Gündem Anneler üretiyor çocuklar gülüyor

Anneler üretiyor çocuklar gülüyor

22.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çocukları lösemiye yakalanan ailelerin tedavisi için LÖSEV’in kurduğu atölyelerde anneler, 14 yıldır ürettiklerini satarak çocukların tedavisine destek oluyor. Çocuğu iyileşen anneler atölyeyi terk etmeden diğer annelere moral veriyor

Anneler üretiyor çocuklar gülüyor

Başlangıçta çocukları lösemi hastası olan annelerin rehabilite edilmesi amacıyla Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) tarafından kurulan atölyeler aradan geçen 14 yılda LÖSEV’e can suyu oldu. Çocukları lösemi hastası olan annelerin çalıştığı atölyelerden elde edilen gelirler hastalığın tedavisi için kullanılıyor.

Birbirlerine güç veriyorlar
LÖSEV’in Gölbaşı’nda bulunan Lösemili Çocuklar Köyü’ndeki atölyelerde hummalı bir çalışma var. Sabah erken saatlerde bir araya gelen anneler, gelirleri lösemili çocukların tedavisinde kullanılacak olan ürünleri hep birlikte hazırlıyor. Annelerin ortak özelliği, çocuklarının bir zamanlar lösemi hastası olması.
Atölyelerin 14 yıllık sürecini Milliyet’e anlatan LÖSEV Genel Koordinatörü Hülya Ünver şunları söyledi:
“Önce ipliği iğneye geçirmeyi sonra düğme dikmeyi öğrendik. Rehabilitasyon amaçlı başlayan atölye çalışmalarımız annelerimizin maharetli ellerinde bir markaya dönüştü. Anneler artık amatör değil profesyoneller. Verimlilik esaslı çalışıyorlar, sadece kendi psikolojileri için değil, bu kuruma katkı ve daha çok çocuk iyileşsin diye el emeği göz nuru bu ürünleri üretiyorlar. Çocuğunun tedavisi biten annelerle tedavisi süren annelerin aynı ortamda olması birbirlerine güç veriyor. ‘Biz bu hastalığı yendik sizde başaracaksınız’ diyorlar. Çocuklar tedavi başarı oranını arttırıyor.”

Online satış mümkün
Atölyelerde üretilen ürünlerin, LSV Dükkan adını verdikleri dükkanlarda, kardeş okullarda, üniversite ve alış veriş merkezlerinde kurulan stantlarda satıldığını belirten Ünver, “www.lsvdukkan.com internet sitesi üzerinden online satışlarımız da var. Yılbaşı dönemlerinde satışlar biraz daha artıyor ama istiyoruz ki bu ilgi tüm yıl sürsün” dedi. Ünver, elde edilen gelirlerle lösemi hastası çocukların tedavisinin yanı sıra ailelere de maddi gelir sağlandığını anlattı

Gönül bağı oldu
Atölyelerde çalışan annelerden birisi de Güldane Yiğitbaşı. Kızı Merve, 2000 yılında henüz 2 yaşındayken lösemiye yakalanmış. Kızının 6 ay devlet hastanesinde tedavi gördüğünü anlatan anne Yiğitbaşı, “6 ay kızım orada yalnız kaldı. Sonra Lösemili Çocuklar Hastanesi (LÖSANTE) ile tanıştık ve tedaviye burada devam edildi. Artık kızımın yanında kalıyordum. Maddi, manevi tüm desteği sağladılar. Hastaneden evime dönmek istemiyordum. Çünkü ben evimde kızıma bu imkanları sağlayamıyordum” dedi.
Oğlunun 1995 yılında 6 yaşındayken lösemiye yakalandığını anlatan Iraz Geçgel, “Tedaviden 4 buçuk sene sonra hastalık tekrarladı. LÖSEV hep yanımızda oldu. Oğlum şuanda 25 yaşında ve sağlıklı. Ben LÖSEV’le 1999’da tanıştım. Çocuğumun tedavisi bittikten sonra buraya gelmeye başladım. Bizim tedavimiz bitti ama geride kalan çocuklara yardımcı olabilmek adına 2007’den beri atölye çalışmalarına destek veriyorum” dedi.

Şimdi diğerleri için orada
Annelerin hazırladığı mağazalara gönderilme işlemini yapan Murat Okursoy eski bir lösemi hastası. 7 yaşında lösemi teşhisi konulan Okursoy, LÖSEV’in tedavisini üstelendiği yüzlerce çocuktan biri. Şuanda 25 yaşında olan Okursoy, eşi İpek Okursoy’la birlikte LÖSEV atölyelerinde diğer lösemili çocukların tedavisi için çalışıyor.