Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Wagamama, Hak-kasan, Park Chinois gibi birçok dünya çapında restoran markasının yaratıcısı Alan Yau iki yıl önce İstanbul’da katıldığı, TURYİD’in düzenlediği Gastroekonomi Zirvesi’ndeki konuşması “Yemek en güçlü duygu” diye başlamıştı.

Serotonin ve dopamin hormonlarını salgılamamıza yol açtığını eklemiş, 1992’de kendi yarattığı Wagamama markası öncülüğünde o yıllarda dünyada esamisi okunmayan ramen pazarının geçen yıl 24.4 milyar dolar büyüklüğüne ulaştığını özetlemişti.

Şimdi de Londra’da kurduğu Yamabahçe markasıyla pideyi dünyaya tanıtırken 134 milyar dolarlık global pizza pazarına pide ile yaklaşabileceğimizi anlatmıştı. Türkiye’yi İspanyol, Fransız, İtalyan, Japon ve Çin mutfağı gibi dünyanın en popüler 5 dünya mutfağının ligine çıkarmak için çözümler de açıklamıştı: “New York, Londra, Tokyo gibi şehirlerde 3 Michelinli restoranlarla mutfağınızı temsil edin; İstanbul ve Gaziantep’e Michelin yıldızını getirin, Gaziantep’i San Sebastian yapın” demişti.

Haberin Devamı

“Sosyal medyada dijital yemek içeriği paylaşın, Türkiye yemekleri ve malzemeleri için ürünün nerden geldiğini açıklayan garanti belgeleri yapın; ticaret engellerini kaldırın, daha çok sayıda uluslararası iş vizesi anlaşması sağlayın. Devlet katkısından daha çok işletme yararlanabilsin; pide, döner ve Türk kahvesi gibi Türk ‘comfort food’ sayılabilecek lezzetleri dünyaya tanıtın. Böylece 150 milyar dolarlık gastro turizm pastasından da daha büyük bir dilim alın” diye de eklemişti.

Gastronomide gururumuz

Malum gastronomide Türkiye markasını dünyaya tanıtmak için daha yolun çok başındayız.

Şimdi sevindirici bir gelişme var, Gaziantep’te GastroAntep Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali’nin ikincisi gerçekleşecek.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, festivalin tanıtımı için İstanbul’da bir toplantı düzenledi ve dünya çapında kültürel varlıklardan biri olan Gaziantep mutfağı ve gastronomisinin sınırları aşarak dünyaya açılmayı hak ettiğini anlattı.

“Bu yıl 2.sini düzenlediğimiz festivalle global vizyonumuzu gerçekleştirme yolunda önemli adım atmış olacağız” dedi. Peki, ama GastroAntep Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali ne zaman?

Haberin Devamı

12 - 15 Eylül tarihlerinde.

Bu çalışmalarla Dünya Bankası’nın en rekabetçi 7 şehirden biri olarak seçtiği, UNESCO’nun 116 şehir arasında gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’nda (UCCN) Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Gaziantep, dünyanın en önemli gastronomi merkezlerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

İstanbul’da Solomun’lu hafta sonu

Herkes onu dinlemek için İbiza’ya gidiyor, uykusuz kalmaya katlanıyor.

Oysa DJ Solomun, bugün İstanbul’da, hem gecerdrframe1  rdrframe1 hem gündüz farklı mekanlarda sahnede.

Diynamic Festival’de gündüz Kilyos’taki Milyon Beach’te, gece Volkswagen Arena’da çalacak.

Deep house müzikseverler ve tabii İstanbul’da İbiza havası almak isteyenlere duyurulur!

 

Gastronomide gururumuz