Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Maarif Vakfı Başkanı Birol Akgün ile yurt dışındaki FETÖ ile mücadelelerini konuştuk. Maarif‘in 35 ülkede 300 okulu var. 100 ülke ile de okul konusunda görüşmeler sürüyor. 3 yıldır yurt dışında faaliyet gösterdiklerini belirten Akgün, toplam öğrenci sayılarının 33 bin olduğunu dile getirdi.

Akgün, “Okullarımıza ilgi günden güne artıyor. Yurt dışında veliler malum okullara gönderdikleri öğrencileri bizim okullarımıza göndermeye başladı. FETÖ ile ilişkili okullarda öğrenci sayısında ciddi bir azalış var. Özellikle bunu Balkan ülkelerinde çok görüyoruz” vurgusu yaptı.

Haberin Devamı

FETÖ ile mücadele hem Türkiye’de hem dünyada devam ediyor.

FETÖ özellikle yurt dışında okullarla ekonomik olarak etki alanı yaratma ve bulunduğu ülkedeki yönetime sızmaya çalışıyor. O yüzden yurt dışında da FETÖ ile mücadele hayati önemli.

Maarif Vakfı Başkanı Birol Akgün Milliyet’e konuştu: FETÖ okullarındaki öğrenci sayısı azalıyor

Maarif Vakfı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özel talimatıyla FETÖ’nün Türkiye’nin adını kullanarak oluşturduğu yurt dışı yapılanmasının eğitim ayağıyla mücadele için kuruldu.

3 yıldır faaliyet gösteren Maarif Vakfı’nın 35 ülkede 300 okulu var. Öğrenci sayısı da 33 bini bulmuş.

Maarif Vakfı bazı ülkelerde FETÖ’nün okullarını devralırken bazı ülkelerde de kendi okullarını açıyor.

Vakfın FETÖ’nün okullarından en son devraldıkları ülkelerden biri de Etiyopya.

Vakıf yönetimi ayrıca 100 ülke ile de resmi temas kurmuş ve görüşmeler sürüyor. 60’a yakın ülkeye de Maarif Vakfı direktör atamış.

FETÖ’nün okullarıyla güçlü olduğu bölgelerden biri de Balkan ülkeleri.

Maarif Vakfı Balkan ülkelerinde Türk okulları açarak FETÖ’nün gücünü azaltmaya çalışıyor.

Maarif Vakfı Başkanı Birol Akgün ile Balkan ülkeleri başta olmak üzere yurt dışındaki Türk okullarına gösterilen ilgiyi ve mücadelelerini konuştum.

Yurt dışındaki okullarına ilginin günden güne arttığını belirten Akgün, “Veliler malum okullara gönderdikleri öğrencileri bizim okullarımıza göndermeye başladı. FETÖ ile ilişkili okullarda öğrenci sayısında ciddi bir azalış var. Özellikle bunu Balkan ülkelerinde çok görüyoruz” dedi.

Maarif Vakfı Başkanı Akgün Milliyet’in sorularını şöyle yanıtladı:

Haberin Devamı

Balkan ülkelerine çok önem veriyoruz

- Özellikle Balkanlarda FETÖ’nün okulları çok fazlaydı, oralarda nasıl bir mücadele sürüyor?

Balkanlar Türkiye Maarif Vakfı olarak bizim başından itibaren en çok önem verdiğimiz ve en yakından ilgilendiğimiz coğrafyalardan birisi. Eğitim konusunda FETÖ’nün oradaki varlığını ortadan kaldırılması konusunda çok ciddi çalışmalar yaptık. Bu süreç siyasi bir süreç olduğu için ilgili ülkeler Türkiye’nin hariciyesiyle ve bizimle yakından çalışarak FETÖ konusundaki stratejileri kendileri belirliyorlar. Ama biz de bir taraftan kendi okullarımızı orada açarak Türk okulu dendiğinde Türkiye Maarif Vakfı’nın açtığı okulların akla gelmesini istedik.
Şuanda bütün Balkan ülkelerinde son derece görünür okullarımız var. Malum okullara gönderdikleri öğrencileri bizim okulumuza göndermeye başladılar. FETÖ ile ilişkili okullarda öğrenci sayısında ciddi bir azalış var. Makedonya’da tek bir okula inmiş durumda. Diğer ülkelerde de Türkiye kökenli gruplar FETÖ’nün okullarına öğrenci göndermiyorlar. Bizimle yakından çalışıyorlar.

Haberin Devamı

Global eğitim danışmanlığı yapıyoruz

- Okul açmanın dışında ne gibi görevleriniz var?

Ülkeler arası köprü görevi görecek genç bir neslin yetişmesi açısından da biz çok kritik görevler yapıyoruz. Balkan ülkelerinden bizim okullarımızdan mezun olanlar ya da kendi okullarından mezun olanlar Türkiye’de üniversite eğitimi görme konusunda teşvik ediyoruz. Çünkü parası olan ciddi bir orta sınıfta var ve bunlar çocuklarını yurt dışında okutmak da istiyorlar. İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerdeki iyi üniversitelere gelmek istiyorlar. Biz onlara bir anlamda danışmanlık da yapıyoruz. Biz eğitim alanında başka bölgelerde olduğu gibi Balkanlarda da tam eğitim networkünün içindeyiz. Hem ilgili resmi makamlarla hem de üniversitelerle ve diğer kamu ile özel okullarla çok yakın şekilde çalışıyoruz. Maarif Vakfı bu anlamda 3 yıl içerisinde hem verdiği kaliteli eğitimle hem de güven duyulan Türkiye kurumu olarak kendi izlerini şimdiden bırakmış durumda Balkanlarda.

Eskiden ABD’ye gönderiliyorlardı şimdi Türkiye geliyorlar

- Ne gibi eğitim danışmanlıkları veriyorsunuz?

FETÖ’nün eğitim faaliyetlerini yürüttüğü ülkelerde en başarılı öğrenciler daha çok batı dünyasına gönderiliyordu. ABD, İngiltere gibi ülkelere. Biz şimdi kendi okullarımızdaki başarılı öğrencileri Türkiye’ye üniversite okuması için yönlendiriyoruz. Başarılı ve yetenekli öğrenciler eğer iyi eğitim alırlarsa hem Türkçeleri gelişiyor, Türkiye ile kendi ülkeleri arasında iletişim köprüsü görüyorlar. İmkân bulurlarsa Türkiye’de iş de kuruyorlar. Türkiye’de eğitim fakültelerinde okuyup da döndüğünde bizim okullarda öğretmen olarak çalışmak isteyenlere burs desteği de veriyoruz. Böylece o okulların uzun dönem sürdürülebilirliğini sağlamaya çalışıyoruz. Bu bütün dünya için böyle. Bizden önce de Türkiye’ye gelip de okulu yeni bitiren bazı Türkçeleri iyi olan yabancı öğrencileri öğretmenlik sertifikası alabilecek olanları da özel kurslarla kendi okullarımızda öğretmen yapma projesi uyguluyoruz. Şuanda Afganistan’dan 30 kadar öğrenci İstanbul’da Marmara Üniversitesi ile işbirliği halinde bir eğitimden geçiyorlar. Biz Türkiye olarak öğretmen yetiştirme ve üniversitelileşme oranında iyi bir durumdayız. Biz okullarımızda üniversite mezunları olmasına dikkat ediyoruz. Bizim rol model olma gibi arayışımız ve temsiliyetimiz de var.

Yetenek yönetimi programı uyguluyoruz

- Nasıl yönlendiriyorsunuz, ajans gibi mi çalışıyorsunuz?

Biz ilkokuldan itibaren yetenek yönetimi alanında bir program uyguluyoruz. Bununla öğrencilerimizin lise ve sonrası kariyer planlamasına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Eğitim sadece diploma vermek olarak değil bireylerin kendi geleceklerini planlama anlamında farklı seçeneklerle tanıştırma ve buluşturma yönlendirme süreçleri olarak algılamak lazım. Maarif Vakfı bu anlamda Balkanlarda, Afrika’da, Asya’da elde ettiği farklı birikimleri diğer alanlara da taşıyarak farklı modelleri ve farklı projeleri hayata geçiriyor. Global anlamda eğitim kurumu olarak dinamik bir yapımız var ve farklı projeleri farklı alanlarda uygulamaya çalışıyoruz.

35 ülkede 300 okulumuz var

- Sizin okullar açıldıkça Türkiye’ye gelme oranı ne kadar arttı?

Son 3 yıldır giderek artan oranda Türkiye’ye gelen öğrenciler var. Biz özellikle Türkiye’ye yönlendiriyoruz. Biz Türkiye’nin eğitimde uluslararasılaşma politikasını destekliyoruz. Ve bunun bir parçasıyız. Yaptığımız eğitim fuarlarıyla Türkiye’deki üniversiteleri yurt dışında tanıtıyoruz. YÖS sınavlarını üniversitelerle beraber yapıyoruz bizim okullarımızın bulunduğu ülkelerde.

Türkiye’ye gelecek olan öğrencilerin yönlendirilmesi konusunda da önemli rol oynuyoruz. Böylece hükümetin 2023 hedefi olan en az 250 bin uluslararası öğrencinin Türkiye’ye kazandırılması politikasına destek sağlamış oluyoruz. Uluslararası alanda vazife yapmamızdan dolayı Türkiye’nin küresel anlamda öğrenci değişiminden okullar arası ilişkinin geliştirilmesine kadar pek çok alanda bir eğitim ajansı gibi hizmet veriyoruz. Hem kendimize hem de Türkiye’ye ilgiyi artırma anlamında.

Şimdiye kadar 35 ülkede 300 okulumuz var. Öğrenci sayımızda 33 bini buldu. Kayıtlar da devam ediyor.

 

Teknofest’e 28 ekibimiz katılıyor

- Türkiye’den yurt dışında okumak için talep geliyor mu?

Türkiye’den yurt dışında okumak isteyenler de zaman zaman bize geliyorlar. Biz onlara da bir anlamda danışmanlık yapıyorlar. Çünkü Fransızca öğrenmek isteyenler olabiliyor. Dil eğitimi almak için batı veya başka ülkelere gitmek isteyenler olabiliyor. Biz bunlara da yardımcı oluyoruz. Bizim okullarımızla Türkiye’deki okullar arasında kardeş okul projeleri geliştiriyoruz. Pek çok örneklerimiz var. Milli Eğitim Bakanlığı ile yakın çalışıyoruz. Uzaktan eğitim teknolojisiyle bir sınıf ile bir sınıf arasında 1-2 saat dil pratiği yapma imkânı bulabiliyorlar. Fransızca, Arapça olabiliyor. Böylece Türkiye’deki öğrencilerin de dillerinde pratik yapma imkânı doğuyor. Karşılıklı ziyaretler ve seyahatler olabiliyor. Teknofest’e bizim Maarif Okullarından 28 ayrı ekip katılıyor. Yarışma esasına göre projelere başvurdular ve kabul aldılar. Teknolojik denemeler. Pakistan ve Nijer gibi ülkelerden gelecekler.

Dünyanın dört bir yanından Teknofest’e katılım sağlayabiliyoruz. Bu çok önemli. Dolayısıyla Türkiye ile farklı ülkeler arasında çok yönlü eğitim alanında işbirliğini sağlayan bir küresel eğitim kurumuna dönüştük Maarif Vakfı olarak. Yurt dışında Türkiye’nin eğitim alanındaki tek kuruluşuyuz. Türkiye adına yurt dışında örgün eğitim veren başka bir kuruluş yok. Dolayısıyla nasıl Fransız, İngiliz, Amerikan okulları varsa biz orta ve uzun vadede Türkiye Maarif Vakfı olarak küresel düzlemde eğitim veren bir ajansı gibiyiz. Dünyada K12 düzeyinde eğitim veren bir eğitim markası olma vizyonu ve hedefindeyiz.

BALKANLARDA SON DURUM

Türkiye Maarif Vakfı, Balkanlarda; Arnavutluk, Bosna Hersek, Kuzey Makedonya, Kosova ve Romanya’da Ocak 2017’den itibaren resmi faaliyetlerde bulunuyor. Bu ülkelerde okulları bulunan Maarif Vakfı, eğitim çalışmalarına devam ediyor. Bunun yanı sıra Sırbistan ve Ukrayna’da resmi kuruluşlar tamamlanmış olup yeni dönem için okul açma çalışmaları yapılıyor.

Arnavutluk’ta kayıtlar devam etmekle birlikte vakfın 90 ilköğretim, 175 lisede olmak üzere toplam 265 öğrencisi var. İlk ve tek üniversitesi Arnavutluk’ta bulunan Maarif Vakfı’nın burada da 590 öğrenci öğrenim görüyor.

Bosna Hersek’te ise vakıf anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde eğitim faaliyetlerine başlamış. 88 öğrenci ile açılan Saraybosna Maarif Okulları’nın bugün 90 anaokulu, 52 ilköğretim, 23 lise olmak üzere toplam 165 öğrencisi var.

Kosova’da Türkiye Maarif Vakfına ait 2 farklı şehirde okulları bulunuyor. 2017-2018 eğitim döneminde Kosova Maarif Okulları, anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde eğitim faaliyetlerine başlamış. 68 öğrenci ile açılan Kosova Maarif Okulları’nın bugün 7 anaokulu, 186 ilkokul, 190 ortaokul, 91 lise de olmak üzere toplam 474 öğrencisi var.