Dünya ‘Anlaşma çökerse diye’

‘Anlaşma çökerse diye’

08.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İran Nükleer Programı Başkanı Ali Ekber Salihi, nükleer silah geliştirme niyetinde olmadıklarını, uranyum zenginleştirme çalışmalarının “ABD’nin çekildiği nükleer anlaşmanın başarısızlığa uğraması ihtimaline karşın teknik bir hazırlık” olduğunu ifade etti.

‘Anlaşma çökerse diye’

İran devlet televizyonuna konuşan Salihi, “Nükleer anlaşmanın başarısızlığa uğramasını temenni etmeyiz ama hazırlıklarımızı böyle bir duruma göre yapıyoruz. Nükleer projelerimiz başından beri askeri değil, sadece ekonomik amaç taşıyordu. 82 milyon nüfuslu İran için enerji ihtiyacının karşılanması son derece önemli. İslam dini ve İran liderinin fermanı, prensip olarak kitle imha silahlarını men eder. İran nükleer anlaşmadan çekilse de çekilmese de bu değişmez” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yaptıkları çalışmaların, nükleer anlaşmaya ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) kurallarına aykırı olmadığını hatırlatan Salihi, 2015’te imzalanan anlaşmanın başarısızlığa uğraması halinde Natans’daki santrifüj imalatı yapılan tesisleri bir ay gibi bir sürede devreye sokabileceklerini belirtti. İran’ın Natans’taki tesislerinde, reaktör yakıtı olarak kullanılan yüksek uranyum zenginleştirmeye elverişli hızlı santrifüjler imal edilebiliyor.

Yazarlar