Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

YSK
İstanbul’
da seçimlerin yenilenmesi için AKP ve MHP tarafından yapılan olağanüstü itirazları bugün görüşmeye başlayacak. Hatta kararını açıklayabilir diyenler de var. Olasılıklar malum:

- İtirazlar reddedilir, mazbata Ekrem İmamoğlu’nda kalır.

- Seçimi yenileme kararı çıkar, yeni bir seçim takvimi başlar.

O nedenle her iki taraf da yüksek beklenti içinde. AKP seçimin iptali için yeterli neden olduğunu savunuyor ve kesinlikle yenilenmesi gerektiğini söylüyor… Dahası olası bir seçim durumunda sonuca dönük tahminler bile dillendiriliyor. Buna karşı CHP cenahı ise YSK’nın mazbatayı verdiği gibi İmamoğlu’nun seçimleri kazandığını ilan edeceğine inanıyor. Yani, seçimlerin yenileneceğine ilişkin bir olasılık düşünmüyor. Dolayısıyla da YSK’nın alacağı karar açısından zordan öte bir durum söz konusu. Onun için de bu kararda kritik eşik öncelikle kamu vicdanının tatmin olması. Bu bağlamda da karar ne olursa olsun altının iyi doldurulması, yani gerekçesinin kafa karışıklığına neden olmayacak şekilde çok net ortaya konulması son derece önemli. Hem siyasetteki tansiyonun düşmesi hem de YSK üyelerinin kariyerleri açısından. Dün YSK’nın içinde olduğu bu sıkıntılı durumu bazı deneyimli bazı siyasetçi ve hukukçularla konuştum. Kesiştikleri noktalar şunlardı:

Haberin Devamı

“YSK üyeleri bundan sonra ve emekliliklerinde 40 yıllık meslek hayatları açısından en çok son verdikleri bu kararla anılacaklar, konuşulacaklar. Hafızalarda, arşivlerde yer alacaklar… Dolayısıyla bu onlar açısından zordan da öte bir karar. Onun için verdikleri karar ne olursa olsun, siyasi körlükle yatıp kalkanların değil siyasi olgunluğa sahip olanlarla hukuk nosyonuna sahip olanların vicdanlarına uygun bir şekilde karar vermeliler.

Karar hukukta çok açık ve net yer alan maddelerle, hem YSK’nın şimdiki yöneticileri hem de daha öncekilerinin verdiği kararlarla ters düşmemeli. Böyle olduğu takdirde YSK’nın kararını herkes kabul edecektir Hem de Türkiye’nin çok partili hayattan bu yana en başarılı demokratik uygulamalarından biri olan seçim sistemini çok sağlıklı bir şekilde yürüttüğüne dair inancını da muhafaza edecektir…

Haberin Devamı

YSK, kararın altını doldurduktan yani gerekçesini iyi ortaya koyduktan sonra kimsenin bir şey demeye hakkı yok. Hakikaten seçimin seyrini değiştirecek hile yapıldıysa kimse bunu kabul etmez, edemez...”

Özetle; bugün herkesin gözü kulağı YSK’da ve alacağı karara dönük olarak da siyasette tansiyon yüksek. Dolayısıyla da YSK tam anlamıyla bıçak sırtı bir sınavda... Eğer İstanbul seçimlerinin yenilenmesine karar verilirse buna bağlı olarak bir de takvim sorunu ortaya çıkacak. Aynı seçmen listesi olacağı için 2 Haziran’a yetişir deniliyor. Ama Haziran’ın son haftalarına dönük beklenti içinde olanlar da var. Onlar 16 Haziran’da üniversite sınavlarının yapılacak olmasını da hesaba katıyorlar. Tabii YSK itirazları reddederse de Türkiye’nin dört buçuk yıllık seçimsiz süreci depar alacak. Yani karar anı...