Antalya Antalya'da parçalı güneş tutulması

Antalya'da parçalı güneş tutulması

20.03.2015 - 12:40 | Son Güncellenme:

Türkiye’den de sınırlı bir şekilde izlenebilen Güneş tutulması Antalya’da da izlendi. İlki dünya üzerinde Norveç’ten izlendiği güneş tutulması Türkiye’de ilk İzmir’den izlenmeye başlandı.

Antalyada parçalı güneş tutulması

Türkiye’den de sınırlı bir şekilde izlenebilen Güneş tutulması Antalya’da da izlendi. İlki dünya üzerinde Norveç’ten izlendiği güneş tutulması Türkiye’de ilk İzmir’den izlenmeye başlandı. Ay’ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesiyle gerçekleşen güneş tutulması, Antalya’da parçalı olarak kendini gösterdi. Parçalı güneş tutulması Antalya’da saat 10.56’da başladı ve 13.02’de sona erecek.

Haberin Devamı


AÜ’DE ÇOK SAYIDA ÖĞRENCİ İZLEDİ


Antalya’da parçalı olarak görülen ve 10.56’da başlayan güneş tutulmasını, Akdeniz Üniversitesi içerisinde yer alan TÜBİTAK’a bağlı Bilim Toplum Merkezi’nde (BİTOM) çok sayıda kişi ve öğrenci canlı canlı izledi. BİTOM’da çocuklara, öğretmen adaylarına güneş tutulması hakkında bilgi veren Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilim Eğitimi Fen Bölümü’nden Doç. Dr. Memduh Sami Taner, "Bugün öğretmen adaylarını, çeşitli okullardan öğrencileri buraya topladık. Belki de 5 yıl boyunca bir daha olmayacak doğa olayını herkesin ama öncelikle öğrencilerin öğrenmesini istedik. Çünkü bilim eğitiminde astronominin çok fazla önemi var. Bu öneme biayen çocukları şekillendirmek, çocukları astronomiye, uzay bilimlerine yönlendirmek için böyle etkinlikler çok önemli fırsatlar. Eğitimin de çok önemli bir faaliyeti. Gökyüzü olayları, ay, güneş tutulmaları bunlar çok değerli etkiler oluşturuyor öğrenciler üzerinde. Bütün okulların fırsat olsa bu tutulmayı öğrencilere anlatmaları ve gerçeği bir şekilde göstermeleri çocuklar için çok önemli. Hepimiz ve Antalya için çok önemli. Antalya bugün çok şanslı çünkü güneşli bir güne uyandı. Bugün en iyi görüntü dünya üzerinde İzlanda taraflarında görülecektir. Tam tutulma kuzeylerde görülecek. Biz Antalya olarak yüzde 20’sini görebileceğiz. Bu oranda güneşli bir günde çok rahat görebileceğiz" dedi.

Haberin Devamı


"DÜNYADA YILDA BİR İKİ TANE GÜNEŞ TUTULMASI OLUYOR"


Bugün dünyanın belli bir bölgesinde Atlantik okyanusu üzerinde tam güneş tutulması olarak görülen olayın Türkiye’de parçalı güneş tutulmasını yaşadıklarını ifade eden TUBİTAK Gözlem Evi Baş Uzmanı Dr. Tuncay Özışık, "Tam tutulma kuşağında olmadığımız için parçalı olarak görüyoruz. Güneş tutulmasını izlerken özel gözlük kullanıyoruz. Dünya da normalde yılda bir iki tane güneş tutulması oluyor. Bunun içinde tutulmanın olduğu yere gitmemiz gerekiyor" diye konuştu.