Teknoloji Apple, Teksas katliamcısına ait iPhone'a erişim iznini verdi

Apple, Teksas katliamcısına ait iPhone'a erişim iznini verdi

20.11.2017 - 15:43 | Son Güncellenme:

ABD’nin Teksas eyaletinde bir kiliseye gerçekleştirilen silahlı saldırıda 26 kişiyi öldüren Devin Kelley'nin iPhone'uyla bağlantılı veriler için Apple, iCloud verileri için arama iznini verdi.

Apple, Teksas katliamcısına ait iPhonea erişim iznini verdi

ABD’nin Teksas eyaletinde bir kiliseye gerçekleştirilen silahlı saldırıda 26 kişi hayatını kaybetmişti. Devin Patrick Kelley de olay yerinde çıkan çatışmanın ardından ölü olarak ele geçirilmişti. Apple Teksas saldırısından kısa bir süre sonra FBI’a saldırgana ait iPhone’un kilidini açma konusunda yardım teklifinde bulunmuştu. Şirket, FBI’ın saldırganın parmaklarını kullanarak Touch ID’yi aşabileceğini belirtmişti.

Haberin Devamı

26 kişinin hayatını kaybettiği olayda katliamcıya ait akıllı telefonun iPhone olduğu ortaya çıkmıştı. Daha sonra iPhone’un modelinin SE olduğu ve kilidinin açılması için çalışma yapmak üzere FBI’ın laboratuvar ortamında cihazı incelemek için çalışma başlattığı duyurulmuştu.

Apple, olayın yaşanmasından kısa süre sonra ilgili makamlara ulaştıklarını ve gerekeni yapma konusunda istekli olduklarını açıklamıştı. Gereğinin yapıldığı da ortaya çıktı. Apple’ın katliamcının iCloud hesabına erişim iznini FBI’a verdiği açıklandı.

Apple, bu ayın başlarında, herhangi bir yardım olabileceğini görmek için çekimden yaklaşık 48 saat sonra yasa uygulayıcı yetkililerle görüştüğünü açıkladı. Touch ID'nin hâlâ etkinleştirildiği ilk 48 saat boyunca kolluk kuvvetleri, Apple'ın telefonun kilidini açmak için yardım istemesine veya Dokunmatik Kimliği kullanmaya çabalamadı.

Haberin Devamı

FBI’ın ilk önce Apple ile hiçbir şekilde iletişime geçmediği ve şirket ile temas kurmaktan kaçındığı ortaya çıkmıştı. Hatta ele geçirilen iPhone’un incelenmek üzere Virginia’daki bir laboratuvara gönderildiği aktarılmıştı. Muhtemelen Apple’ın desteği ile FBI gerekli incelemeleri yapma fırsatı buldu.

Apple, belirli konularda kolluk kuvvetlerine cihaza erişim hakkı vermese de iCloud verilerine erişim hakkını verebiliyor.