Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

■Fark yaratmak... Milliyet olarak böyle bir iddia ile çıkıyoruz okurumuzun karşısına. Geçen hafta ve geçen aydan iki örnekle açıklamaya çalışayım bu iddianın içini nasıl doldurduğumuzu. Birincisi artık bahar müjdecisi haline gelen Yaren Leylek. Yaren’in her sene beklenen ziyaretinin gerçekleştiğinin haberini herkes yapıyor. Her yıl tekrarlanan bu ziyaretin bilimsel açıklamasının peşineyse sadece Milliyet düştü.

Haftanın bir diğer önemli gelişmesi, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ABD’deki resmi ziyareti ve o ziyaret sırasında ele alınan konu başlıklarıydı.

Haberin Devamı

Milliyet iddiasına dair...

7 Şubat 2024 tarihli yazıdan: Şu ana kadar süreç gayet iyi gidiyor, yakın bir gelecekte Dışişleri Bakanı Fidan’ın Washington’a resmi bir ziyareti de olabilir. Peki niye şimdi, ABD’nin aklı şimdi mi başına geldi soruları elbette haklı sorular.

Milliyet okurları için sürpriz olmadı bu gelişmeler. 7 Şubat’ta yani ziyaretten tam bir ay önce, bu gelişmenin beklendiğini aktarmıştık sizlere.

Sadece bunlarla sınırlı kalmadık, Güldener Sonumut, NATO tarihinin en büyük tatbikatını izleyen tek Türk gazeteci olarak, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin disiplini ve başarısıyla diğer müttefiklere nasıl parmak ısırttığını yazdı ayrıntılarıyla. Diplomasi, siyaset, ekonomi, savunma, yaşam, magazin, sağlık fark etmiyor bizim için. Her haber ve her satırda fark yaratma iddiamızın içini doldurmak için uğraşmaya devam ediyoruz.

■8 Mart, Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladık hep birlikte. Ankara temsilcimiz Didem Özel Tümer, Türk Savunma Sanayii’nin gözbebeği ASELSAN’da çalışan kadınlarla konuştu, haberi özellikle manşetten verdik. Son yıllarda 8 Mart, daha çok kadına şiddetin sona ermesi üzerinden konuşulur oldu. Bu algıya ciddi bir itirazımız var. Kadına şiddetin sona ermesi hedeflerden sadece bir tanesi. İş hayatındaki kadınlar için eşit işe eşit ücret, kadınların şirketlerin yönetimlerinde yer alma mücadelesinde ayrımcılığa uğramaması gibi, mesafeleri de almamız gerekiyor. UN Women işbirliği çerçevesinde aldığımız eğitimler bize gösterdi ki, dil alışkanlıklarımız dahil, daha aşmamız gereken uzun bir yol var. Kadınlar söz konusu olduğunda Milliyet’te yaşanan değişikliklerden de söz etmem lazım. Üç ay önce, Aslı Öktener, Milliyet’in Ege Bölgesi Temsilcisi olarak göreve başladı. Yıllardır Milliyet’in Haber-Araştırma Müdürü olarak görev yapan Pınar Aktaş da bu haftadan itibaren künyemizde yazı işleri müdürü olarak yer alacak. Bu değişikliklerle birlikte Türkiye’de, kadın yönetici oranı en yüksek gazete Milliyet oldu.

Haberin Devamı

■11 Ayın Sultanı Ramazan bugün başladı. Ramazan’ın gelişiyle birlikte trafik akışı değişir, mesai saatleri, randevular, sahur ve iftar saatlerine göre ayarlanır. Koleksiyon ve tarih yazarımız Hasan Mert Kaya, dün İslam tarihinde Ramazan’ı yazdı. Mekke ve Endülüs’ün fethi ve Bedir Savaşı, Ramazan Ayı’nda gerçekleşmiş. Magazin servisimiz lüks restoranlarda kişi başı 4 bin lirayı bulan iftar menülerine dair kapsamlı bir çalışma yaptı. Tıpkı serpme kahvaltı mücadelemizde olduğu gibi iftar sofralarında da israfa karşı duruşumuzu, Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Abdullah Kahraman röportajı ve vücudumuzun uzun açlık sonrası ihtiyaçlarını da Dr. Öğretim Üyesi Tuba Kayan Tapan ile konuştuk. Ramazan Ayı boyunca, sizi bölge bölge geçmişe götürdüğümüz 3. sayfa fotoğraflarımızı İslam aleminin en önemli eserlerine çevirdik. Herkese hayırlı bir Ramazan diliyorum.

Haberin Devamı

■Geçen hafta adliye koridorlarından iki önemli ifade geldi. Gazeteci Hrant Dink’i öldüren Ogün Samast’ın FETÖ adına suç işlemek suçlamasıyla 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davada verdiği ifadeyle, futbol dünyası yıldızlarını mahkeme koridorlarına taşıyan Seçil Erzan davasındaki ifadeler oldukça dikkat çekiciydi. Milliyet olarak bu davaları dikkatle takip ediyor, tutanağa geçen ifadeleri sizinle birinci sayfamızdan paylaşıyoruz. Son derece çarpıcı ifadelere özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum.

■Eğitim haberciliği Milliyet’in ekol olduğu alanlardan birisi. Bundan aylar önce yaptığımız, özel okulların devletin yolladığı ders kitaplarını hurda kağıt olarak sattığı haberinin sonucu bu hafta geldi. Milli Eğitim Bakanlığı, bu sene özel okullara verilen ders kitaplarına dair denetim yapılacağını açıkladı. Arkadaşlarımız bu hafta da, çok özel bir dosyanın peşindeler. Şimdilik, bu kadarını aktarmakla yetineyim.

Herkese mutlu bir hafta ve iyi okumalar diliyorum..