Gündem Araç plaka sorgulama nasıl yapılır?

Araç plaka sorgulama nasıl yapılır?

28.12.2017 - 11:03 | Son Güncellenme:

Plaka sorgulama, e-Devlet ve diğer seçenekler üzerinden yapılabilir. İkinci el araç alacak kişiler için plaka sorgulaması önemlidir. Sorgulama ile aracın genel durumu hakkında bilgi alınabilir. Oluşabilecek sorunların da önüne geçilmiş olur. Plaka nasıl sorgulanır? Sorgulama ile hangi bilgilere erişim sağlanabilir?

Araç plaka sorgulama nasıl yapılır

Plaka sorgulama işlemi, dört farklı seçenek ile yapılabilir. Sorgulama seçenekleri; SMS, e-Devlet, Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi ve Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile sorgulamadır. En fazla tercih edilen seçenek ise, e-Devlet seçeneğidir. Araç plaka sorgulama ile kasko durumu ve aracın çalıntı olup olmadığı gibi bilgilere ulaşılabilir.

Haberin Devamı

PLAKA SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-DEVLET İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

e-Devlet ile araç plaka sorgulama, turkiye.gov.tr internet sitesinden yapılır. Sisteme giriş için; e-Devlet şifresi, mobil imza, e-İmza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı seçenekleri bulunur. Giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bölümü üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğü bağlantısı açılır. ‘’Araç Plaka Sorgulama’’ bağlantısı kullanılarak sorgulama yapılabilir.
Sorgulama işlemi sonucunda; aracın modeli, markası, rengi, tescil birimi ve sahip belge tarihi bilgileri görülebilir. Bu bilgiler dışında aracın çalıntı olup olmadığı ve hak mahrumiyeti olup olmadığı da öğrenilebilir.

SMS İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Sorgulama işlemi, tüm operatörler üzerinden yapılabilir. Kullanıcılar tarafından yapılan her sorgulama işlemi, 7 Türk Lirası olarak ücretlendirilir. Aracın kaskolu kaskosuz gün sayısı, son sahiplik süresi ve trafiğe çıkış tarihi bilgilerinin öğrenilmesi için ‘’DETAY boşluk PLAKA’’ yazılarak 5664’e SMS olarak gönderilmesi gerekir. Araçta değişen parça bilgisi için ise ‘’PARCA PLAKA’’ yazılarak 5664’e gönderilir. Örnek: 06AB1234 gibi
Araçta plaka değişmiş olsa bile sorgulama işlemi sonucunda hasar bilgisine ulaşılabilir. Bunlar dışında poliçe sorgulama ve trafik sorgulama gibi işlemler de yapılabilir.

EGM İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesinden sorgulama için, egm.gov.tr üzerinden giriş yapılır. ‘’Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama’’ bağlantısı kullanılarak T.C. kimlik numarası, ad ve soyad ile plaka sorgulanabilir.

Haberin Devamı


SİGORTA BİLGİ VE GÖZETİM MERKEZİ İLE PLAKA SORGULAMA

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi üzerinden araç plaka sorgulama için, sbm.gov.tr internet sitesi açılır. İnternet sitesi üzerinden ‘’Sorgulamalar ve Online İşlemler’’ bağlantısından T.C. kimlik numarası ve araç plakası ile sorgulama gerçekleştirilebilir.