Otomobil Araç lastiği nasıl değiştirilir? Lastik değiştirirken dikkat etmeniz gerekenler neler?

Araç lastiği nasıl değiştirilir? Lastik değiştirirken dikkat etmeniz gerekenler neler?

29.09.2017 - 10:50 | Son Güncellenme:

Pek çok otomobil kullanıcının muzdarip olduğu konulardan biri de lastiğinin nasıl değiştireleceği. Yaz, kış, dört mevsim fark etmeksizin lastiğinizi nasıl değiştireceğinizi sizler için anlattık. Peki lastik nasıl değiştirilir?

Araç lastiği nasıl değiştirilir Lastik değiştirirken dikkat etmeniz gerekenler neler

milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Yaz lastiklerinin emilim gücü daha azdır, yağmurlu ve karlı havalarda yollarında kayganlaşmasıyla direksiyon hakimiyetinizi kaybetmenize sebep olur. Araç lastiğinin nasıl değiştirileceği konusunu sizler için derledik...

Öncelikle aracınızı yol kenarına çekin ve düz bir zeminde olduğunuzdan min olun. Otoyolda veya akan trafikte görüldüğünüzden emin olmak için flaşörlerinizi yakın ve diğer uyarı araçlarınızı kullanın. Acil durum uyarı üçgeni ve fosforlu yelek işinizi görecektir.

Bir tuğla veya tahta parçası varsa aracın kaymasını önlemek ve dengeyi arttırmak için lastiklerden birinin önüne koyun.

Aracınızın bagajından yedek lastiği ve krikoyu çıkartın, aracınıza zarar vermemek için krikoyu doğru şekilde hizalayın (Kriko aracınızı kaldırmaya yarayan alet).

Haberin Devamı

Krikoyla aracınızı kaldırmaya başlayın fakat aracınızı tamamen kaldırmayın. Ağırlığı yerde tutmaya çalışın. Bijonlara erişmek için jant kapaklarını veya göbek kapaklarını çıkarın.

Bijon anahtarını kullanarak bijonları saatin tersi yönünde döndürerek gevşetin, lastiği kolayca çıkarabilmek için ise aracı krikoyla kaldırmayı durdurun ve öncelikle krikonun sabit olup olmadığını kontrol edin.

Yedek lastiğinizi takın ve bijonları yerlerine yerleştirin. Bijon anahtarı ile bijonları saat yönünde çevirerek sıkıştırın.

Bijonları gereğinden fazla sıkarsanız aracın bijondan ayrılmasına sebep olursunuz.

Krikoyu aracınız dört tekerlek üzerine ininceye kadar sıkın. Krikoyla işiniz bittikten sonra bijonları daha sıkı hale getirebilirsiniz. Birkaç kilometre gittikten sonra inip bijonların hala sıkı olup olmadığına bakabilirsiniz.

Eğer yukarıda saydığımız aletler aracınızda yoksa yol servis hizmetini aramanız en mantıklısı olacaktır.