Hamilelik Mide Bulantısını Arttıran 8 Besine Dikkat!

11 Eylül 2017

Gebeliğe bağlı bulantı ve kusmalar, kişiden kişiye farklılıklar gösterirken; kadınların yarısından fazlasında görülür. Gebelikte mide bulantısı, özellikle gebeliğin başlangıç dönemlerinde yaşanırken; tam olarak nedeni bilinmemektedir. Etkileyen faktörlerin arasında psikolojik etkenler, gastrointestinal etkenler, plasental gelişim ve hormonal değişimler bulunur.

Gebeliğe bağlı bulantı ve kusmalarının oluşumunda farklı gastrointestinal etkenler de rol oynar. Örneğin; gebelik sırasında midede ki düz kaslar gevşer ve bu durum midedeki besinlerin geç boşalmasına neden olur. Besinlerin öğütülmesindeki bu gecikme, gastrik asidi azaltır ve mide ile ösafagus arasındaki ilişki bozulur, reflü meydana gelir.

Gebe kadınlarda tat ve koku almada aşırı duyarlılık görülüp; şiddetli yeme isteği yanında tiksinme duygusu da metabolik değişikliklerle açıklanmaktadır.

Beslenmede bazı noktalara dikkat edildiğinde mide bulantıları azalabilmektedir. Mide bulantısını arttıran bu 8 besinden uzak durun.

1) Yağlı ve/veya Şekerli Besinlerden kaçının

Kızartılmış besinler yerine haşlanmış, buharda pişmiş, ızgara besinleri tercih edin.

Krema, margarin, mayonez içeriği yüksek olan besinlerden uzak

Yazının Devamı

Yaşlanmaya karşı gojjiberry

12 Temmuz 2017

Uzun bir süredir gündemde olan goji berry, besin değeri en yüksek meyvelerden biridir. Goji berry, Goji bitkisinin meyvesidir tadı yaban mersini ve kirazı andırır. Oldukça sulu ve tatlı bir meyve olan ‘gojjiberry’ bünyesinde 21 adet mineral içerir (demir, bakır, çinko, selenyum, fosfor, kalsiyum ve diğer eser elementler). B, C ve E vitaminlerinin iyi birer kaynağı olan gojjibery, ‘renklerle diyet’ in kırmızı renk grubundadır.

Anti-aging (yaşlanma karşıtı) etki göstermesinin yanı sıra; kolesterol seviyesini ve kan glikoz seviyesini düzenlemeye yardımcıdır.

Yüksek C vitamini içeriği ile bağışıklık sistemimizi destekler. 1 porsiyon gojjiberry tüketerek günlük C vitamini ihtiyarcınızın % 20’ sini sağlamış oluruz. 1 Porsiyon meyve yerine geçen gojjiberry’nin miktarı: 1 avuçiçi dolusu (20gr.) kadardır.

Hafızayı, hatırlama fonksiyonlarını güçlendirmesinin yanında Alzheimer üzerinde de olumlu etkileri olduğu görülmüştür.

Araöğünlerde tek başına 1 avuçiçi dolusu kuru gojjiberry tercih edebileceğiniz gibi; kahvaltıda tüketeceğiniz tahıl gevreğinin veya granolanızın içine, araöğünlerdeki yoğurdunuzun içine, kurabiyelerinizin içine, öğünlerde salatanın üzerine veya smoothie tarzı içeceklerinizin

Yazının Devamı

Bahçeden tabağa california cevizi…

24 Ekim 2016

Bahçeden tabağa california cevizi…

Ekim ayının ilk haftasında, California’nın başkenti Sacramento’da müthiş yeşillikteki ceviz ağaçlarının arasındayım. Ağaçların arasından süzülen ışık hüzmeleri ve uçsuz bucaksız uzanan ceviz ağaçları çok etkileyici. California Ceviz Komisyonu ev sahipliğinde, uluslararası ceviz hasadı turu kapsamında buradayız. İspanya, Çin, Hindistan gibi farklı ülkelerden gelen ceviz meraklıları ile california cevizinin tabağımıza gelme sürecine şahit oluyoruz.

Bahçeden tabağa cevizin hikayesi

Ceviz, Eylül ve Kasım ayları arasında hasat ediliyor. Ekim ayını California Ceviz ayı olarak ilan edilmiş. Ceviz hasadının ilk aşaması olan ‘sallama’ modern cihazlar sayesinde yapılıyor. Bu mekanik silkeleyiciler ile cevizlerin ağaçtan yere dökülmesi sağlanıyor. Ardından mekanik hasat makineleriyle zeminden süpürülüyor ve yine başka bir makine ile yerde süpürülmüş cevizler toplanarak dış kabuğundan ayrılması sağlanıyor. Toplanmış olan cevizler ön işleme fabrikasındaki geniş bantlardan geçerken tazikli su ile yıkanıyor ve ardından sıcak hava ile kurutuluyor. Buradaki önemli nokta içerisinde nem kalmadan kurumasının sağlanıyor olması. Böylece cevizde aflatoksin

Yazının Devamı

Okulda geçecek renkli bir gün için renkli bir kahvaltı hazırlayın!

3 Ekim 2016

Okulda geçecek renkli bir gün için renkli bir kahvaltı hazırlayın!

Çocuğunuzun derslerdeki konsantrasyonunun ve buna bağlı olarak başarısının arttırması, günlük yaşantısında daha aktif ve canlı olması ve tabi ki hastalıklardan korunarak sağlıklı olması için mutlaka kahvaltı yapması gerekir. Kahvaltı, en önemli öğün olmasının yanı sıra; maalesef ki en çok ihmal edilen öğündür de.

Kahvaltı sofrasında ne kadar fazla renk bulunursa; çocuğunuz o kadar renkli ve keyifli güne başlar. Keyifli bir kahvaltıyla başlanan bir günün kötü geçmesi, imkansıza yakındır.

Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger kahvaltınızın daha renkli ve daha keyifli olması için; domates, salatalık, havuç dilimleri, maydanoz, yeşil biber, kırmızı biber, taze nane, taze veya kuru kayısı, taze veya kuru incir, elma, portakal, armut, karpuz, kavun dilimleri gibi kırmızı, yeşil, turuncu, beyaz ve mor renkteki sebze ve meyveleri çocuğunuzun kahvaltı menüsünde bulundurmanız gerektiğini belirtiyor.

Farklı renkteki meyve ve sebzeler farklı renklerde antioksidan, vitamin ve mineral içerdiğini belirten Özger; güne zinde başlamak, derslerdeki başarı ve performansı arttırmak için bu renklerin tüketilmesinin çok önemli

Yazının Devamı

Avokado ye mutlu ve genç kal!

19 Eylül 2016

Avokado yapısında çok fazla sayda tekli doymamış yağ asitleri bulunur. Avokado A, C, ve E vitaminleri bakımından zengindir. Ayrıca; lutein ve glutathion gibi antioksidanlar içerir. Fosfor, magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir ve çinko minerallerinden de oldukça zengindir. Avokado; besin değeri açısından beslenmemizde bulunması gereken çok özel bir sebze olduğunu belirtiyor.

İşte Avokadonun faydaları:

125 gram avokado ortalama 250 kkaloriye sahipken; 0.5 gram karbonhidrat, 2 gram protein ve 29 gram yağ içerir.

Diyette avokado kullanılmasının kan kolesterol seviyesini düşürdüğü, HDL’yi arttırıp, LDL ve trigliserid seviyesini düşürdüğü yapılan bilimsel çalışmalarda görülmüştür. Kabızlığa karşı da etkili olan ve bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleri bulunan avokado, içeriğindeki güçlü antioksidanlar sayesinde vücuttaki toksinler ile savaşarak, yaşlılığa yol açan zararlı maddeleri yok eder. Ayrıca seratonin hormonu salgısında görev alır. Yani mutlu hissetmemize katkı sağlar.

Yazının Devamı

Karaciğer yağlanmasına karşı 7 süper besin

3 Eylül 2016

Karaciğer hücrelerinde aşırı derecede yağ toplanmasıyla meydana gelen ciddi bir sağlık sorunu olan karaciğer yağlanması, karaciğerin kendini koruma amaçlı oluşturduğu yağ bezlerinden oluşur. Toplumdaki her 4-5 kişiden birinde karaciğer yağlanması görülmektedir. Karaciğer yağlanmasına karşı tüketilmesini önerdiğim 7 besin:

1- Sarımsak, soğan, enginar gibi beyaz renkli sebzeler

Başta sülfür içeriği yüksek olan soğan ve sarımsak olmak üzere beyaz renkli sebzeler çok önemlidir. Sülfür maddesi karaciğer yağlanmasına neden olan kimyasal maddelerin karaciğer hücrelerinden uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Ayrıca enginar, karaciğer detoksunu en iyi sağlayan beyaz sebzelerden biridir.

2- Yağsız süt ürünleri

Süt grubu besinleri tüketmek, vücudun ihtiyacı olan protein alımına destek olur. Miktarda aşırıya kaçmamak gerekir. Süt ürünlerini yağsız tercih etmek gerekir.

3- Böğürtlen, mor üzüm ve yaban mersini gibi mor renkli meyveler

Antioksidan açısından zengin olan meyvelerin tüketilmesi meydana gelmiş olan karaciğer fonksiyon bozukluklarını giderir. Karaciğer yağlanmasına neden olan toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması için koyu mor renkteki kiraz, böğürtlen, kızılcık, mor üzüm ve yaban mersini

Yazının Devamı

ÇOCUĞUM OKULDA NASIL BESLENMELİ

15 Nisan 2016


Çocuklarınızın yaşam kalitesini arttırmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek için düzenli beslenmeleri ve düzenli uyumaları çok önemlidir.

Güne başlarken kahvaltı yapmak alışkanlık haline gelmelidir.
Çocuğunuzun derslerdeki konsantrasyonunun ve buna bağlı olarak başarısının arttırması, günlük yaşantısında daha aktif ve canlı olması ve tabi ki hastalıklardan korunarak sağlıklı olması için mutlaka kahvaltı yapması gerekir. Kahvaltı, en önemli öğün olmasının yanı sıra; maalesef ki en çok ihmal edilen öğündür de.
Ortalama 8-9 saatlik açlık sonrası vücut, beslenmeye en çok sabah ihtiyaç duyar ve vücudun ihtiyacı olan besin ögelerini bir an önce karşılamak ister. İşte bu yüzden de en önemli öğün kahvaltıdır. Okula gitmeden önce kahvaltı yapmak, çocuklar ve yetişkinler için alışkanlık haline gelmelidir. Sabah evden çıkmadan kahvaltı sofrasını kurun ve çocuğunuzla birlikte kahvaltı yapın. Güne kahvaltı ile başlayarak sağlığıza iyilik yaparken aynı zamanda çocuğunuzla olan iletişiminize de katkı sağlayacaksınız.


Renkli bir gün için Renkli bir kahvaltı yapılmalı.

Yazının Devamı

BESİNLERDEKİ VİTAMİN KAYIPLARINI ENGELLEMEK SİZİN ELİNİZDE!

9 Ekim 2015

Besinlerdeki vitamin kayıpları; besinin ısı, ışık, hava ile teması sonucu ve belirli bir zaman sonrasında meydana gelir.

Besinlerde bulunan vitaminlerin kayba uğramaması ve vücudumuzun bu vitaminlerden maksimum faydalanması için bu 4 madde üzerinde durularak; şu yollar izlenebilir:

1. Besinleri olabildiğince taze ve mevsiminde tüketmeye özen gösterin.

2. Pişirme yaparken fırınlama veya ızgara yöntemi daha az kayba neden olur. Sebzelerde buharda pişirme yöntemi en sağlıklı tercihtir.

3. Yağda kızartma veya kavurma yöntemini, hem kanserojen özellik taşıdığından hem de vitamin kayıplarına yol açtığından tercih etmeyin. Yemeğin malzemelerini başta yağda kavurmak yerine az suda pişirerek de benzer tadı elde edebilirsiniz. Pişmiş olan yemeğe yağı sonradan ekleyin.

4. Çiğ sebzeleri metal bıçak ile kesmek yerine mümkün olduğunca elinizle parçalayarak tüketin.

5. Yemeklerinizi çok uzun süre pişirmeyin.

6. Yemeklerinizi yeterli miktarda yapmaya özen gösterin. Ertesi gün tekrar ısıtılan yemekte vitamin kayıpları daha çok olmaktadır.

Yazının Devamı