Dr. Demet Erciyes

Dr. Demet Erciyes

demeterciyes@yahoo.com

Tüm Yazıları

Dr. Nedret Emiroğlu, Dünya Sağlık Örgütü’nün eylül ayında yapılacak olan Avrupa Bölge Direktörlüğü seçiminde aday olarak gösterildi.

Doktorluk öyle bir meslektir ki hasta ile karşılaşıldığında ülke sınırı, din, dil, ırk farkı ortadan kalkar. Böyle bir zamanda herkes dünya vatandaşıdır. Biz bu fikri mühürlemek üzere tıp fakültesini bitirdiğimizde diploma töreninde doktorluk mesleği için aynı zamanda çalışma belgemiz olan diplomamızı almadan önce Hipokrat Yemini ederiz. Bu yeminde söylediklerimiz mesleğimizin anlamını çok güzel bir şekilde tanımlar.

Haberin Devamı

Hipokrat yemini

“Tıp fakültesinden aldığım bu diplomanın bana kazandırdığı statü, hak ve yetkileri kötüye kullanmayacağıma, hayatımı insanlık hizmetlerine adayacağıma, hastalarımı memnun edeceğime, insan hayatına mutlak surette saygı göstereceğime, mesleğim dolayısıyla öğrendiğim küçük sırları saklayacağıma, hocalarıma ve meslektaşlarıma saygı ve sevgi göstereceğime dil, din, milliyet, cinsiyet, takım, ırk ve parti farklarının görevimle vicdanım arasına girmesine izin vermeyeceğime, mesleğimi dürüstlükle ve onurla yapacağıma namusum ve şerefim üzerine yemin ederim.” Biz doktorlar acil bir hasta ile karşılaştığımızda önce sağlık durumunu anlamaya çalışırız. Pasaportunu, dinini, ırkını değil şikayetini sorgularız. Hemen müdahaleye koyuluruz. Kim olduğu, memleketi, uyruğu gibi özellikler bizim için bir fark yaratmaz. Aynı anlayıştan yola çıkmış ve yeryüzünde insan sağlığına yönelik bir sosyal sorumluluk fikriyle çalışan birçok kuruluş vardır. Bunlar içinde en güzel örnek ise Dünya Sağlık Örgütü’dür (DSÖ). Birleşmiş Milletler bünyesinde kurulmuş olan DSÖ tüm dünya genelinde hastalıklar, hastalık çözümleri ve toplum sağlığı ile alakalı uluslararası çalışmalar yürütmektedir. DSÖ’nün kuruluş tarihi olan 7 Nisan 1948 tarihi her yıl “Dünya Sağlık Günü” olarak kutlanır. Türkiye 1949 yılından beri bu kuruluşun bir üyesidir. Bugün itibarıyla DSÖ’ye tam 194 ülke üyedir.

DSÖ’deki gururumuz

Bir Türk kadını olarak DSÖ’deki 20 yıllık kariyerinde uluslararası büyük başarılara imza atan Dr. Nedret Emiroğlu, bu uluslararası kuruluşta Avrupa Bölge Ofisi Direktör Yardımcılığı görevini yapmış ve aynı zamanda Bölge Direktörlüğünün Küresel Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Özel Temsilciliğini de yürütmektedir. Dr. Emiroğlu eylül ayında yapılacak olan Avrupa Bölge Direktörlüğü seçiminde aday olarak gösterildi. Tecrübesi ve donanımıyla son derece değerli ve kuvvetli bir aday olan Dr. Emiroğlu’nu aynı zamanda bizzat tanıma şansına eriştiğim için rahatlıkla söyleyebilirim ki karakteri ve duruşuyla da bu görevde ne kadar isabetli bir tercih olacağını anlamak hiç zor değil. Bu görev sadece sağlık problemleriyle uğraşmakla sınırlı kalmayıp, aynı zamanda bölgedeki her bir ülkenin demografik, sosyal, politik, tarihi, etnik ve kültürel özelliklerine dair de derin bir bilgi ve anlayış gerektirmektedir. Kendisini yürekten destekliyor ve başarılarının devamını diliyorum.