Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“Bitter Wheat” adlı yeni tiyatro oyunu, ‘MeToo’ hareketinin
başlamasına neden olan Hollywood yapımcısı Harvey Weinstein’ın tacizleri sonucunda gücünü kaybetmesinin hikayesini anlatıyor. Başroldeki John Malkovich, Weinstein’dan esinlenilen karakterde harikalar yaratıyor. Peki ama gerçek bir dram komedi haline getirilebilir mi?

Spike Jonze’un “John Malkovich Olmak” filmi “Neden ‘Tom Cruise Olmak’ değil de John Malkovich?” tartışmalarına neden olmuştu Hollywood’da. Yapımcılar uzun süre anlamamıştı John Malkovich’in nev-i şahsına münhasırlığını.

Haberin Devamı

Daha sonra John Malkovich’i İstanbul Tiyatro Festivali’nde izlemek de çok konuşulmuştu.

John Malkovich, “Şeytani Komedya” adlı oyundaki çok tartışılan performansında kimilerine göre müthiş, kimilerine göre berbattı. Daha sonra İstanbul’a St. Regis otelin lansmanı için Belçim Bilgin’in Julian Sands’le birlikte rol aldığı, ‘İstanbul’dan Bir Kartpostal’ı çekmeye geldi. İşte asıl karizması bu gelişiyle sarsıldı.

John Malkovich’ten Hollywood canavarı olmak

Özellikle Nusr-et’te fotoğraflanması Mehmet Tez’e “‘İstanbul’da Malkovich olmak” başlıklı çok eğlenceli bir yazı yazdırdı. “Türkiye’ye gelen John Malkovich gibi ünlülerin burada yapıp ettikleri, imajlarını fena halde etkiliyor. Acaba bunun farkındalar mı? Türkiye kolayca ‘sıfırlanabileceğiniz’ bir yer. Yanış anlamayın canım, konu ünlüler. Cennet vatana gelen ünlüler burada kimin eline düşerse imajları da ona uygun evrimleşiyor. Önceden hangi filmde oynadıkları, bizi nasıl etkiledikleri, hangi şarkıları besteledikleri bir anda önemsizleşiyor. Bu insanlar geliyor ve gözümüzün önünde eriyip, imajlarını sıfırlayıp gidiyorlar” diye başlıyordu Mehmet’in yazısı.

“Nusr-et’e gidiş, bilmem ne kadar bekletilmiş hayvanın bilmem neresinden kesilmiş et, kazık şarap ardından sarmaş dolaş pozlu kaçınılmaz röportaj, serbest zaman, sabah 9’da check out ve havalimanına gidiş. İstanbul’da John Malkovich olmak böyle” diye özetliyordu durumu.

Korkunç bir dramı komediye çevirmiş

İşte bütün bunları unutmaya çalışıp John Malkovich’i Londra’da son oyunu “Bitter Wheat”te izledim.

Haberin Devamı

“Bitter Wheat”, David Mamet’in yazıp yönettiği yeni bir oyun, ilk defa Malkovich tarafından sahneleniyor.

John Malkovich’ten Hollywood canavarı olmak

Konu, Barney Fein adlı bir Hollywood canavarının gücünü kaybedişinin hikayesi. Evet, kadına taciz ve şiddet konusunda daha da bilinçlenmemizi sağlayan MeToo hareketinin başlamasına neden olan yapımcı Harvey Weinstein’in hikayesi aslında ama gerçek hikaye değildir diyorlar hukuki bir sorun yaşamamak için. Hatırlatalım, Harvey Weinstein, önce şirketinden sonra özgürlüğünden oldu.

“Bitter Wheat”te “Hollywood’da her şey satılık, bir tek ödüller değil, çünkü ödüller kiralık” diye bir de açıklama yapıyorlar. Barney Fein, oyunda “İnsanların hayvanlardan farkı yok, ya ödüllendireceksin ya da tehdit edeceksin istediğini yaptırmak için” diyor.

Oyun son derece zeki ve ustaca yazılmış, korkunç bir dramı komediye çevirmiş. Baş kahramanın hakaretleri de, tacizleri de güldürerek anlatılmış.Tabii bu durumda izleyiciler de eleştirmenler de ikiye ayrılıyor.

Oyunu beğenenler de var, taciz kadar ciddi bir konuyu sulandırdığını iddia edip oyunu hafif bulanlar da var.

Haberin Devamı

Oyundan çok Malkovich’in oyunculuğu konuşuluyor tabii, rolünün hakkını fazlasıyla veriyor Malkovich.

Sahnede kaldığı 1 saat 50 dakikada hiç durmadan konuşuyor. Üstelik oyunu haftada 8 kez oynuyor.

14 Eylül’e kadar devam edecek, yolunuz Londra’ya düşerse ve “İstanbul’da Malkovich Olmak” etkisini atlatabildiyseniz izleyin.