Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yanan orman alanlarının tekrar ağaçlandırılması için planlamaların yapıldığını vurgulayan Pakdemirli 11 Kasım’da 81 ilde 3 saat içinde 11 milyon fidanı toprakla buluşturacaklarını söyledi. Pakdemirli 7’den 77’ye toplumun bütün kesimlerinden vatandaşların katılacağı bu çalışma ile Guinness rekorlar kitabına girmenin hedeflendiğini vurguladı.

Orman yangınları her yazın tartışılan konularından biridir. Yangınlardan sonra açılan ormanlık alanların ne olacağı da konuşulur.

Yangınlara yönelik ne önlemler alınıyor? Orman yangınlarının sebepleri neler? Hangi araçlar kullanılıyor? Ağaçlandırma ile ilgili yol haritasında neler var? Bu gibi soruları ve yeni çalışmaları Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile konuştuk.

Haberin Devamı

16 yılda 4,5 milyar fidanın toprakla buluşturulduğunu belirten Pakdemirli, 2023 yılına kadar 7 milyar fidanın dikilmesinin planlandığını vurguladı. Orman yangınlarının yüzde 88’inin insan kaynaklı yangınlar olduğunu belirten Pakdemirli, yanan alanların başka bir şekilde kullanılmasının mümkün olmadığını, tekrar ağaçlandırmaların yapılacağını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Milliyet’e konuştu: 7 milyar fidanı toprakla buluşturacağız

Pakdemirli Milliyet’in sorularını şöyle yanıtladı:

Yüzde 88’i insan kaynaklı

- Orman yangınlarının sebepleri incelendiğinde neler karşımıza çıkıyor?

Son yıllık yangınlar incelendiğinde yangınların sadece yüzde 12’si doğal yangınlar. Geriye kalan yüzde 88’i insan kaynaklı yangınlar. 2009-2018 yıllarını kapsayan dönem için kayıtlara giren orman yangınlarının sebepleri incelendiğinde şu sonuçlar çıkıyor: Doğal yangınlar yüzde 12, kasıt (kundaklama- terör) yüzde 7, kaza yüzde 5, ihmal, dikkatsizlik (anız- bahçe temizliği, piknik) yüzde 34, sebebi belirlenemeyen yangınlar yüzde 42.

Ormanlarımızı İHA’lar izliyor

- Yangınlara karşı alınan önlemler neler?

Başarıyı getiren en önemli faktör, meydana gelen orman yangınlarının erken haber alınması ve haber alınan yangına erken ve etkili müdahale edilmesidir. Bu kapsamda; orman yangınlarının erken tespiti için ülke genelinde 776 yangın gözetleme kulesi bulunuyor. Ormanlar 7/24 gözetim altında tutuluyor. Birçok kulede kameralar ile izleme yapılıyor. İnsansız kuleler yapılarak yazılımların yardımı ile yangınların erken tespitinde teknolojinin imkânları kullanılıyor. Yüksek irtifa İHA’lar ile ormanlarımız izleniyor. Meteoroloji ile ortak yangın risk haritası günlük olarak saatlik bazda incelenip, uyarılar yapılıyor.

Haberin Devamı

11 milyon fidan toprakla buluşacak

- 11 Kasım’da rekor denemesi yapacaksınız, bununla ne amaçlanıyor?

Ülkemizde ağaç ve orman sevgisini geliştirmek, toplumun bütün kesimlerinin çevreye olan duyarlılıklarına katkı sağlamak, özellikle son aylarda çıkan orman yangınları neticesinde zarar gören alanların yeniden ağaçlandırma konusunda vatandaşlarımızın yoğun taleplerine karşılık vermek ve toplumda çevre konusunda farkındalığı artırmak maksadı ile bir çalışma yapıyoruz. Öğrencilerden, askeri birliklere, sivil toplum örgütlerinden kamu kurum ve kuruluşlarına, esnafından işçisine, kısaca 7’den 77’ye toplumun bütün kesimlerinden katılacak vatandaşlarımızın katkılarıyla 11 Kasım 2019 günü saat 11.11’de 81 ilimizde 2023 farklı lokasyonda aynı anda vereceğimiz startla 3 saatlik bir zaman dilimi içerisinde ülke genelinde 11 milyon adet fidanı toprakla buluşturacağız. 11 Kasım 2019 günü yaklaşık 1 milyon vatandaşımızın etkinliğe katılımı planlanıyor. Orman Genel Müdürlüğü taşra birimlerinin koordinasyonunda yürütülecek olan çalışmalar, valilikler, il milli eğitim müdürlükleri, askeri birlikler, il sağlık müdürlükleri, il emniyet müdürlükleri, belediyeler ve köy muhtarlıkları ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

7’den 77’ye dikecek

- Nerelere fidanlar dikilecek?

11 Kasım’da, İzmir Karabağlar Tırazlı’da çıkan orman yangını neticesinde zarar gören alanlarla birlikte Muğla Dalamandaki yanan ormanlık alanlar başta olmak üzere 2019 yılı içerisinde orman yangınları neticesinde zarar gören ormanlık alanların ağaçlandırılması çalışmalarında ilk fidanlar dikilecek. Yapılacak ağaçlandırma etkinliği ile bir taraftan 7’den 77’ye toplum bütün kesimlerinin toprakla haşır neşir olması hedeflenirken, diğer taraftan da son yıllarda ülke genelinde yürüttüğümüz ağaçlandırma çalışmalarını dünyaya duyurmak, dikkatleri ülkemizin bu konuda yürüttüğü başarılı çalışmalara çekmek ve yapacağımız başvuru ile Guinness rekorlar kitabına girmek hedefleniyor. Etkinlik, yanan alanlarla birlikte, köy okulları ve köy yolları başta olmak üzere okul bahçelerinden yol kenarlarına, kamusal alanlardan bozuk orman alanlarına, askeri birliklerden ibadethane ve sağlık ocağı bahçelerine kadar kısaca ağaçlandırma çalışması yapılabilecek bütün potansiyel alanlarda gerçekleştirilecek.

4,5 milyar fidan dikildi

- Yangına müdahale süresi nasıl?

Yangına müdahale süresi yıldan yıla kısalıyor. Orman yangınına ilk müdahale süresi 2003 yılında 40 dakikaydı. Bu süre 2018’de 14 dakikaya indirildi. Şimdiki hedefimiz 12 dakikaya indirmek. Vatandaşlarımızda ALO 177 ihbar hattını arayarak yangınları haber verebilirler. 776 adet kuleden 24 saat gözetleme yapıyoruz. 127 kulede 254 kamera kullanılıyor.

- Şimdiye kadar ne kadar fidan dikildi, yeni hedef ne?

16 yılda 4,5 milyar fidan toprakla buluştu. Türkiye’de son 10 yılda 66 bin 648 hektar alan yangınlardan zarar gördü. Yangınlar sonrası yapılan çalışmalarla bu alanlarda 75 milyon 44 bin 830 fidan dikildi. 2002’de 20,8 milyon hektar olan orman alanımızı, 2018’de 22,6 milyon hektara çıkardık. Çin ve Hindistan’dan sonra, ülkemiz dünyada en fazla ağaçlandırma yapan üçüncü ülke.

2023 hedefimiz ise 7 milyar fidanı toprakla buluşturmak.

Yaban hayvanlarına 287 bin kilo yem bırakıldı

- Yaban hayvanlarına yönelik neler yapıyorsunuz?

Orman Genel Müdürlüğü tarafından orman içi alanlarda ve su kaynağının bulunmadığı yerlerde yaban hayvanlarının sıcak havalarda susuz kalmaması için ‘Can Suyu Havuzları’ yapılıyor. Can suyu havuzları, yapımı fazla bir maliyet gerektirmeyen, yaklaşık 50 cm derinliğinde 600x500 cm ebatlarında su geçirmeyen taban oluşturulup üzerine doğal taşlar döşenerek yapılıyor. İhtiyaç duyulduğunda zaman zaman su eklemeleri yapılabilen bu havuzlar, doğal yaşamın desteklenmesi için önemli yapılar. Yaban hayvanlarının bazı koşullarda hayatta kalmalarını sağlamak amacıyla desteklenmesi zarureti doğuyor. Ağır kış şartlarında yaban hayvanlarının desteklenmesi maksadıyla 2018-2019 kış sezonunda tabiata 287 bin kg yem bırakıldı.

İhbar hattı 177

- Bir yangına nasıl müdahale ediliyor?

Orman Genel Müdürlüğü Yangın Yönetim Merkezinden günlük yangın risk haritaları takip edilerek riskli bölgeler uyarılıyor. Sıcaklığın yüksek, nemin düşük ve rüzgârın kuvvetli olduğu, yangın riskinin yüksek olduğu günlerde, diğer bölgelerden hava aracı ve ilk müdahale ekipleri sevk ediliyor. Ayrıca orman yangını riskinin çok yüksek olduğu günlerde, ilk müdahale araçları ile devriyeler yapılarak muhtemel yangın çıkma bölgelerine yakın bulunarak ilk müdahale süreleri kısaltılıyor. Alo 177 Orman Yangını İhbar, 112 Acil çağrı Merkezi ve Orman Yangını WhatsApp ihbar hattına gelen tüm ihbarlar ve kule veya kameralar tarafından tespit edilen yangınlara ülkemiz genelinde yangın sezonu boyunca 7 gün 24 saat hazır şekilde bekleyen ilk müdahale ekiplerimiz ve helikopterlerimiz en kısa sürede yönlendiriliyor. Yangına ilk ulaşan ve müdahale eden ekiplerimizin izlenimleri ve talepleri doğrultusunda hava aracı, arazöz, iş makinası ve personel sayısının arttırılarak daha etkili müdahale edilmesi sağlanıyor.

‘Yanan yerler tekrar ağaçlandırılacak’

- Yanan alanların başka bir şekilde kullanılacağı tartışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yanan yerlere yönelik tekrar ağaçlandırma planları yapılıyor. Yanan alanların başka bir şekilde kullanılması mümkün değildir. Aynı yılda veya en geç ertesi yıl ağaçlandırıyoruz.

- Müdahalede hangi araçlar kullanılıyor?

Yangınlarına müdahalede 2019 yılı için yer ekiplerinde 1076 adet arazöz, 281 adet su tankeri, 586 adet ilk müdahale aracı, 182 adet dozer, 426 adet diğer araç - iş makinası kullanılıyor. Toplamda 2 bin 551 adet araç. Bu araçlarda görevli 11 bin 39 yangın işçisi, 3 bin teknik eleman, 5 bin memur olmak üzere 19 bin 39 personelimiz görev yapıyor. Orman yangınlarına müdahale için 30 adet helikopter kullanılıyor. 1173 adet ilk müdahale ekibi oluşturulmuş durumda.

Helikopterlerin ve arazözlerin etkili kullanımını sağlamak ve yangına müdahale sürelerini kısaltmak amacıyla orman içindeki su kaynaklarından yararlanılarak havuzlar ve göletler yapıyoruz. Ülkemizde 2003 yılında yapımına başlanan ve her 4 km bir olacak şekilde planlanan, sayıları 3 bin 793 adete ulaşmış havuz ve göletler mevcut. Havuzların derinlikleri en az 3 metre civarında. Yapılan havuz ve göletler helikopterlerin rahatlıkla su alabileceği şekilde dizayn edilerek, çevresinde helikopterin yaklaşmasına engel olmayacak düzenlemeler yapılıyor. Ayrıca, ormandaki yaban hayatına yardımcı olacak şekilde su içme olukları da yapılıyor. Yapılan havuz ve göletlerin etrafı kafes tel ve beton kazıklarla çevrilerek, girilmesi yasak levhası asılıyor. Ayrıca havuz ve göletlerdeki fazla sular tahliye edilerek çevre köylere sulama amaçlı fayda sağlanıyor.