Gündem Angajman kuralı genel talimat

Angajman kuralı genel talimat

13.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM’de kurulan Darbe Komisyonu’nun sorularına yazılı yanıt gönderdi.

Angajman kuralı genel talimat

Davutoğlu, FETÖ’ye dair somut şüpheye 7 Şubat MİT krizinin yaşandığı gün sahip olduğunu belirtti. 2013 BM Genel Kurulu toplantısına seyahati öncesinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı değerlendirmede, FETÖ’nün gittikçe artan şekilde Türkiye karşıtı çevrelerce kullanılmaya müsait hale geldiğini değerlendirdiklerini belirten Davutoğlu, şunları kaydetti:
‘Başbakan’ın talimatı’
“Gülen’in daha önce yapılan çağrılar çerçevesinde Türkiye’ye getirilerek kontrol altına alınmasının gerekli olduğu kanaatine vardık. Sayın Başbakanımızla yaptığımız bu değerlendirme neticesinde ve talimatı doğrultusunda, BM Genel Kuruluna katılmak üzere ABD’de bulunduğum sırada, Gülen’le bir görüşme gerçekleştirdim. Bir sivil topum örgütü olmanın ötesinde, devlet iradesinden bağımsız ve devlet hiyerarşisi dışında bir yapılanma içerisinde olduğu kanaatimizin oluşması üzerine, muhatabına somut mesajları doğrudan iletmek amacı matuftu. Açık bir şekilde gerekli uyarılarda bulundum. Başbakanımıza bilgi verdim. Kendisini samimi görmediğimi, zaman kazanmaya çalışır bir intiba verdiğini ve bu kritik süreçte dikkatli olmamız gerektiğini ifade ettim.
Bu görüşme sonrasında, Gülen’in hükümetimize ve ülkemize yönelik operasyonların içinde olduğuna ve bu tutumundan vazgeçme niyetinde olmadığına yönelik kanaatimiz pekişti. Bu görüşme dışında, kendisiyle başka hiçbir görüşmem olmamıştır. Bu görüşme ile bu yapının, ülkemize ve milletimize karşı kullanılmasına engel olmak üzere gösterdiğimiz samimi çaba, maalesef, karşılık bulmamıştır.”
‘Hava sahamızı ihlal’
Davutoğlu, Rus uçağının düşürülmesine ilişkin olarak o dönem çok tartışılan “talimatı ben verdim” açıklaması ile ilgili, şunları söyledi: “Devlet usulünü bilenler talimatın angajman kuralları ile ilgili talimat olduğunu bilirler. Ayrıca, ihlalin yapıldığı ilk an ile birçok uyarının yapıldığı ve müdahalenin gerçekleştiği 5 dakikalık süre içinde, bu spesifik olay için ek bir talimat almanın ya da vermenin imkansızlığı da açıktır.
Angajman kuralları genel bir talimattır; uygulama anında yeterli zaman olmaması sebebiyle bu talimatı alan komutan, pilot ya da asker bu genel talimatın gereğini yapma hususunda hem görevlendirilmiş hem de yetkilendirilmiş kabul edilir; saniyelerle sınırlı ihlal süreçlerinde ayrıca bir talimata ihtiyaç duyulmaz. Talimatını verdiğim angajman kuralları Rusya dahil hiçbir ülkeyi hedef almamıştır; hava sahamızı ihlal eden bütün hava araçlarını kapsamıştır” dedi.

FETÖ’cü pilot iddiası

Pilotun FETÖ’cü olduğu iddialarına ilişkin de Davutoğlu, “Angajman kurallarının hangi askerimiz tarafından nerede ve ne zaman uygulanacağı konusunu öngörmesi mümkün değildir, çünkü ihlalin nasıl ve ne zaman gerçekleşeceği bilinemez. Sayın Genelkurmay Başkanımız daha sonraki görüşmemizde pilotun geçmişini ve ilişkilerini araştırdıklarını ve somut bir irtibat tespit edilemediğini bildirmiştir” diye konuştu.