Gündem Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır?

Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır?

30.05.2018 - 12:02 | Son Güncellenme:

2. el araç satın alanların en sık karşılaştığı sorunların başında, aracın göründüğü kadar "temiz" olmadığını satış işlemleri bittikten sonra öğrenmeleri geliyor. Yeni aldıkları aracın performansını etkileyecek derecede hasarlı olduğunu, ödenmemiş cezaları bulunduğunu öğrenerek mağduriyet yaşayanların sayısı hiç de az değil.

Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır

En ufak bir şeyi satın alırken bile hepimiz, karşılıklı iyi niyet ve güvene dayanan bir alışveriş olsun isteriz. Aldığı ürünün eksik, çürük, kusurlu, hasarlı, ayıplı çıkmasını kaçımız sineye çekebilir ki. En hafif tabiriyle kendimizi aptal durumuna düşürülmüş hissederiz. Hele o ürün en önemli ihtiyacımızı karşılayacak olan, belki de yıllardır hayalini kurduğumuz ve diğer pek çok ihtiyacımızı erteleyerek onun için tasarruf ettiğimiz binlerce lirayı ödediğimiz bir otomobilse. Peki satın almak istediğimiz aracın cezası, kazası olup olmadığını öğrenmenin bir yolu var mı?

ARAÇ PLAKA SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

ARAÇ PLAKA SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

2. el araç satın alırken plaka sorgulaması yapmak sizi bilerek ya da bilmeyerek yanlış yönlendiren satıcıların vereceği zarardan korur. Bu işlemi aynı zamanda kendi aracınızın dikkatinizden kaçmış olması muhtemel cezası olup olmadığını sorgulamak için de uygulayabilirsiniz. Bunun 2 yolu var;

1. SMS
2. İnternet
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi internet sitesi
Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi
E-Devlet

SMS İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Tüm servis sağlayıcılar, ortak bir numaradan kısa mesaj yoluyla araç plaka sorgulama hizmeti verirler. Bunun için kullanılan numara tüm GSM operatörlerinde 5664'tür. Servis hizmet ücreti tüm operatörlerde 4 TL'dir.
SMS'le plaka sorgulaması; kaza kayıtlarının sorgulanması, araçta değişen parçaların sorgulanması ve kaza tespit tutanağı sorgulanması şeklinde gerçekleştirilebilir. Kaza kayıtlarının sorgulaması için aracın plakasını 5664'e kısa mesajla göndermek yeterlidir. Bu mesaja gelen cevapta yer alan kazalara ait eksper raporlarının sorgulanması için PARCA yazıp boşluk bırakarak araç plakası ve yine boşluk kaza tarihi yazılarak yine 5664'e kısa mesaj gönderilir. Kaza tespit tutanaklarının sorgulaması ise KTT yazıldıktan sonra araç plakası yazılarak yine 5664'e SMS gönderilir.

İNTERNETTEN ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Araç plaka sorgulama işlemini elektronik ortamda yapmak isteyenler için 3 adres vardır. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, Emniyet Genel Müdürlüğü ve e-Devlet uygulaması vatandaşlara araç plaka sorgulama hizmeti verir. www.turiye.gov.tr adresinde hizmet veren E-Devlet uygulaması, sadece kendi aracınızla ilgili sorgulamalara izin verir. Sahibi olmadığınız araçların plaka sorgulamasını yapmak için www.sbm.org.tr adresinde bulunan Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ya da www.egm.gov.tr adresindeki Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitelerinde yer alan sorgulama motorlarını kullanabilirsiniz.


Yazarlar