı, ‘bu davaların savcısıyım’ demişti. O davaların savcısı olmaktan memnun musun, hicap mı duyuyorsun?” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘Niye içeride?’

Kılıçdaroğlu, TBMM’ye gelmesi beklenen yargı paketine ilişkin olarak, “Getireceğiniz adalet paketinde Eren Erdem’in dışarı çıkacağına söz veriyor musunuz? Osman Kavala niye içeride? Askeri öğrencilerin de çıkması lazım? Sırrı Süreyya Önder niye içeride? Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak, Selahattin Demirtaş hangi gerekçe ile içeride? Bu kişi Cumhurbaşkanı adayı oluyorsa, hapiste ne işi var? Parası olan dışarıda, garibanlar içeride. Garibanların hakkını Kemal kardeşleri savunacak” dedi.

‘Edebi bilir misin?’

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu’na yönelik sert eleştirilerde bulunarak, şöyle devam etti:

“Neyi istişare edecekler? Yani bunlar gidip Erdoğan’a itiraz mı edecek? Baktılar ki yeni parti kurulacak ‘bunları ben saraya transfer edeyim...’ Bunlar da dediler ki, ‘13 bin para mı, yükseltin’. 18 bin lira oldu. Yüzünüze gözünüze dursun. Bülent Arınç, ‘Benim ne alacağımı ben düşünmüyorum ki. Bazı edepsizler bunun üzerine yorum yapıyorlar’ diyor. Bu tartışmayı yapan vatandaşlara edepsiz deme cüretini gösteriyor. Edebin ne olduğunu bilir misin sen?”

Haberin Devamı

“Elinde ne kalem ne de defter var”

Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısındaki konuşmasında Japonya’da bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile heyetlerinin fotoğrafını anımsatarak, “(ABD’li heyet) Herkesin elinde not defteri ve kalem. ‘Liderler görüşecek, önemli notlar olabilir, not alabiliriz’ diye. Bizim ekip de orada. Bizim ekibin elinde ne kalem ne de not defteri var. Bunu görünce Trump gayet güzel ‘Bu arkadaşlarla Hollywood’da çok iyi film çevirebiliriz’ diyor. Trump, Erdoğan’a Brunson’u serbest bıraktığı için teşekkür ediyor. Şimdi AK Partili kardeşlerime sesleniyorum bunun adı adalet midir? Eğer adaletten yanaysan bir daha AK Parti’ye ve Erdoğan’a oy vermezsin” ifadesini kullandı.