Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Roman uyarlamaları televizyon dizisi olarak ekrana gelen reytingi yüksek işler. “Dudaktan Kalbe”, “Aşk-ı Memnu”, “Yaprak Dökümü” ve son olarak “Hanımın Çiftliği”... TRT 2’de Jülide Ateş “Kültür Sanat” programının açılışını bu konu üzerine yaptı. Naçizane ben, ilk saydığım üç dizinin senaristlerinden Ece Yönenç (diğer isim Melek Gençoğlu) ve Gold Film’in sahibi Faruk Turgut programa katıldık. Turgut bu yapılanların ekrana gelebilecek ve reyting anlamında da başarı sağlayabilecek en son roman uyarlamaları olduğunu söyledi, “Yapılanlardan sonra sanırım bu dönem kapanmıştır” dedi.

Müjde ile Beren karşılaştırması
Senarist Ece Yönenç, Müjde Ar ile Beren Saat’in karşılaştırılmaması gerektiğini söyledi. İkisinin farklı dönemin oyuncuları olduğunun altını çizdi. Jülide Ateş de bu konuda bazı eleştirilerin olduğunu söyledi, konu buradan çıktı.
Bu arada ben hani tantana olmasın diye lafa girmedim. Ama galiba bu karşılaştırmayı yapan ilk ben oldum köşemde. Aslında karşılatırmadan çok, o dönemin rollerini paylaşanlarla yeni çekimde aynı karakterleri oynayanların bir analiziydi.
Müjde Ar benim için hâlâ işveli haliyle o rolün “baştan çıkaran kadın” karakteridir. Beren Saat daha bugünün kadınıdır. Müjde Ar, tam o dönemin “muhafazakâr” ortamındaki olay kadınıdır. Ama yeni versiyonda Beren Saat biraz sonra Teşvikiye’de alışverişe çıkacak bir haldedir. Yani konu aynı, ama zaman ve mekân farklıdır. Belki şimdi özeleştiri yapabilirim; evet, bunu gözardı ettim. Ama ısrarcıyım; Beren Saat, “baştan çıkarıcı bir kadın” değildir çizdiği karakterde. Güzeldir, alımlıdır, ama fettan değildir.

Yanıldım; Yıldız ölmedi, ayağı kırıldı
“Bu Kalp Seni Unutur mu?”da geçtiğimiz bölümde emniyette kendini pencereden aşağı atan Yıldız’ın öldüğünü yazmıştım. Ayağı kırılmış. Yanıldım. Genelde bu atlayışlar intihar olarak geçer belgelere! Senaryo gereği bu olmamış. E, iyi olmuş. Yıldız’ı Berrak Tüzünataç oynuyor. Şimdi daha yolun başında karakteri bitirmek olmaz. Zaten dizinin tanıtım fotoğrafında Yıldız baş karakterlerden. Tüh, yaa nasıl da atlamışım. Bazen gerçeklerle dizi aynı olmuyor, gerçeğini görmezlikten gelmişim. Resme baksam “Atladı, ama bir şey olmaz” demem gerekiyordu.

‘Aşk-ı Memnu’ya farklı açıdan bakış

“Aşk-ı Memnu”da artık iş Bihter, Behlül ve Adnan üzerinde dönmeye devam edecek. Başka şansı yok. Bu akşam da bölüm, Bihter’in, Behlül’ü bastığı yerden devam edecek. Bu sefer devreye Adnan girecek. Yani Bihter, Adnan’a yakınlaşacak.
Bakın bunları yazıyorum. Ama bir de şu açılardan bakalım diziye:
Dizide oyunculuk nasıl? Çekim nasıl? Hilal Saral’ın çektiği meşhur sevişme sahnesinin itici, rahatsız edici, pespaye bir hali mi vardı? Toygar Işıklı’nın o gerçekten diziyi anlatan jenerik müziğine ne demeli?